Deepfake βίντεο έφτιαξε Ρωσικό ΜΜΕ για να κατηγορήσει την Ουκρανία για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Ένα από τα μεγάλα κανάλια της Ρωσίας, το NTV, δημιούργησε ψεύτικο ήχο με τεχνητή νοημοσύνη σε «συνεντεύξεις» ανώτατου Ουκρανού αξιωματούχου ασφαλείας.

Article featured image
Article featured image

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που εκτυλισσόταν η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, το μακελειό στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall που στοίχισε τη ζωή σε 133 ανθρώπους τουλάχιστον, η πλευρά της Ρωσίας προσπάθησε να μεταφέρει τις ευθύνες στην Ουκρανία.

Μπορεί την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα να ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, το κεντροασιατικό παράρτημα των τζιχαντιστών, όμως ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και γενικά τα ρωσικά ΜΜΕ, παλεύουν να εμπλέξουν την Ουκρανία με οποιονδήποτε τρόπο.

Μάλιστα, ένα από τα μεγάλα κανάλια της Ρωσίας, το NTV, μετέδωσε ένα fake βίντεο χρησιμοποιώντας ήχο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI) ενός ανώτατου Ουκρανού αξιωματούχου ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να κατηγορήσει την Ουκρανία για τη χθεσινή επίθεση στη Μόσχα, σύμφωνα με το BBC. Στο βίντεο, το οποίο έχει επίσης κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξιι Ντανίλοφ φαίνεται να λέει: «Είναι διασκεδαστικό στη Μόσχα σήμερα. Νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα κανονίσουμε τέτοια διασκέδαση για αυτούς πιο συχνά».

Το βίντεο αποτελείται από δύο συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η φωνή του Ντανίλοφ πιθανότατα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έναν ειδικό που μίλησε στο BBC. Οι δύο συνεντεύξεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πλαστού βίντεο είναι προσβάσιμες στο YouTube:

Η μία συνέντευξη- με ημερομηνία 19 Μαρτίου - περιλαμβάνει τον Ντανίλοφ:



Η άλλη - με ημερομηνία 16 Μαρτίου – δείχνει τον αρχηγό στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ:



Ο Sam Gregory, ειδικός σε περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, είπε στο BBC ότι το βίντεο που προβλήθηκε από το NTV ήταν πιθανότατα deepfake και η φωνή του Ντανίλοφ σε αυτό φαινόταν να είναι «deepfake κλώνος φωνής».




Με πληροφορίες από BBC και LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ