Πίνακας που θα κατέληγε σε χωματερή, αγοράστηκε από το Λούβρο για 24 εκατ. ευρώ

Η ιδιαίτερη ιστορία του πίνακα με τίτλο «Ο χλευασμός του Χριστού».

Article featured image
Article featured image

Ένας πίνακας που βρέθηκε κρεμασμένος πάνω από τη σόμπα της κουζίνας μιας ηλικιωμένης Γαλλίδας και χρονολογούνταν τελικά από τον 13ο αιώνα, κοστολογήθηκε στα 24 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, αποκτήθηκε από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το μουσείο, ο εν λόγω προ-αναγεννησιακός πίνακας θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας έκθεσης που ετοιμάζεται για το 2025. Οι αρχές αλλά και ιδιώτες προχώρησαν στην απαραίτητη συγκέντρωση κεφαλαίων για την αγορά του πίνακα, σε μια προσπάθεια να παραμείνει το έργο στη Γαλλία.

Ο πίνακας με τίτλο «Ο χλευασμός του Χριστού» φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1280 από τον Ιταλό ζωγράφο, Τσιμαμπούε. Πιστεύεται ότι είναι ένας από τους οκτώ πίνακες ενός μεγάλου δίπτυχου. Οι πέντε από αυτούς τους οκτώ πίνακες δεν έχουν βρεθεί.

Ο πίνακας ανακαλύφθηκε στην κουζίνα μιας Γαλλίδας γιαγιάς και προοριζόταν για τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του σπιτιού. Ωστόσο, η οικογένεια της ιδιοκτήτριας κάλεσε έναν εμπειρογνώμονα για να δει αν υπήρχε κάτι πολύτιμο στο ακίνητο.

Θεωρώντας ότι το έργο θα μπορούσε να αξίζει έως και 400.000 ευρώ, ο εμπειρογνώμονας το έστειλε σε έναν ειδικό τέχνης στο Παρίσι, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για γνήσιο Τσιμαμπούε.

louvropinakas2.pngΤο 2019, το Λούβρο ήλπιζε να αποκτήσει τον πίνακα όταν βγήκε σε δημοπρασία, για περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Όμως το μουσείο έχασε όταν μπήκε προσφορά ρεκόρ 19,5 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει 24 εκατομμύρια ευρώ αν υπολογιστεί και η φορολογία.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας κήρυξε τότε το έργο «εθνικό θησαυρό» και έθεσε τον πίνακα υπό προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής, δίνοντας στο μουσείο 30 μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσει το έργο.

Ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε το μουσείο του Λούβρου έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο που πλήρωσαν για το έργο ή για το πώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την αγορά του. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι υπήρξε σοβαρή κινητοποίηση προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δωρεές με αντάλλαγμα ακόμα και φοροαπαλλαγές.

Ο πίνακας αποτελεί πλέον ένα από τα παλαιότερα έργα τέχνης στη συλλογή του Λούβρου. Θα αποτελέσει το κύριο έκθεμα- μαζί με άλλον ένα πίνακα του Τσιμαμπούε που είχε ήδη το μουσείο- σε έκθεση που θα διοργανωθεί το 2025.

Το εν λόγω έργο τέχνης έχει διαστάσεις μόλις 25 Χ 20 εκατοστά. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο τμήματα του δίπτυχου που έχουν εντοπιστεί, το ένα είναι στη συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη και το άλλο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ