Ελλάδα
Τα «αντρικά» χαρακτηριστικά του κακοποιητή και τα (ανύπαρκτα) cheeseburger
Στην Ελλάδα, μια γυναίκα κακοποιήθηκε άγρια από τον σύζυγό της. Κάποιοι, όμως, έσπευσαν να «ξεπλύνουν» τον κακοποιητή με τον πιο επαίσχυντο (και γελοίο) τρόπο.
«Σε καμία περίπτωση αυτές οι κακοποιητικές, εγκληματικές συμπεριφορές που δεν γνωρίζουν τάξη, εθνικότητα ή θρησκεία, δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται αντρίκιες αν τις παραδεχτούν οι δράστες», είπε η γνωστή δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη σχολιάζοντας την υπόθεση κακοποίηση γυναίκας από τον Έλληνα δικηγόρο Απόστολο Λύτρα.
Το σχόλιό της δεν είναι τυχαίο και δεν έγινε (μόνο) προς υπεράσπιση του θύματος, αλλά πηγάζει από τα όσα περίεργα και ντροπιαστικά ακούσαμε αυτές τις ημέρες από διάσημους ποινικολόγους που θεωρούν αντρίκια την παραδοχή του κακοποιητή Λύτρα, καθώς και από γνωστές παρουσιάστριες που νοιάστηκαν για την καριέρα του, ενώ μετά, για να το γυρίσουν, μάς κούνησαν το δάκτυλο ώστε να μας υπενθυμίσουν αστόχως ότι όταν σπούδαζαν «δεν είχαν hamburger, δεν είχαν cheeseburger να φάνε».
Τα αντρικά χαρακτηριστικά του Λύτρα
Ο πρώτος, είναι γνωστός για τις περίεργες τοποθετήσεις του, μιας και κατά καιρούς προκαλεί και σκανδαλίζει την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια που κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση ανέφερε πως: «ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε εις βάρος του, η ενέργεια ήταν απαράδεκτη και την παραδέχτηκε και ο ίδιος, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης και δεν είναι ένα τυχαίο παιδί. Αυτοδημιούργητο παιδί. Παραδέχτηκε την πράξη, ενώ θα μπορούσε να επιμείνει στην αρχική του θέση», σχολίασε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας και τόνισε ότι στην υπόθεση «αναδείχθηκαν δύο πολύ σοβαρά νομικά θέματα».
Οι καριέρες που χαλάνε και τα chreseburger
Η δεύτερη είναι η παρουσιάστρια Ζήνα Κουτσελίνη, που παρά το γεγονός ότι η μητέρα της υπήρξε θύμα οικογενειακής βίας επέλεξε να μας πει πως μπορεί ο κος Λύτρας να κτύπησε τη γυναίκα του αλλά φαίνεται να στεναχωρήθηκε όχι για το προφανές, αλλά που πλήττεται η καριέρα του (κατά καιρούς) συνεργάτη της εκπομπή της. Η θέση που πήρε προκάλεσε αντιδράσεις – ακόμη και από τους συνεργάτες της που ήταν παρόντες, με τον Δημήτρη Μαρέδη να της απαντά: «αδιαφορώ πλήρως αν πλήττεται η καριέρα οποιουδήποτε κακοποιητή. Ένας άνθρωπος που σηκώνει το χέρι του σε έναν άλλο άνθρωπο, γυναίκα ή άντρα είναι καταδικαστέος, δεν με νοιάζει η καριέρα του δεν με νοιάζει να καταστραφεί η καριέρα κανενός».
Βέβαια, φαίνεται πως εκτός από την καριέρα του κου Λύτρα, η κα Κουτσελίνη θα πρέπει να ανησυχεί και για τη δική της, αφού τα λόγια της ξεσήκωσαν κύμα οργής εναντίον της. Άλλωστε για αυτό την επόμενη ημέρα θέλησε να τοποθετηθεί ξανά ώστε να πείσει το κοινό πως άλλα είπε και άλλα καταλάβαμε. Δυστυχώς για την ίδια τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε, αφού αντί για ειλικρινή απολογία επέλεξε να αναφερθεί στην προσωπική της ιστορία συγκρίνοντας την κακοποίηση γυναικών με τα «φτωχά» φοιτητικά της χρόνια.
«Σας έχω πει και έχω αποδείξει πόσο κοντά είμαι στις κακοποιημένες γυναίκες. Έχω προσφέρει πολλά. Αυτό με προσβάλλει, όταν οι άνθρωποι απομονώνουν μια φράση. Πήρα πολλά μηνύματα από πολλούς ανθρώπους που με γνωρίζουν. Δεν είμαι σε θέση άμυνας. Έχω αφήσει πίσω μου το σκληρό παρελθόν μου και προχωρώ μπροστά. Δεν μπορώ να μην επισημαίνω ότι έρχεται μία απόφαση όπου ο ένας είναι στο ζενίθ της καριέρας του μαζί με τη σύζυγό του… Τους έχω ζήσει μαζί (…). Ήμουν ξεκάθαρη από την αρχή και η διαδρομή της αλήθειας είναι μία. Είμαι ξεκάθαρη από την αρχή. Λυπάμαι πολύ που νιώσατε ότι σας προσβάλλω, αλλά για εμένα δεν πρέπει να περάσει ούτε λεπτό στο μυαλό. Ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον χρόνο της εκπομπής για να μπορέσω να τοποθετηθώ σωστά», είπε.
Πρόσθεσε πως «με νοιάζει το άδικο αυτής της υπόθεσης. Να μου έλεγες για κάτι άλλο στο οποίο θα ήμουν υπόλογη θα ζητούσα και συγγνώμη. (…). Όχι μόνο σε κακοποιητικές συμπεριφορές αλλά και άλλους, παιδιά που έχω βοηθήσει για ξεκινήσουν αλκοολικών γονιών, αυτά τα παιδιά γνωρίζουν. Το άδικο αυτό με πνίγει και με πνίγει από παιδί. Φανταστείτε ένα παιδί 13 χρονών, να μη φεύγει η μάνα από τον γάμο γιατί υπάρχει όλη αυτή η αυτοκρατορία, τα 12 μαγαζιά των γονιών μου, που όμως, όταν χρειάστηκε να πάω να σπουδάσω, δεν είχα hamburger, δεν είχα cheeseburger να φάω.Με τη συμφοιτήτριά μου μοιράζαμε το φαγητό γιατί δεν είχαμε. Η μάνα μου δεν ήθελε να χαλάσει την αυτοκρατορία που είχε χτίσει με τον πατέρα μου, όμως αυτή η αυτοκρατορία χάθηκε στο λεπτό».
Ο κος Κούγιας και η κα Κουστελίνη, με τη στάση τους αποδεικνύουν πως παρά τις γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία νοσεί όσον αφορά την έμφυλη και οικογενειακή βία. Από όλα αυτά θα παραμένουν φωτεινά παραδείγματα η Αναστασία Γιάμαλη και ο Δημήτρης Μαρέδης.
Η τοποθέτηση της Αναστασία Γιάμαλης: