Η Κύπρος στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1980 έως το 2020 (βίντεο)

Fun Fact: Μέχρι το 1979 η Κύπρος, παρότι ανεξάρτητο κράτος, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την αποστολή της Ελλάδας.

Article featured image
Article featured image

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό της στο TIK TOK, η team_cyprus, στο οποίο ανατρέχει ιστορικά σε όλες τις εισόδους της κυπριακής ολυμπιακής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1980 στην Μόσχα, έως και το 2020 στο Τόκιο.

Για την ιστορία, η Κύπρος μετέχει ως ανεξάρτητο κράτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980, παρότι ήταν ανεξάρτητο κράτος έως και το 1960. Ωστόσο για 20 χρόνια οι Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με την ελληνική αποστολή.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1974 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Απρίλιο του 1979, σε σύνοδο στο Μοντεβιδέο.


Έκτοτε η Κύπρος ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος μέρος σε όλες τις διοργανώσεις, τόσο στους Θερινούς όσο και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ως ανεξάρτητο κράτος. Οι πρώτες εμφανίσεις της χώρας σε Ολυμπιακούς πραγματοποιήθηκαν στους Χειμερινούς Αγώνες του 1980 στο Λέικ Πλάσιντ και στους Θερινούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς στη Μόσχα.

Η πρώτη φορά που η Κύπρος κατέκτησε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, ήταν το 2012 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, με τον ιστιοπλόο Παύλο Κοντίδη να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου στο αγώνισμα λέιζερ της ιστιοπλοΐας, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο.

@team_cyprus Cyprus 🇨🇾 at the Opening Ceremonies of the Olympic Games, from #Moscow1980 to #Tokyo2020 #olympicgames #Olympics #Cyprus #teamcyprus #CyprusOlympic #f #fyp #foryou ♬ Sport - TimTaj

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ