Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 προβλήματα υγείας, λένε επιστήμονες

Τι αποκάλυψε η νέα έρευνα για τα τρόφιμα που (σίγουρα) καταναλώνεις συχνά.

Article featured image
Article featured image

Μια νέα έρευνα βρήκε άμεσες σχέσεις μεταξύ εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με 32 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των καρκίνων και του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ).

Μερικά κοινά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το παγωτό, τα πατατάκια, τα δημητριακά πρωινού, τα αρωματισμένα γιαούρτια και τα μπισκότα, σύμφωνα με τη British Heart Association.

epeksergasmena-trofima_city (1).png



Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιρλανδία συνέβαλε στην ανασκόπηση τύπου ομπρέλας 45 αναλύσεων από 9,8 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

«Αυτή είναι μια σημαντική ανασκόπηση που μας δίνει πρόσφατα δεδομένα υψηλού επιπέδου που απαιτούν σαφή συζήτηση πολιτικής και, τελικά, δράση για να καταστεί σαφές στον πληθυσμό ποια τρόφιμα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και επιβλαβή για την υγεία», δήλωσε η Amelia Lake, καθηγήτρια διατροφής για τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Teesside που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας συζήτηση, αλλά έχουμε ισχυρές γνώσεις σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των διατροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε ζάχαρη και σε αλάτι στην υγεία μας».

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για έρευνα καλής ποιότητας που συγκεντρώνει πρόσφατα στοιχεία (μέσα σε 3 χρόνια) -υπάρχουν πάντα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο συλλογής των διατροφικών δεδομένων, ωστόσο οι συγγραφείς έχουν εξετάσει τα στοιχεία και βαθμολόγησαν την ποιότητά τους».



«Επιβλαβές για τα περισσότερα αν όχι όλα τα συστήματα του σώματος»

Σε ένα άρθρο συνδεδεμένο με την έρευνα, ο Carlos Monteiro, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, έγραψε ότι οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι «οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα περισσότερα —ίσως όλα— συστήματα του σώματος».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα τρόφιμα δεν είναι «απλώς τροποποιημένα» αλλά συχνά περιλαμβάνουν «χημικά επεξεργασμένα φθηνά συστατικά», όπως τροποποιημένα άμυλα, σάκχαρα και λίπη με ελάχιστη πλήρη τροφή.

hamza-nouasria-MTny44oAFx0-unsplash.jpg



«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτά τα προϊόντα. Το σώμα μπορεί να αντιδράσει σε αυτά ως άχρηστα ή επιβλαβή, επομένως τα συστήματά του μπορεί να υποβαθμιστούν ή να καταστραφούν, ανάλογα με την ευπάθειά τους και την ποσότητα υπερεπεξεργασμένης τροφής που καταναλώνεται», πρόσθεσε ο Carlos Monteiro.

Αυτά τα τρόφιμα γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της δίαιτας μας παγκοσμίως, ανέφεραν οι επιστήμονες, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σημειώνουμε ότι η σταθερή τάση που συνδέει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με τα κακά αποτελέσματα για την υγεία είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη και αξιολόγηση κυβερνητικών πολιτικών και στρατηγικών δημόσιας υγείας που στοχεύουν στη στόχευση και τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε η Melissa Lane, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Deakin, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την αξιοπιστία των στοιχείων των αναλύσεων

Διαπίστωσαν ότι τα ισχυρότερα στοιχεία αποκάλυψαν άμεσες σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και υψηλότερου κινδύνου θανάτου, θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλημάτων ψυχικής υγείας, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αιτιότητας, δηλώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί σε αυτόν τον τύπο συνολικής ανασκόπησης.

Η συμπερίληψη έρευνας με διαφορετικές μεθόδους αξιολόγησης της διατροφής, για παράδειγμα, οδηγεί σε «μια αναπόφευκτη μεροληψία μέτρησης».

Τόνισαν, επίσης, ότι ορισμένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλα, ωστόσο είπαν ότι συνολικά αυτά τα τρόφιμα συνδέονται σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.



ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ