Ομαδικός τάφος τουλάχιστον 65 ανθρώπων βρέθηκε στη Λιβύη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης πιστεύει ότι όσοι ανακαλύφθηκαν «πέθαναν στη διαδικασία λαθρεμπορίας στην έρημο».

Article featured image
Article featured image

Ένας ομαδικός τάφος με τουλάχιστον 65 πτώματα ανακαλύφθηκε στη νοτιοδυτική Λιβύη αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης πιστεύει ότι όσοι ανακαλύφθηκαν «πέθαναν στη διαδικασία λαθρεμπορίας στην έρημο».

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δήλωσε ότι ο ομαδικός τάφος αποκαλύφθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης.

Ο ΔΟΜ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένος και ανήσυχος». Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες των θανάτων «παραμένουν άγνωστες, αλλά πιστεύεται ότι πέθαναν στη διαδικασία λαθρεμπορίας μέσω της ερήμου».

Πάνω από μια δεκαετία βίαιης αστάθειας από την ανατροπή και τη δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011, σε μια εξέγερση που υποστηρίχτηκε από το ΝΑΤΟ, η Λιβύη αποτελεί πρόσφορο έδαφος για διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι εδώ και καιρό κατηγορούνται για καταχρήσεις μεταναστών.

omadikos-tafow-livii_city (1).png



Ο ΔΟΜ δήλωσε ότι εκτιμά πώς οι λιβυκές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα για τους θανάτους. Τους κάλεσε να «διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ταυτοποίηση και μεταφορά των λειψάνων των νεκρών μεταναστών» καθώς και να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Εκπρόσωπος του ΔΟΜ είπε: «Κάθε αναφορά ενός αγνοούμενου μετανάστη ή μιας απώλειας ζωής αντιπροσωπεύει μια θλιμμένη οικογένεια που αναζητά απαντήσεις για τα αγαπημένα της πρόσωπα ή αναγνωρίζει την τραγωδία της απώλειας. Το κόστος της ανεπαρκούς δράσης είναι εμφανές στους αυξανόμενους ανθρώπινους θανάτους και στις ανησυχητικές συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι μετανάστες».

Ο ΔΟΜ πρόσθεσε, επίσης, ότι οι θάνατοι έδειξαν «την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων μέσω μιας συντονισμένης αντιμετώπισης της λαθρεμπορίας μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων».

«Χωρίς τακτικά μονοπάτια που παρέχουν ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, τέτοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να αποτελούν χαρακτηριστικό σε αυτή τη διαδρομή», τόνισε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Missing Migrants του IOM, τουλάχιστον 3.129 θάνατοι και εξαφανίσεις καταγράφηκαν το 2023 κατά μήκος της διαδρομής της Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθιστώντας την τον πιο θανατηφόρο μεταναστευτικό δρόμο στον κόσμο.

Ο ΔΟΜ κάλεσε τις αρχές των χωρών κατά μήκος της διαδρομής «να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των μεταναστών, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, και σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους».



Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ