Σούσι γαρνιρισμένο με μεταξοσκώληκες και γρύλους θα τρώνε στη Σιγκαπούρη

Καλή (τους) όρεξη.

Article featured image
Article featured image

Η Σιγκαπούρη έκανε το βήμα και ενέκρινε 16 είδη εντόμων ως ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα έντομα που κατά την θεώρηση της Υπηρεσίας Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) είναι κατάλληλα για κατανάλωση είναι γρύλοι, προνύμφες σκώρων και ένα είδος μέλισσας. Ο οργανισμός λέει ότι έλαβε αυτήν την απόφαση επειδή η βιομηχανία εντόμων είναι «σε αρχικό στάδιο και τα έντομα είναι ένα νέο είδος φαγητού στη χώρα».

Η απόφαση της Σιγκαπούρης έρχεται την ώρα που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συνεχίζει να προωθεί την κατανάλωση εντόμων ως έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για την πρόσληψη πρωτεϊνών για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Η Σιγκαπούρη έχει εγκρίνει 16 είδη εντόμων, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Σε στάδιο ενηλικίωσης βρίσκονται τέσσερις γρύλοι, τρεις ακρίδες και μια μέλισσα. Στο στάδιο της προνύμφης βρίσκονται τρία είδη σκουληκιών, μια λευκή προνύμφη και μια γιγαντιαία προνύμφη σκαθαριού, καθώς και δύο είδη σκώρου. Σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών, μπορούν να καταναλωθούν τόσο οι πεταλούδες μεταξοσκώληκα και οι μεταξοσκώληκες που είναι διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του ίδιου είδους.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις ότι υπάρχει πλέον ένας τόσο μεγάλος κατάλογος ειδών που έχουν λάβει έγκριση για ανθρώπινη κατανάλωση», λέει η Σκάι Μπλάκμπερν, μια Αυστραλή εντομολόγος και επιστήμονας τροφίμων που υποστηρίζει την κατανάλωση εντόμων και πουλάει προϊόντα με βάση τα έντομα. «Δείχνει πραγματικά ότι η Σιγκαπούρη είναι λίγο πιο ανοιχτή απ' ό,τι νομίζαμε ότι θα ήταν στα βρώσιμα έντομα».

Μια αλυσίδα εστιατορίων της Σιγκαπούρης που λέγεται «House of Seafood» ετοιμάζει ήδη 30 πιάτα με βάση τα έντομα, όπως σούσι γαρνιρισμένο με μεταξοσκώληκες και γρύλους, καβούρι με σκουλήκια και «Minty Meatball Mayhem», κεφτέδες δηλαδή με σκουλήκια.

Μεταξύ των υποπροϊόντων εντόμων που οι αρχές της Σιγκαπούρης δήλωσαν ότι μπορούν να καταναλωθούν είναι το λάδι εντόμων, μη μαγειρεμένα ζυμαρικά με έντομα ως πρόσθετο συστατικό, σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής που περιέχουν έως και 20% έντομα, αλατισμένες, αλμυρές, καπνιστές και αποξηραμένες προνύμφες μελισσών, μαριναρισμένο γόνο σκαθαριού και κουκούλια μεταξοσκώληκα.

singaporeinsects3.png


Η κατανάλωση εντόμων στον κόσμο


Τα έντομα καταναλώνονται σε 128 χώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος στο περιοδικό Scientific Reports, η οποία διαπίστωσε ότι 2.205 είδη καταναλώνονται ήδη παγκοσμίως. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη βρίσκονται σε χώρες της Ασίας, ενώ ακολουθεί το Μεξικό και αφρικανικές χώρες.

Στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κίνα καταναλώνονται εκατοντάδες είδη εντόμων, ενώ η Βραζιλία, η Ιαπωνία και το Καμερούν τρώνε πάνω από 100 είδη.

Οι σεφ της Σιγκαπούρης θα μπορούν να εισαγάγουν πολλές δημιουργικές συνταγές εντόμων από όλο τον κόσμο, όπου σερβίρονται μεταξύ άλλων τηγανητά, με νουντλς, σε αραντσίνι και σε κονσέρβες. Τα προϊόντα εντόμων πωλούνται σε όλο τον κόσμο σε εστιατόρια, αγορές, σούπερ μάρκετ αλλά και αυτόματους πωλητές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ονομάζει τα έντομα ως «νέα πηγή τροφίμων», βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης επιπλέον εντόμων, καθώς μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει μόνο τέσσερα. Η Αυστραλία έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής μόνο τρία είδη, έναν γρύλο και δύο είδη σκουληκιών.


Τα ερωτήματα γύρω από την κατανάλωση μελισσών


Η Σκάι Μπλάκμπερν εξήγησε ότι σχεδόν όλες οι μέλισσες που καταναλώνονται είναι κηφήνες ή αρσενικές μέλισσες οι οποίες δεν έχουν κεντρί.

Η Μπλάκμπερν που έχει φάει κηφήνες και λέει ότι έχουν γεύση «γλυκού βουτύρου». «Ήταν πολύ ωραίο, είχε μια πολύ ήπια, γλυκιά γεύση», είπε.

singaporeinsects4.png


Ποιος είναι ο λόγος που προωθείται η κατανάλωση εντόμων


Τα έντομα είναι μια πολύ πιο βιώσιμη πηγή ζωικής πρωτεΐνης, σε μια περίοδο που το ζήτημα της κλιματικής κρίσης είναι τόσο επείγον.

Έχουν υψηλό «ρυθμό μετατροπής», που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικά στο να μετατρέπουν την ενέργεια των φυτών σε πρωτεΐνη, ή με άλλα λόγια, να μετατρέπουν αυτό που τρώνε στο σώμα τους. «Οι γρύλοι χρειάζονται έξι φορές λιγότερες ζωοτροφές από τα βοοειδή, τέσσερις φορές λιγότερες από τα πρόβατα και δύο φορές λιγότερες από τους χοίρους και τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής για να παραγάγουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης», σύμφωνα με τον FAO.

Μπορούν επίσης, να εκτρέφονται σε εσωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιούν λιγότερο χώρο και νερό και να παραγάγουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Επειδή μπορούν να εκτραφούν σε αγροτικές και αστικές περιοχές σε σχετικά μικρούς χώρους, μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή εισοδήματος για ανθρώπους που έχουν λιγότερη πρόσβαση σε γη ή την εκπαίδευση που απαιτείται για την εκτροφή ζώων.

Πώς όμως μπορούν να πιστούν οι άνθρωποι να αρχίσουν να τρώνε έντομα; Η Μπλάκμπερν απαντάει ότι είναι σημαντικό να γίνονται συζητήσεις. «Διδάξτε στα παιδιά για την κατανάλωση εντόμων. Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι τα τσιπς καλαμποκιού που φτιάχνονται με γρύλους και πωλούνται πλέον σε 1.000 σχολικά κυλικεία της Αυστραλίας ως υγιεινό σνακ».

singaporeinsects7.png



Με πληροφορίες από Guardian, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ