Καναδοί φοιτητές κάνουν απεργία πείνας μέχρι να αποεπενδύσει το Πανεπιστήμιο από εταιρείες που βοηθούν το Ισραήλ

«Το Πανεπιστήμιο μας ώθησε να βάλουμε το σώμα μας, την υγεία και τη ζωή μας σε κίνδυνο. Είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιούν τα χρήματα των διδάκτρων μας για να τα επενδύουν με αυτόν τον τρόπο».

Article featured image
Article featured image

Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά πέρασε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το καναδικό πανεπιστήμιο να αποσύρει τις επενδύσεις του – περίπου 20 εκατ. δολάρια- από «εταιρίες που υποστηρίζουν τον ισραηλινό στρατό».

Η κίνηση ακολουθεί μήνες διαδηλώσεων και καθιστικών διαμαρτυριών στο McGill και σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, καθώς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ διαμαρτύρονται κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Έγγραφα στον ιστότοπο του McGill, ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια στον Καναδά, δείχνουν ότι επενδύει σε εταιρείες όπως η Lockheed Martin, που έχει πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στο Ισραήλ και η Safran, μια γαλλική αεροπορική και αμυντική εταιρεία.

«Το Πανεπιστήμιο McGill δεν μας άφησε άλλη επιλογή γιατί αγνοεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις, τις ενέργειες που έχουν γίνει από φοιτητές και φοιτητικές ομάδες στην πανεπιστημιούπολη», δήλωσε η Rania Amine, προπτυχιακή φοιτήτρια στο McGill που την Παρασκευή μάρκαρε την 33η ημέρα απεργίας πείνας της.

«Το McGill μας ώθησε τελικά να λάβουμε αυτή την ακραία μορφή δράσης και να βάλουμε το σώμα μας, την υγεία και τη ζωή μας σε κίνδυνο για να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιούν τα χρήματα των διδάκτρων μας για να τα επενδύουν με αυτόν τον τρόπο».

Η Amine είπε ότι η διοίκηση του McGill είχε αναγνωρίσει την απεργία και συμφώνησε σε ένα δημόσιο φόρουμ για το θέμα, πριν ακυρώσει τη συνάντηση. Ο οργανισμός πρότεινε μια ιδιωτική συνάντηση στις αρχές Μαρτίου, είπαν οι μαθητές, η οποία απορρίφθηκε.



Ο Chadi, ένας προπτυχιακός φοιτητής που ζήτησε να μην δημοσιευτεί το επώνυμό του, είπε ότι την Παρασκευή ήταν η 21η μέρα συνεχούς απεργίας πείνας του. «Όλα αυτά σταματούν όταν το McGill αποεπενδύσει», τόνισε, επίσης, ο Chadi.

Το πανεπιστήμιο εξέδωσε την Παρασκευή μια δήλωση λέγοντας ότι «ανησυχεί για την ευημερία των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία».

«Το McGill σέβεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης συνέλευσης, εντός των ορίων της πανεπιστημιακής πολιτικής και του νόμου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Έχουμε προσφερθεί επανειλημμένα να συναντηθούμε απευθείας με [τους φοιτητές διαδηλωτές]. Αν και μέχρι στιγμής οι προσφορές έχουν απορριφθεί, αυτή η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει».

«Έχουμε κοινοποιήσει ξεκάθαρα τις διαθέσιμες διαδικασίες για την έκφραση ανησυχίας σχετικά με τις επενδύσεις του πανεπιστημίου ή για την υποστήριξη αλλαγών πολιτικής. Αυτοί οι μαθητές έχουν επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση. Η ελπίδα μας είναι ότι θα καταλάβουν ότι οι πολιτικές των πανεπιστημίων δεν θα καθοριστούν με αυτόν τον τρόπο πριν επηρεαστεί η ευημερία τους. Τους προτρέπουμε να κάνουν επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους».

Τον Φεβρουάριο, το McGill είπε ότι θα αποεπενδύσει από εταιρείες που είναι στο Carbon Underground 200, μια λίστα με τους 100 κορυφαίους κατόχους αποθεμάτων άνθρακα και 100 κορυφαίων κατόχων πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από μια πολυετή εκστρατεία από φοιτητές και μέλη ΔΕΠ.



Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ