Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο έγινε 117 ετών!

Τα μυστικά της μακροζωίας.

Article featured image
Article featured image

Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η Μαρία Μπράνιας Μορέρα, έγινε σήμερα 117 ετών, με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι η Ισπανίδα συνταξιούχος μπορεί να βοηθήσει να ξεκλειδωθούν τα μυστικά της μακροζωίας.

Η Μορέρα, που είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1907 ενώ η πόλη υπέφερε από ένα δεύτερο κύμα της βουβονικής πανώλης.


Η οικογένεια πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ισπανία το 1915 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αφότου ο πατέρας της Γιόσεπ αρρώστησε. Κατέληξε να πεθάνει από φυματίωση στο πλοίο με το οποίο διέσχιζαν τον Ατλαντικό, με την υπεραιωνόβια πλέον κόρη του να τραυματίζεται σε πτώση κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού και αργότερα να ανακαλύπτει ότι είχε χάσει την ακοή της στο ένα αυτί της.

Η Μορέρα συνέχισε τη ζωή της επιζώντας από δύο παγκοσμίους πολέμους, την πανδημία της ισπανικής γρίπης, τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και πιο πρόσφατα την πανδημία Covid-19.

Πήρε τον επίσημο τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο μετά τον θάνατο της Γαλλίδας μοναχής αδελφής Αντρέ τον Ιανουάριο του 2023. Ασυνήθιστο μεν για την ηλικία της, αλλά η Μορέρα είναι ενεργή χρήστης του ιστότοπου μέσων κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, και ενημερώνει τακτικά τους 16.000 ακολούθους της για το πώς τα πάει. Σήμερα έγραψε: «Καλημέρα κόσμο. Σήμερα γίνομαι 117 χρονών. Έχω φτάσει ως εδώ ».



Η Μαρία Μορέρα έχει τρία παιδιά, 11 εγγόνια και 13 δισέγγονα, αποδίδει τα γηρατειά της στην «τάξη, την ηρεμία» και το ότι μένει «μακριά από τοξικούς ανθρώπους».

Έχει δώσει προτεραιότητα σε μια ζωή χωρίς άγχος και ζούσε σε προστατευμένες κατοικίες στην καταλανική πόλη Olot από τα 92 της. Έπαιζε πιάνο, διάβαζε εφημερίδες και γυμναζόταν κάθε πρωί μέχρι τα 105 της.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ