Η σημαντική μείωση της γυναικείας και ανδρικής γονιμότητας οφείλεται και σε αυτόν τον παράγοντα

Και όμως.

Article featured image
Article featured image

Η κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες απειλές της ανθρωπότητας. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο. Η παχυσαρκία, η σημαντική μείωση της γυναικείας και της ανδρικής γονιμότητας και οι επιγενετικές αλλαγές είναι από τις πιο δραματικές εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία. Οι επιδράσεις αυτές παρουσιάστηκαν στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Σοφία Καλανταρίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για τη μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και τη μείωση της ηλικίας εμμηνόπαυσης σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Μακρυγιαννάκης, ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι πτητικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον (π.χ. παρασιτοκτόνα) μειώνουν δραματικά όλες τις παραμέτρους του σπέρματος και της ανδρικής γονιμότητας και της σπερματογένεσης.


Ο διευθυντής Εργαστηρίου Γενετικής και Ιατρικής Ακριβείας, Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, Κωνσταντίνος Στρατάκης ανέπτυξε τις επιγενετικές αλλαγές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που απορρέουν για τις μελλοντικές γενιές.

Η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών αλλαγών μπορεί να αντιμετωπιστεί με καινοτόμες μεθόδους για την κατασκευή των κτηρίων παίρνοντας μαθήματα από τη φύση για την κατασκευή και τη δημιουργία νέων υλικών. Η αρχιτέκτων Εμμανουέλα Μυρτάκη ανέπτυξε τρόπους μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω της αρχιτεκτονικής.

Ο κατασκευαστικός τομέας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, καθώς συμβάλλει κατά 37% στην αύξηση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, στην υπερκατανάλωση ενέργειας, και στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Καινοτόμος μέθοδος για την αειφόρο ανάπτυξη των κατασκευών αποτελεί η βιομιμητική προσέγγιση, η μίμηση δηλαδή των σχηματισμών και μηχανισμών της φύσης για την παραγωγή παρόμοιων προϊόντων με φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση λύσεων εμπνευσμένων από τη φύση που ενσωματώνουν τις αρχές της, ανέφερε η κ. Μυρτάκη.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ