Επέβαλαν πρόστιμο σε 25χρονο Ρώσο τρανς επειδή έβαψε τα μαλλιά του στα χρώματα της Ουκρανίας

Αποφασίστηκε ότι δυσφημίζει τον ρωσικό στρατό.

Article featured image
Article featured image

Επιβλήθηκε πρόστιμο σε Ρώσο που έτυχε - όπως υποστήριξε - να έχει τα μαλλιά του βαμμένα με κάποια χρώματα που περιλαμβάνει η σημαία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου Mediazona, ο 25χρονος Στανισλάβ Νετέσοφ, καλείται μετά από δικαστική απόφαση να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ρούβλια, δηλαδή 553 δολάρια, για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Σε φωτογραφίες του στα social media, διακρίνονται τα μαλλιά του μεταξύ άλλων βαμμένα με βαθύ μπλε και κίτρινο χρώμα, που είναι τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο 25χρονος κρίθηκε ένοχος για δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων στις 3 Μαΐου. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το χρώμα των μαλλιών του είχε σκοπό μια δήλωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας πως δεν υποστηρίζει ούτε την Ουκρανία αλλά ούτε τη Ρωσία. Σημείωσε δε, πως συνηθίζει εδώ και χρόνια να βάφει τα μαλλιά του σε έντονα χρώματα.


Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως όλα συνέβησαν από καταγγελία που έκανε ο ίδιος. Συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου, δέχθηκε επίθεση από άγνωστους την ώρα που επέστρεφε σπίτι από τη δουλειά του αργά το βράδυ. Τότε οι δράστες έκλεψαν το κινητό του και τον γρονθοκόπησαν σπάζοντας του ένα του δόντι, όπως υποστήριξε μιλώντας στη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, που παρακολουθεί την καταστολή φωνών που επικρίνουν το Κρεμλίνο και όσους στοχοποιούνται επειδή εναντιώνονται στον πόλεμο.

Όταν πήγε στην αστυνομία για να υποβάλει μήνυση, οι αστυνομικοί είδαν τα μαλλιά του και τον κατηγόρησαν με βάση την νομοθεσία περί «δυσφήμισης» του ρωσικού στρατού. Παράλληλα του έδωσαν κλήση για να παρουσιαστεί σε ένα στρατιωτικό γραφείο στρατολόγησης, την οποία ακύρωσαν όταν τους είπε πως είναι τρανς.

Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία το 2022, αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση για τη στάση τους κατά της ρωσικής εισβολής και περισσότερα από 900 άτομα να κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ