Καμία ευθύνη και σε κανέναν για τους πλημμυρισμένους κρατικούς σέρβερ

Μας πλημύρισαν τυφλές ελπίδες.

Article featured image
Article featured image

Σε ακόμη ένα σκάνδαλο δεν αποδόθηκαν ευθύνες και δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση. Ο λόγος για το σκάνδαλο με τους πλημμυρισμένους κρατικούς σέρβερ που βρίσκονταν στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο είχε συνταχθεί διοικητική έρευνα που επιδόθηκε προς το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας για περαιτέρω αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» για το σκάνδαλο δεν διαπιστώθηκε η διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεν έγινε καμία πειθαρχική έρευνα καθώς όσοι εμπλέκονται έχουν ήδη αφυπηρετήσει. Το μόνο που αποφάσισε το Υφυπουργείο είναι τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, σε σχετική ερώτηση, το γραφείο του Υφυπουργού Καινοτομίας, κ Νικόδημου Δαμιανού αναφέρει πως: «Αναφορικά με τη διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε για το περιστατικό στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο του 2023, και σε συνέχεια αποστολής της έκθεσης στη Νομική Υπηρεσία για απόψεις, έχει επισημανθεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας πως σχετική τοποθέτησή της ως προς την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών δεν προνοείται στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

»Σημειώνουμε εκ νέου ότι, ο ερευνών λειτουργός δεν καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και αποδίδει το περιστατικό σε γενικότερες διαχρονικές αδυναμίες, δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες της διοίκησης. Παράλληλα, αναφέρει ότι η προσωποποίηση ευθυνών δεν είναι εφικτή λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος και της εμπλοκής μεγάλου αριθμού προσώπων, ενώ οι οποιοιδήποτε λειτουργοί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα υπό εξέταση θέματα έχουν αφυπηρετήσει. Ως εκ τούτου η θέση του Υφυπουργείου (…) δεν μπορεί να αποδοθεί προσωπική πειθαρχική ευθύνη σε συγκεκριμένα πρόσωπα. (…) Στόχος είναι ο ολιστικός εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής δομής και υποδομής της κρατικής μηχανής καθώς και η ορθότερη λειτουργία των Υπηρεσιών Πληροφορικής (…)».

Υπενθυμίζεται πως, στο πόρισμα για το σκάνδαλο (108 σελίδων) περιλαμβάνονταν μαρτυρίες για αμέλεια από λειτουργούς. Σημαντική είναι και η μαρτυρία λειτουργού του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των σέρβερ, ο οποίος αποκάλυψε πως υπήρχαν συχνές διαρροές κατά την περίοδο των βροχών με αποτέλεσμα να αλλάζουν συχνά ψευδοροφή και πως για να μην στάζει νερό στους σέρβερ, έβαζαν σινιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ