Όσοι ξενυχτούν έχουν ανώτερη γνωστική λειτουργία από εκείνους που ξυπνούν νωρίς, δείχνει μελέτη - και κάπως έτσι, η ιδέα ότι οι ξενύχτηδες που δεν πάνε για ύπνο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δυσκολεύονται να κάνουν οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί.
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη δείχνει ότι το να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά θα μπορούσε να είναι καλό για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, καθώς οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ξενύχτηδες θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη διαύγεια από εκείνους που κοιμούνται νωρίς.
Ερευνητές με επικεφαλής ακαδημαϊκούς στο Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank σε περισσότερους από 26.000 ανθρώπους που είχαν ολοκληρώσει τεστ νοημοσύνης, λογικής, χρόνου αντίδρασης και μνήμης. Στη συνέχεια εξέτασαν πώς η διάρκεια του ύπνου, η ποιότητα και ο χρονότυπος των συμμετεχόντων (που καθορίζει ποια ώρα της ημέρας νιώθουμε περισσότερο σε εγρήγορση και παραγωγικότητα) επηρέασαν την απόδοση του εγκεφάλου. Διαπιστώθηκε ότι όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και εκείνοι που ταξινομούνται ως «μέσοι» είχαν «ανώτερη γνωστική λειτουργία», ενώ οι «πρωινοί τύποι» είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία.
Το να πηγαίνουμε για ύπνο αργά συνδέεται έντονα με δημιουργικούς τύπους ανθρώπων. Μεταξύ των καλλιτεχνών που είναι γνωστό ότι ήταν ή είναι «νυχτοπούλια» συγκαταλέγονται ο Ανρί Τουλούζ-Λοτρέκ, ο Τζέιμς Τζόις και η Lady Gaga. Όμως, ενώ πολιτικοί όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Μπαράκ Ομπάμα φαινόταν να χρειάζονται μόνο λίγο ύπνο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, με εκείνους που κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες να έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Ο Δρ Raha West, επικεφαλής συγγραφέας και κλινικός ερευνητής στο τμήμα χειρουργικής και καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αν και η κατανόηση και η εργασία με τις φυσικές τάσεις ύπνου είναι απαραίτητη, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε να κοιμάστε αρκετά, όχι πολύ. μακρύ ή πολύ σύντομο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή και να λειτουργεί στα καλύτερά του».
Ο καθηγητής Daqing Ma, ο συνεπικεφαλής της μελέτης, ο οποίος είναι επίσης από το τμήμα χειρουργικής και καρκίνου του Imperial, πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια του ύπνου έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύουμε ότι η προληπτική διαχείριση των προτύπων ύπνου είναι πολύ σημαντική για ενισχύοντας και προστατεύοντας τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Θα θέλαμε ιδανικά να δούμε πολιτικές παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τη βελτίωση των προτύπων ύπνου στον γενικό πληθυσμό».
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ζήτησαν προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων. Ο Jacqui Hanley, επικεφαλής της χρηματοδότησης της έρευνας στο Alzheimer's Research UK, δήλωσε: «Χωρίς μια λεπτομερή εικόνα του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, δεν γνωρίζουμε εάν το να είμαστε 'πρωινοί' ή 'βραδινοί' τύποι επηρεάζει τη μνήμη και τη σκέψη ή εάν η πτώση της γνωστικής ικανότητας προκαλεί αλλαγές στα πρότυπα ύπνου».
Η Jessica Chelekis, ανώτερη λέκτορας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας βιωσιμότητας και ειδικός στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, είπε ότι υπήρχαν «σημαντικοί περιορισμοί» στη μελέτη, καθώς η έρευνα δεν έλαβε υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης ή δεν συμπεριέλαβε την ώρα της ημέρας που διεξήχθησαν τα γνωστικά τεστ. Η κύρια αξία της μελέτης ήταν η αμφισβήτηση των στερεοτύπων σχετικά με τον ύπνο, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ