Το Μουσείο του Λούβρου αλλάζει για λίγο χρήση (ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων)
Μια ριζοσπαστική πρόταση που αναμφίβολα θα προσελκύσει ακόμα και αυτούς που έχουν δει τη Μόνα Λίζα μόνο σε σοκολατάκι.
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
2
λεπτά
Με τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι να πλησιάζουν, μουσεία και γκαλερί σε όλη τη Γαλλία ανταγωνίζονται για να διοργανώσουν εκθέσεις με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μία από τις προτάσεις του Λούβρου είναι ένα ωριαίο μάθημα χορού και γυμναστικής μέσα στο κτήριο του μουσείου υπό τον τίτλο «Courez au Louvre», που σημαίνει «Τρέξτε στο Λούβρο».
Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων «μετατρέπεται» για λίγες ώρες σε γυμναστήριο.
«Το μουσείο φαινόταν ένα φυσικό γυμναστήριο προπόνησης», εξήγησε στους New York Times ο διευθυντής παραστατικών τεχνών του Λούβρου, Luc Bouniol-Laffont.
Το Λούβρο -με τουλάχιστον 33.000 έργα τέχνης να εκτίθενται, σε μια έκταση που αγγίζει τα 60.600 τετραγωνικά μέτρα- είναι τόσο μεγάλο που το προσωπικό φοράει παπούτσια τρεξίματος για να καλύψει τις 400 αίθουσές του, οι οποίες αν τοποθετηθούν σε μία ευθεία ξεπερνούν τα 14 χιλιόμετρα. Και η σωματική άσκηση θα προσέφερε μια διαφορετική σύνδεση με ορισμένα από τα 33.000 έργα.
«Δεν είναι το πνεύμα που κοιτάζει, είναι το σώμα», σημείωσε ο Luc Bouniol-Laffont και πρόσφερε στον χορογράφο Mehdi Kerkouche, μια ξενάγηση με τους επιμελητές του Λούβρου, καθώς και το ελεύθερο να σχεδιάσει τα μαθήματα χορού και γυμναστικής με την εξής μία μικρή παράκληση:
«Ξεχάστε για μια φορά τη Μόνα Λίζα. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα να δείτε» είπε χαρακτηριστικά.
Τα μαθήματα -με τιμή 38 ευρώ για τους ενήλικες, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Μαΐου- εξαντλήθηκαν μέσα σε μία ώρα από την ώρα που διατέθηκαν στο διαδίκτυο.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η χρονική στιγμή, κι αυτό διότι ο χορός ξεκινά μια ώρα πριν ανοίξει το Μουσείο του Λούβρου. Κάθε πρωί, περίπου 60 τυχεροί, χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 30 ατόμων, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ιδιωτική προβολή που συνήθως απολαμβάνουν μόνο οι Beyoncé και Jay-Z.
«Δεν υπάρχουν τεράστιες ουρές, δεν υπάρχει πιεστικό πλήθος, δεν υπάρχουν selfie-sticks: Είχαμε το Λούβρο για τον εαυτό μας» λέει για την εμπειρία της η δημοσιογράφος των ΝΥΤ, Κάθριν Πόρτερ, καθώς που συμμετείχε σε ένα από τα πρωινά μαθήματα χορού.
Με πληροφορίες από Lifo μέσω New York Times
Δείτε επίσης
Πού ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι;
Πίνακας που θα κατέληγε σε χωματερή, αγοράστηκε από το Λούβρο για 24 εκατ. ευρώ