Παππούδες και γιαγιάδες θα κάνουν babysitting και θα πληρώνονται

Μην αγχωθείτε, όλα αυτά (τα πρωτοποριακά) συμβαίνουν σε άλλη χώρα, στη δική μας τα πράγματα παραμένουν ως ακριβώς έχουν!

Article featured image
Article featured image

Παππούδες και γιαγιάδες στη Σουηδία μπορούν από αυτήν την εβδομάδα να πάρουν γονική άδεια μετ’ αποδοχών για τα εγγόνια τους, για έως και τρεις μήνες από τον πρώτο χρόνο του παιδιού. Η χώρα θέσπισε έναν πρωτοποριακό νέο νόμο, με στόχο την επέκταση των επιδομάτων παιδικής μέριμνας πέρα από την άμεση οικογένεια των παιδιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η αλλαγή αυτή στο σουηδικό σύστημα πρόνοιας δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να μεταφέρουν ένα μέρος των ημερών γονικής άδειάς τους σε άλλους φροντιστές, ενισχύοντας τη φήμη της Σουηδίας ως χώρας με τις πιο προοδευτικές πολιτικές γονικής άδειας.

Ο νόμος επιτρέπει στον γονέα χωρίς σύντροφο να μεταφέρει έως και 90 ημέρες άδειας σε άλλους φροντιστές, και σε ένα γονικό ζευγάρι να μεταφέρει έως και 45 ημέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας. Ο νόμος εγκρίθηκε από το Ρίκσταγκ, το σουηδικό κοινοβούλιο, τον περασμένο Δεκέμβριο – 50 χρόνια αφότου η σκανδιναβική χώρα έγινε η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε γονική άδεια με αποδοχές για τους πατέρες και όχι μόνο για τις μητέρες.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη πρωτοποριακή υπηρεσία που θεσπίζει η σκανδιναβική χώρα σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών. Οι Σουηδοί πολίτες πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, με αντάλλαγμα πλήρη υγειονομική κάλυψη από το κράτος, δωρεάν εκπαίδευση μέχρι και το πανεπιστήμιο και γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας.

Η χώρα, με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει παράλληλα ένα από τα πιο ευνοϊκά νομικά πλαίσια για τη γονική άδεια – χορηγώντας 480 ημέρες μετ’ αποδοχών ανά παιδί, άδεια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι δύο γονείς.

Στο άλλο άκρο, γράφουν οι New York Times, βρίσκονται οι ΗΠΑ που είναι μία από τις ελάχιστες δυτικές χώρες οι οποίες δεν εγγυώνται καμία άδεια μητρότητας, ή γονική άδεια μετ’ αποδοχών. Μόνο οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σε λίγες πολιτείες των ΗΠΑ δικαιούνται από τον νόμο γονική άδεια – γεγονός που συνιστά εξαίρεση στον κανόνα των περισσότερων πλούσιων χωρών του πλανήτη. Το πρόβλημα είναι ότι το σουηδικό «χρυσό» μοντέλο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ, λόγω πολιτικών αντιδράσεων απέναντι στην αύξηση της ανώτατης κλίμακας φορολόγησης.

Με πληροφορίες από protagon, AP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ