«Βροχή» αποκαλύψεων για την πλημμυρισμένη αποθήκη φαρμάκων

Γιατί εάν δεν βρέξει λίγο στην Κύπρο, τα σκάνδαλα δεν βγαίνουν στην επιφάνεια.

Article featured image
Article featured image

Ζημιές σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ υπέστησαν τα φάρμακα που καταστράφηκαν κατά τη θεομηνία που έπληξε την Καθαρά Δευτέρα (και) την αποθήκη του Υπουργείου Υγείας, με τις αποκαλύψεις, όσον αφορά τη νομιμότητα του κτηρίου και τις υποδομές του να μην έχουν τέλος.

Τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, δεν μας έριξαν και από τα σύννεφα. Πατέντες, κρατικά κτήρια που μπάζουν νερά, αλλά και σκάνδαλα είναι λίγα από τα πολλά που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε μια υπόθεση που παρά τις προσπάθειες δεκαπέντε ημερών να παραμείνει στο σκοτάδι, δεν κατάφερε να αποσιωπηθεί. Και όπως φαίνεται δεν ήταν η πρώτη φορά που η αποθήκη με τα χιλιάδες σκευάσματα είχε πλημμυρίσει.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, αναφέρθηκε ότι χρονικώς προηγήθηκαν δύο περιστατικά εισροής ύδατος σε γραφεία των αποθηκών, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με ενέργειες της ιδιοκτήτριας εταιρείας του υποστατικού. Ακόμη, αναγνώσθηκε η έκθεση ελέγχου της κατάστασης των αποθηκών που είχαν συντάξει το 2019 οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, όπου διαπιστώθηκαν κρίσιμα σημεία μη συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.


Γνώριζαν για την κατάσταση από το 2019

Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι ανέκαθεν οι φαρμακευτικές αποθήκες υπάγονταν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι αυτές μεταφέρθηκαν από το ΣΟΠΑΖ στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου το 2004. Όπως εξήγησε, το 2017 η αρμοδιότητα της προμήθειας των φαρμάκων μετατέθηκε στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. «Οι αποθήκες δεν είναι πλέον υπό την αρμοδιότητά μας», τόνισε.

Εν συνεχεία, η κα Παναγιωτοπούλου ανέγνωσε στους Βουλευτές την έκθεση εποπτείας των αποθηκών που είχαν διενεργήσει στις 22 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν αιτήματος. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, μερικές από τις κυριότερες μη συμμορφώσεις που εντοπίστηκαν ήταν ο ακατάστατος χώρος, το φθαρμένο πάτωμα, η έλλειψη συστήματος θερμομέτρησης, η μη λειτουργία εντομοπαγίδων, η ύπαρξη άχρηστων αντικειμένων, καθώς και οι ρωγμές στην οροφή του κτηρίου που επέτρεπαν την εισροή ύδατος. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κλειδωμένος ο χώρος φύλαξης των ανακληθέντων φαρμάκων και ότι το προσωπικό των αποθηκών δεν είχε τύχει σωστής εκπαίδευσης για τη διανομή φαρμάκων.

Η κα Παναγιωτοπούλου διευκρίνισε ότι η έκθεση εισηγείτο την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων και την επανάληψη της επιθεώρησης μετά τα διορθωτικά μέτρα. Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε ότι οι Υπηρεσίες δεν έχουν κληθεί ξανά για επιθεώρηση από την έκθεση του 2019.



Σε αχρησία δεκάδες σκευάσματα με κόστος 880.000 ευρώ

Η Μαρίνα Γεωργίου, Ανώτερη Φαρμακοποιός και μέλος της ad hoc επιτροπής που διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη διερεύνηση του περιστατικού, ανέφερε ότι η επιτροπή διενήργησε επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης. Όπως εξήγησε, επηρεάστηκαν 149 σκευάσματα (2 εκ των οποίων αφορούν το Υπουργείο Υγείας, 63 τον ΟΑΥ και 84 τον ΟΚΥπΥ) με κόστος περίπου €880.000. Συνολικά, επηρεάστηκαν 105.401 συσκευασίες φαρμάκων, πρόσθεσε.

Η κα Γεωργίου επεσήμανε ότι δόθηκαν οδηγίες για παραγγελίες ισόποσων αποθεμάτων για τα φάρμακα που επηρεάστηκαν. «Θέσαμε ως προτεραιότητα την αξιολόγηση του κινδύνου», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους ώστε να φανεί αν έχει επηρεαστεί εσωτερικά κάποιο φάρμακο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Χειμώνας, μέλος της Διευθύνσεως Αγοράς και Προμηθειών Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος των αποθηκών που πλημμύρισαν, ανέφερε ότι υπήρξαν πέρυσι δύο περιπτώσεις εισροής ύδατος σε γραφεία των αποθηκών, επισημαίνοντας ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υποστατικού έσπευσε να ανταποκριθεί.

Αφότου σημείωσε ότι η πλημμύρα της 18ης Μαρτίου 2024 ήταν ένα «πρωτοφανές περιστατικό», ο κ. Χειμώνας είπε ότι τμήματα του θερμομονωτικού υλικού της στέγης αφαιρέθηκαν κατά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου 2024.

Οι συζητήσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αφού η πλημμύρα της Καθαράς Δευτέρας φαίνεται πως θα «καθαρίσει» και τα κενά που υπάρχουν, τόσο στη νομοθεσία για την ενοικίαση υποστατικών από το κράτος, όπως και στους ελέγχους που γίνονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ