Οι κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή και τα (πιθανά) σενάρια πολέμου

Με αγωνία παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, ως απάντηση στη δική τους επίθεση στη Δαμασκό, με την κατάσταση τις τελευταίες ώρες να είναι τεταμένη.

Article featured image
Article featured image



Η διεθνής κοινότητα τελεί σε αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει το Ισραήλ για ενδεχόμενη απάντηση στο Ιράν, καθώς οι πλείστες χώρες της Δύσης φαίνεται να κρατούν κοινή γραμμή ζητώντας αυτοσυγκράτηση, ενώ οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα γίνει εντός των επόμενων 48 ωρών. Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.



Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι



Τρία είναι τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι
για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όπως αναφέρουν αναλυτές, στην «καλύτερη» περίπτωση το Τελ Αβίβ και ο Νετανιάχου θα αποδεχθούν τις πιέσεις και το μήνυμα από τον Λευκό Οίκο και δεν θα απαντήσουν άμεσα στην ιρανική επίθεση. Το Ισραήλ σε αυτήν την περίπτωση θα κρατήσει στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό χαρτί με τους Αμερικανούς και θα επιλέξει τη στιγμή την οποία θα το παίξει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα το κάνει για να αποκαταστήσει κάτι από τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον που έχουν διαταραχθεί.

Στο «κακό» σενάριο
, το Ισραήλ θα επιχειρήσει επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία να πλήξει απευθείας από τα εδάφη του στόχους στο Ιράν. Σε αυτήν την περίπτωση, το Τελ Αβίβ είναι πιθανό να βάλει κατά στόχων που θα έχουν σύνδεση με την επίθεση, καθώς είναι στο δόγμα της χώρας το «απαντάμε σε όσους μας χτυπούν». Στο ενδεχόμενο αυτό, ισραηλινά μαχητικά θα χτυπήσουν πιθανότατα βάσεις από τις οποίες έφυγαν κατά της χώρας drones και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Στο απόλυτα απευκταίο σενάριο, το Ισραήλ θα επιχειρήσει πλήγματα κατά πάντων και όχι μόνο της Τεχεράνης, αλλά και όλων των συνεργατών της στη Μέση Ανατολή. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε μετά από δεκαετίες όχι απλά αραβοΐσραηλινό πόλεμο, αλλά πόλεμο ασύμμετρο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.



Μέτρα και στην Κύπρο



Μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς όλους τους δρώντες, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανάφλεξη στην περιοχή, έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, τονίζοντας παράλληλα πως η όποια εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων «σε καμία των περιπτώσεων» δεν ταυτίζεται με την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Κόμπος είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από την περασμένη Παρασκευή ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο «Εστία» σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να γίνουν εκκενώσεις πολιτών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο επίσημο αίτημα και ότι η Κύπρος παρείχε διευκολύνσεις για πτήσεις προς τη Βηρυτό και την Ιορδανία, λόγω του χθεσινού κλεισίματος των εναέριων χώρων των δύο αυτών χωρών.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, πρέπει οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και επέκταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί, ζητούμε αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν, υπό το φως δημοσιευμάτων ότι στις χθεσινές επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί και αεροσκάφη από τις Βρετανικές Βάσεις, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης εμπλέκεται σε αυτήν τη διαδικασία, ο κ. Κόμπος κατέστησε σαφές ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή ενέργεια η οποία έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε».

Αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος γεωγραφικά είναι στο επίκεντρο της όλης κατάστασης, ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι εμείς μπορεί να χαράξουμε τον πολιτικό δρόμο για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Όμως, πρόσθεσε ο κ. Κόμπος, «έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δρώντες για να μεταφέρουμε τα μηνύματα ανησυχίας τα οποία έχουμε, την αυτοσυγκράτηση την οποία συζητούμε ή ζητούμε, με σκοπό να υπάρξει μία κατάσταση πραγμάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ομαλότητα».

Σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Λευκωσία είχε και έχει συνεχή επικοινωνία με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, για να προσθέσει ωστόσο ότι «η επικοινωνία αυτή λαμβάνει χώρα όταν τα γεγονότα έχουν ήδη δρομολογηθεί, δηλαδή όταν ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση».

Παρέπεμψε σε δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Βρετανών αξιωματούχων, οι οποίες παραπέμπουν στον χαρακτήρα των ενεργειών στις οποίες προέβησαν, λέγοντας ότι δεν θα τις σχολιάσει καθώς, όπως είπε, «είναι αυτόδηλες οι δηλώσεις και οι εξηγήσεις οι οποίες δίνονται».

«Πρέπει να είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο», τόνισε ο ΥΠΕΞ, «ότι δεν τελούν υπό την αίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτές ή παρόμοιας φύσης δραστηριότητες (και) δεν μπορούν όμως σε καμία των περιπτώσεων να ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική της και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο επανειλημμένα τονίζουμε διότι θεωρούμε ότι είναι άκρως σημαντικό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί οι Βρετανικές Βάσεις να θεωρηθούν ως στόχος, ο κ. Κόμπος είπε πως δεν μπορεί να πιθανολογήσει, προσθέτοντας ότι θα ήταν εσφαλμένο να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

«Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση ή ενημέρωση και δεν θεωρώ ότι πρέπει να προτρέχουμε να προκαταλαμβάνουμε ενδεχόμενες εξελίξεις ή πιθανότητες τις οποίες όλοι απευχόμαστε», κατέληξε.

Από την άλλη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο, και αν υπάρξει κάτι άλλο θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για την ασφάλεια στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν έχουμε ενδείξεις εμείς που να προκαλούν ανησυχία», σημειώνοντας ωστόσο το θέμα της ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή της Κύπρου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την ασφάλειά μας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ