Κάθε παιδί χάνει τουλάχιστον 1.000 λέξεις απ' όσες χρησιμοποιεί ένας ενήλικας την ημέρα, εξαιτίας του χρόνου που περνά μπροστά από μία οθόνη.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη σε αυτό το αντικείμενο, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των γλωσσικών του δεξιοτήτων. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με παρακολούθηση 220 οικογενειών στην Αυστραλία για δύο χρόνια, προκειμένου να μετρηθούν οι ώρες που περνούν τα μέλη της οικογένειας σε μία οθόνη αλλά και το γλωσσικό περιβάλλον των παιδιών.
Οι οικογένειες κατέγραφαν όλους τους ήχους γύρω από το παιδί τους χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας, για 16 ώρες την ημέρα μέσα στο σπίτι. Επανέλαβαν αυτήν τη διαδικασία κάθε έξι μήνες μεταξύ της ηλικίας των 12 και 36 μηνών. Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Mary Brushe ανέφερε πως «η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι ουσιαστικά σαν ένα Fitbit, αλλά αντί να μετράει τον αριθμό των βημάτων, αυτή η συσκευή μετράει τον αριθμό των λέξεων που εκφωνούνται από, προς και γύρω από το παιδί».
Από τα στοιχεία που προέκυψαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση των μικρών παιδιών σε οθόνες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων και των τηλεφώνων, παρεμπόδιζε τις γλωσσικές τους ικανότητες, με το φαινόμενο να γίνεται πιο έντονο στην ηλικία των τριών ετών. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά εκείνης της ηλικίας, για κάθε επιπλέον λεπτό στην οθόνη άκουγαν επτά λιγότερες λέξεις, έλεγαν πέντε λιγότερες λέξεις και συμμετείχαν σε μια συνομιλία λιγότερη.