Οι Coldplay θα κυκλοφορήσουν τους πιο οικολογικούς δίσκους βινυλίου

Από τι θα είναι φτιαγμένοι.

Article featured image
Article featured image

Οι Coldplay σκοπεύουν να δημιουργήσουν τον πιο οικολογικά βιώσιμο δίσκο βινυλίου, για το άλμπουμ Moon Music που ανακοίνωσαν πρόσφατα.

Κάθε αντίτυπο βινυλίου 140 γραμμαρίων του Moon Music των Coldplay, που κυκλοφορεί στις 4 Οκτωβρίου, θα κατασκευάζεται από εννέα πλαστικά μπουκάλια που έχουν ανακτηθεί από καταναλωτικά απόβλητα. Για ένα ειδικό «notebook edition», το 70% του πλαστικού έχει μαζευτεί από την περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση The Ocean Cleanup από το Rio Las Vacas της Γουατεμάλας, εμποδίζοντας την είσοδό του στον Κόλπο της Ονδούρας και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το συγκρότημα λέει ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με την κανονική παραγωγή βινυλίου κατά 85% και θα αποτρέψει την κατασκευή 25 τόνων πλαστικού. Τα αντίγραφα των CD θα κατασκευάζονται από 90% ανακυκλωμένο πλαστικό, με μείωση των εκπομπών κατά 78% σε σύγκριση με την παραδοσιακή παραγωγή CD.Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται παράλληλα με την προσπάθεια των Coldplay να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των περιοδειών τους, καθώς το συγκρότημα συνεχίζει την επική παγκόσμια περιοδεία Music of the Spheres, η οποία είναι πλέον η τρίτη πιο κερδοφόρα περιοδεία όλων των εποχών.

Νωρίτερα αυτόν τοv μήνα το συγκρότημα δήλωσε ότι μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα κατά 59% σε σύγκριση με την προηγούμενη παγκόσμια περιοδεία του. Εκτός από την προσπάθεια αποφυγής των αεροπορικών ταξιδιών όπου ήταν δυνατόν, χρησιμοποιήθηκαν δημιουργικές τεχνολογικές λύσεις, όπως «κινητικές πίστες χορού» που αξιοποιούσαν την ενέργεια από την κίνηση του πλήθους.

Το Moon Music θα είναι το 10ο άλμπουμ των Coldplay, σε μια δισκογραφία που ξεκινά από το ντεμπούτο τους Parachutes του 2000. Έχουν συνεργαστεί ξανά με τον Max Martin, τον παραγωγό του προηγούμενου άλμπουμ τους Music of the Spheres και έναν από τους μεγαλύτερους ποπ παραγωγούς όλων των εποχών, ο οποίος έχει βάλει το χεράκι του σε 27 Νο1 αμερικανικές επιτυχίες.

Το πρώτο single από το Moon Music, feelslikeimfallinginlove, θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο headline set τους στο φεστιβάλ Glastonbury στις 29 Ιουνίου.

Άλλοι καλλιτέχνες προσπαθούν επίσης να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής βινυλίου, όπως η Billie Eilish, η οποία χρησιμοποίησε ανακυκλωμένο βινύλιο -που κατασκευάστηκε από τα αποκόμματα της παραδοσιακής παραγωγής βινυλίου- για την κυκλοφορία του πρόσφατου άλμπουμ της Hit Me Hard and Soft.


Με πληροφορίες από Guardian, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ