Την Τρίτη, 23 Απριλίου, κάτι πολύ δυνατό παίζει στο κέντρο της Λευκωσίας

Κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτοποριακό, κάτι διαδραστικό, κάτι που σίγουρα θα γουστάρετε.

Article featured image
Article featured image


Το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, με τις μεγάλες του ιδιαιτερότητες, διαχρονικά ή τουλάχιστον από το 1974 και εντεύθεν, αποτελούσε μείζον πρόβλημα για την τοπική κοινωνία, κυρίως ως προς το ποια πρέπει ή θα έπρεπε να είναι η εξέλιξή του. Όλα τα προηγούμενα χρόνια το κέντρο της Λευκωσίας πέρασε από την παρακμή στην ακμή και τούμπαλιν, εγείροντας κατά καιρούς σοβαρά ερωτήματα για το αν ο σχεδιασμός και η διαχείριση της τοπικής Αρχής είναι η πρέπουσα και η ενδεδειγμένη, σε σύγκριση πάντα με το τι συμβαίνει σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του εξωτερικού.

11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-31.jpeg

Παρότι αυτό το κείμενο δεν γράφεται για να αναλύσει αυτό το ερώτημα ή άλλα αντίστοιχα, η ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης ανακαίνισης της Παλιάς Δημοτικής Αγοράς της Λευκωσίας και η μεταφορά του Κέντρου Αριστείας CYENS, στον πολύ ιδιαίτερο αυτό χώρο, δεν μπορεί παρά αν χαρακτηριστεί ως αναβάθμιση της περιοχής και μία προσθήκη που αναμφίβολα θα αλλάξει την όψη της μέχρι εσχάτως παραμελημένης περιοχής.

Στις 23 Απριλίου, το CYENS, διοργανώνει τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού χώρου με διάφορες δράσεις και ενέργειες, τις οποίες θα αποκαλύπτουμε σταδιακά, ξεκινώντας με το Gaming Room.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

SoMe Posts-edited-07.png


GAMING ROOM

23.04.2024 / 19:00 μέχρι 22:00

Ελάτε να διασκεδάσετε με τα projects σε μορφή games που αναπτύχθηκαν μέσω των πολύ συναρπαστικών συνεργασιών του CYENS με κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κάθε project δημιουργήθηκε από ομάδες που πάντρεψαν την ερευνητική κατάρτιση, την τεχνογνωσία, των σχεδιασμό, το ταλέντο και τον παιδικό ενθουσιασμό.

Μια απολαυστική εμπειρία για όλες τις ηλικίες!

Game #1

“Το Παιχνίδι του Πύργου του Οθέλλο”

Το “Παιχνίδι του Πύργου του Οθέλλο” αποτελεί ένα συναρπαστικό διαδικτυακό παιχνίδι απόδρασης πολλαπλών παικτών, εμπνευσμένο από την ιστορία και την αρχιτεκτονική του Πύργου του Οθέλλο στην Αμμόχωστο.

Σχεδιασμένο με προσέγγιση στην εκπαιδευτική ψυχαγωγία/ edutainment, οι παίκτες εισέρχονται σε ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον όπου ανακαλύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και λύνουν γρίφους μαζί.

Το παιχνίδι προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των παικτών, προάγοντας την ομαδικότητα και την επικοινωνία. Σε κάθε δωμάτιο, ένας παίκτης βλέπει γρίφους ενώ οι άλλοι βλέπουν μόνο στοιχεία, γεγονός που απαιτεί την επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Με την ενσωμάτωση της πολιτιστικής εκπαίδευσης στο παιχνίδι, αυτή η εμπειρία στοχεύει να είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτική και κοινωνικά ελκυστική, κάνοντας τη μάθηση για την πολιτιστική κληρονομιά του κάστρου πιο συναρπαστική.

Την ιστορική έρευνα, την 3D σάρωση και την ανάπτυξη του παιχνιδιού ανέλαβε η πρώην ερευνητική ομάδα του CYENS, VR for WELL-BEING. Το παιχνίδι “Ο Πύργος του Οθέλλο” υπήρξε ανάθεση από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ηνωμένου Εθνικού Οργανισμού (ΟΗΕ) ως μέρος του έργου “Ψηφιακή Κληρονομιά: Η Ενίσχυση της Ιστορικής Αμμοχώστου για τα Παιδιά της Σχολικής Ηλικίας”.

WEBSITE https://www.cyens.org.cy/en-gb/media/news/othello-s-castle-escape-the-time/

Game #2

“Κάτι αρχαίο ψήνεται” για το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

Το έργο “Κάτι αρχαίο ψήνεται” είναι ένα εκπαιδευτικό ψηφιακό παιχνίδι. Το έργο σχεδιάστηκε από τη μουσειολόγο Χρυστάλλα Αντωνίου και υλοποιήθηκε από την Ομάδα 3D & Software Development Team,του CYENS Centre of Excellence.

Το ψηφιακό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής «Κάτι Αρχαίο Ψήνεται» πραγματεύεται πτυχές που άπτονται της διατροφής στην Κύπρο της αρχαιότητας, προβάλλοντάς τις ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, μέσα από την κινούμενη εικόνα και τα διαδραστικά παιγνίδια, τα παιδιά ταξιδεύουν στην καθημερινότητα μια αρχαίας Κύπριας και με διασκεδαστικό τρόπο εξερευνούν τις τροφές που συνιστούσαν μέρος της δίαιτας των αρχαίων Κυπρίων, τα χρηστικά σκεύη και το εορταστικό-αριστοκρατικό τραπέζι.

Όλα μαζί ωθούν τα παιδιά να συνδιαλεχθούν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αναφορικά με τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες, με πολιτισμικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην Αρχαιολογική Συλλογή Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης. Προσφέρεται από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

Η ομάδα Ομάδα 3D & Software Development Team του CYENS ανέλαβε την επεξεργασία σεναρίου, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη παιχνιδιών στη Unity, καθώς και την εικονογράφηση, την 2D animation, τον συντονισμό σχεδιασμού ήχου και τις υπηρεσίες ηχογράφησης στο στούντιο.

Play the game: https://cyprusfoodmuseum.cyens.org.cy/

11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-8.jpeg

Game #3

“Dragons of the Heartland” για το Υφυπουργείο Τουρισμού

Το Dragon Game βασίζεται στο έργο Heartland of Legends (HoL), μια διαδρομή που δημιουργήθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού, η οποία διέρχεται από ορεινές περιοχές, με στόχο να προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες σε επισκέπτες και τουρίστες και να τους φέρει πιο κοντά στην κυπριακή φύση, παράδοση και τρόπο ζωής.

Το HoL είναι ήδη διαθέσιμο διαδικτυακά σε μια προσπάθεια να προσφέρει μια συλλογή εμπειριών σε κάθε επισκέπτη και να προσφέρει επίσης την ευκαιρία σε χωριά, κοινότητες, παραγωγούς και επιχειρηματίες να προωθηθούν μέσω του HoL, επιτυγχάνοντας οφέλη συνέργειας.

Στο πλαίσιο της προώθησης του HoL και της ενθάρρυνσης της τουριστικής κίνησης προς την ενδοχώρα και της αύξησης της επισκεψιμότητας των περιοχών αυτών, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός mobile AR παιχνιδιού, του Dragons of the Heartland.

Το Mobile Augmented Reality Game αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από τις ομάδες ITICA, Museum Lab και την ομάδα 3D & Software Development Team του CYENS, με την καλλιτεχνική συμβουλευτική καθοδήγηση του Γιώργου Τσαγκάρη και της Μαγδαλένας Ζήρα.

Website: https://heartlandoflegends.com/

Game #4

“Μετάλλων Τόποι” για το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το αντικείμενο του έργου περιελάμβανε την ανάπτυξη και παραγωγή δύο ψηφιακών μουσειακών παιχνιδιών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος Metal Places με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας και σύγχρονης μεταλλευτικής κληρονομιάς της Ασγάτας (Κύπρος) και του νησιού της Σίφνου, της Σέριφου, της Κύθνου (Κυκλάδες, Ελλάδα).

Στόχος θα είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών σχολικής ηλικίας, να μάθουν με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο θέματα σχετικά με τις πρώτες ύλες, τη γεωλογία και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Κύπρο, την ιστορία της αρχαιολογίας της εκμετάλλευσης ορυκτών, καθώς και την παρουσίαση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ασγάτας, της περιοχής Τροόδους καθώς και των νησιών Σίφνου, Σέριφου και Κύθνου.

Η ομάδα 3D & Software Development Team του CYENS, παρέδωσε παιχνίδια περιπέτειας point & click, όπου ο παίκτης μαθαίνει για την ιστορία και τις ιδιότητες των δύο μετάλλων (χαλκό και ασήμι) και τη μεταλλουργική διαδικασία μέσω της διαδραστικής εμπειρίας.

Οι υπηρεσίες που παρείχε το CYENS περιλάμβαναν έρευνα, σχεδιασμό και σενάριο παιχνιδιών, ανάπτυξη στο Unity, τρισδιάστατο σχεδιασμό στοιχείων, κινούμενα σχέδια και σχεδίαση χαρακτήρων και περιβάλλοντος.

Website: https://www.greece-cyprus.eu/ & https://metalplaces.eu/



Game #5

RELIEF

Το RELIEF είναι μια πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας (VR) που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει επαγγελματίες θεραπευτές να καθοδηγήσουν τους ασθενείς μέσω εξατομικευμένης θεραπείας σχετικά με φοβίες.

Αποτελούμενο από μια ποικιλία σεναρίων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες φοβίες όπως η υψοφοβία (φόβος των υψών), η αεροφοβία (φόβος των αεροπλάνων), η κλειστοφοβία (φόβος των κλειστών χώρων), η πλατφόρμα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να βρεθούν σε ρεαλιστικά εικονικά περιβάλλοντα μέσα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν μια παιχνιδοποιημένη εξερεύνηση, ενώ σε επαγγελματικό πλαίσιο, το RELIEF μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα δυναμικό και εύπλαστο εργαλείο κατά τη διάρκεια διάγνωσης και θεραπείας.

Game #6

“Red Space”, το μέλλον της κινηματογραφικής τέχνης!

Το “Red Space”, είναι μια επίδειξη του πως μπορεί κάποιος να κάνει ζωντανή εικονική παραγωγή ταινίας χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα γραφικά πραγματικού χρόνου και μεθοδολογίες καταγραφής κίνησης.

Το project είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ερευνητικής ομάδας PULSE και της ομάδας 3D & Software Development Team του CYENS.

Η επίδειξη εντάσσει τον χρήστη σε έναν επιστημονικής φαντασίας κόσμο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτή την επίδειξη από την ομάδα του CYENS, όπου ένας ηθοποιός γίνεται ένα ρομποτικό εξωγήινο άβαταρ!

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως ο χρήστης είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις ως άλλος σκηνοθέτης, δίνει τις εντολές στο avatar και μπορεί να κάνει κινηματογράφηση σε πραγματικό χρόνο.

Μέσω του Red Space, ο χρήστης απολαμβάνει την εμπειρία της τεχνικής της εικονικής κινηματογράφησης σε πραγματικό χρόνο η οποία έχει φέρει επανάσταση στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ