Οι Κύπριοι αθλητές που αγωνίζονται σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στόχο η διάκριση για τα αδέλφια Αντωνίου, σε πέντε ιστιοδρομίες θα αγωνιστεί η Νατάσα Λάππα.

Article featured image
Article featured image

Τρεις κυπριακές συμμετοχές έχουμε την Τρίτη (30/7) στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Με στόχο τη διάκριση ρ​​ίχνονται, στην πισίνα «Paris La Defense Arena», οι Κύπριοι κολυμβητές, Κάλια και Νικόλας Αντωνίου. Η Κάλια και ο Νικόλας Αντωνίου θα λάβουν μέρος στα 100μ. ελεύθερο.

Η Κάλια Αντωνίου είναι κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ 54.23, το οποίο πέτυχε φέτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, στο Βελιγράδι, ενώ ο Νικόλας Αντωνίου κατέχει από το 2022 το παγκύπριο ρεκόρ 49.67.

Ο Νικόλας Αντωνίου θα αγωνιστεί στην 4η προκριματική σειρά, στο πρωινό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά στις 11:15 τοπική ώρα (12:15 ώρα Κύπρου). Στόχος του Νικόλα Αντωνίου είναι το ατομικό ρεκόρ, που θα του επιτρέψει ένα καλό πλασάρισμα στην κατάταξη. Ο Κινέζος Zhanle Pan είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ 46.80,το οποίο πέτυχε στις 11 Φεβρουαρίου 2024, στην Ντόχα, και κάτοχος του ολυμπιακού ρεκόρ 46.92, το οποίο πέτυχε στις 27 Ιουλίου 2024, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, στην σκυταλοδρομία 4χ100μ. ελεύθερο.

Η Κάλια Αντωνίου θα αγωνιστεί στην 2η προκριματική σειρά, και οι σειρές θα ξεκινήσουν στις 12:39 τοπική ώρα (13:39 ώρα Κύπρου), και στόχος της είναι επίσης το ατομικό ρεκόρ και εφόσον οι επιδόσεις το ευνοήσουν να προκριθεί στον βραδινό ημιτελικό του αγωνίσματος. Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 51.71 και το κατέχει από το 2017 η Sarah Sjoestroem και το ολυμπιακό ρεκόρ είναι 51.96,το οποίο πέτυχε στις 30 Ιουλίου 2021, στο Τόκιο, η Emma McKeon.

Τα αδέλφια Αντωνίου εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, μέσω των «Universality places» από την «World Aquatics» (κάρτα πρόσκλησης σε Ομοσπονδίες που αθλητές τους δεν έχουν εξασφαλίσει κάποια από τα όρια Α ή Β πρόκρισης). Αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή των δύο Κύπριων κολυμβητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την παρουσία τους στο «Τόκιο 21».




Πέντε ιστιοδρομίες για τη Νατάσα Λάππα

Σε πέντε ιστιοδρομίες αναμένεται να αγωνιστεί η Κύπρια ιστιοπλόος Νατάσα Λάππα σήμερα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ΚΟΕ στην πλατφόρμα Χ, στις 13:30 ώρα Κύπρου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι 5 ιστιοδρομίες της Νατάσας Λάππα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ημέρας.

Χθες, σύμφωνα με τον Μικαέλο Παπαδάκη, διαπιστευμένο δημοσιογράφο της ΚΟΕ, αν και κινήθηκε ικανοποιητικά στην πρώτη κούρσα τερματίζοντας 17η, εντούτοις, στη δεύτερη ακυρώθηκε για πρόωρη εκκίνηση, με αποτέλεσμα να χρεωθεί το μάξιμουμ των βαθμών (25) και με 42β στο σύνολο να είναι 23η, μπροστά μόνο από την Τουρκάλα Vatan.

Μετά την τρίτη ιστιοδρομία η Νατάσα Λάππα θα μπορέσει να «σβήσει» την κούρσα που δεν έλαβε μέρος και τους 25β, οπότε με κάποια καλά πλασαρίσματα μπορεί να εδραιωθεί όσο πιο ψηλά στη δεύτερη δεκάδα, όπου έδειξε ότι έχει την ταχύτητα για να βρεθεί.

Για τις επόμενες τρεις ημέρες, είναι προγραμματισμένες ακόμα 15 ιστιοδρομίες, μέχρι και την 1η Αυγούστου, ενώ στις 2 Αυγούστου θα γίνουν τα τελικά όπου μετέχουν οι πρώτες δέκα.

Εάν συμπληρωθούν έξι ιστιοδρομίες, μπορεί να γίνουν κανονικά οι τελικοί στις 02.8. Εάν γίνουν πάνω από οκτώ ιστιοδρομίες, οι αθλήτριες θα «σβήσουν» τα δύο χειρότερα πλασαρίσματα τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ