Kορυφαίο δικηγορικό γραφείο (με ειδίκευση στα διαζύγια) χώρισε κατά λάθος ζευγάρι

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Η «ντίβα του διαζυγίου», Ayesha Vardag


Ένα παντρεμένο ζευγάρι στην Αγγλία πήρε διαζύγιο κατά λάθος αφού οι δικηγόροι ενός κορυφαίου δικηγορικού γραφείου έκαναν λάθος στον υπολογιστή! Μάλιστα, ανώτερος δικαστής δήλωσε ότι η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί.

Το ζευγάρι, το οποίο αναφέρεται από το Ανώτατο Δικαστήριο ως κύριος και κυρία Williams, ήταν παντρεμένο για 21 χρόνια μέχρι να χωρίσουν το 2023.

Οι δικηγόροι της λονδρέζικης εταιρείας Vardags, με επικεφαλής την Ayesha Vardag, την αυτοαποκαλούμενη «ντίβα του διαζυγίου», χρησιμοποίησαν μια διαδικτυακή πύλη για να υποβάλουν κατά λάθος αίτηση για την οριστική έκδοση του διαζυγίου για το ζευγάρι, το οποίο προσπαθούσε ακόμη να διευθετήσει τις οικονομικές ρυθμίσεις σχετικά με τον χωρισμό του.

lawyers.PNGΟ Σερ Andrew McFarlane, πρόεδρος του οικογενειακού τμήματος, εξήγησε ότι οι δικηγόροι είχαν σκοπό να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου για άλλον πελάτη «αλλά κατά λάθος άνοιξαν τον ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης “Williams κατά Williams” και προχώρησαν στην υποβολή αίτησης για οριστική απόφαση στην υπόθεση αυτή».

Είπε ότι οι δικηγόροι της Vardags, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τη σύζυγο, χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική πύλη «χωρίς την εντολή ή την εξουσιοδότηση του πελάτη τους». Πρόσθεσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα χορήγησε τη διαταγή διαζυγίου των Williams μέσα σε 21 λεπτά.


Εις μάτην η προσπάθεια ακύρωσης


Οι δικηγόροι συνειδητοποίησαν το λάθος τους δύο ημέρες αργότερα και ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την οριστική απόφαση διαζυγίου. Περιέγραψαν το λάθος ως ένα απλό λάθος κάποιου στο γραφείο της Vardags που «πάτησε το λάθος κουμπί» και υποστήριξαν ότι, καθώς η τελική διαταγή ζητήθηκε κατά λάθος, θα πρέπει να ακυρωθεί.

Όμως ο McFarlane απέρριψε την αίτηση και δήλωσε: «Υπάρχει έντονο συμφέρον δημόσιας τάξης για τον σεβασμό της ασφάλειας και της οριστικότητας που απορρέει από μια οριστική απόφαση διαζυγίου και τη διατήρηση του status quo που έχει καθιερωθεί».

«Όπως και σε πολλές παρόμοιες διαδικτυακές διαδικασίες, ο χειριστής μπορεί να φτάσει στην τελική οθόνη όπου γίνεται το τελικό κλικ του ποντικιού μόνο αφού περάσει μέσα από μια σειρά προηγούμενων οθονών», τόνισε.

Η Vardag, μία από τις πιο ακριβοπληρωμένεςς δικηγόρους διαζυγίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι ο δικαστής είχε λάβει μια «κακή απόφαση» και ότι «αποφάσισε, ουσιαστικά, “ο υπολογιστής λέει όχι, είστε διαζευγμένοι″».

Η Vardag, η οποία κέρδισε την απόφαση-ορόσημο το 2010 σύμφωνα με την οποία το προγαμιαίο συμβόλαιο της Γερμανίδας κληρονόμου Katrin Radmacher ήταν νομικά δεσμευτικό, πρόσθεσε: «Το κράτος δεν θα έπρεπε να χωρίζει ανθρώπους βάσει ενός γραφειοκρατικού λάθους. Πρέπει να υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του ατόμου που χωρίζει, διότι η αρχή της πρόθεσης στηρίζει τη δικαιοσύνη του νομικού μας συστήματος».

«Όταν ένα λάθος γίνεται αντιληπτό από ένα δικαστήριο, και όλοι αποδέχονται ότι έχει γίνει λάθος, προφανώς πρέπει να αναιρεθεί... Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, ο νόμος μας λέει ότι μπορείτε να πάρετε διαζύγιο από ένα λάθος που έγινε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Και αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι λογικό, δεν είναι δίκαιο».

fjf.png
Η Γερμανίδα κληρονόμος Katrin Radmacher, στο κέντρο, φτάνει για την ακρόασή της στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010. Η γυναίκα στα δεξιά είναι η δικηγόρος της Ayesha Vardag.Η Vardag είπε στο Law Society Gazette ότι στεκόταν πίσω από τον δικηγόρο που κατά λάθος υπέβαλε αίτηση για την τελική παραγγελία για τους Williams κάνοντας κλικ στο λάθος όνομα από ένα αναπτυσσόμενο μενού στην πύλη διαζυγίου.

Σημειώνεται ότι η Vardag κέρδισε διακανονισμό ύψους 64 εκατομμυρίων λιρών για την Pauline Chai, σύζυγο του μεγιστάνα της Laura Ashley, Khoo Kay Peng, το 2017.

Έγινε πρωτοσέλιδο το 2019 αφού έστειλε υπόμνημα στο προσωπικό στο οποίο απαγόρευε τις ζακέτες στο γραφείο. Σε έναν νέο κώδικα ενδυμασίας που εκδόθηκε πέρυσι, είπε ότι το προσωπικό θα μπορούσε να αποφύγει τα μανικετόκουμπα και τα επαγγελματικά κοστούμια που συνδέονται με «τραπεζίτες και μεσίτες» και να φοράει στο γραφείο electric blue σακάκια με πούλιες και χρυσά δερμάτινα παντελόνια αντί γι′ αυτά.

Με πληροφορίες από Guardian, huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ