Βάζουν μέτρο στις διαφημίσεις των Κύπριων influencer

Η υπηρεσία προστασίας καταναλωτής και ο φορέας ελέγχου διαφήμισης κάλουν τους «επηρεαστές γνώμης» να τηρούν τη νομοθεσία ώστε οι διαφημίσεις των προϊόντων τους να είναι διαφανείς προς τους καταναλωτές.

Article featured image
Article featured image

Μέτρο στον τρόπο που διαφημίζουν προϊόντα οι Κύπριοι influencer στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, προσπαθούν να βάλουν η υπηρεσία προστασίας καταναλωτή και ο φορέας ελέγχου διαφήμισης. Σε ανακοίνωσή τους καλούν τα μέλη της κοινότητας να τηρούν τη νομοθεσία και τις βασικές αρχές της εμπορικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι «influencers» - «επηρεαστές γνώμης» είναι δημιουργοί περιεχομένου που συχνά διαφημίζουν (επί πληρωμή) ή πωλούν προϊόντα σε τακτική βάση, δηλαδή κατηγοριοποιούνται ως έμποροι.

Στόχος όπως αναφέρεται, είναι η επαρκής ενημέρωση, τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από influencers σε πλατφόρμες ή τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Η νομοθεσία για τους καταναλωτές προβλέπει ότι οι εμπορικές επικοινωνίες πρέπει να είναι διαφανείς. Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει αν το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεται στα κοινωνικά δίκτυα είναι διαφημιστικό/έχει εμπορικό χαρακτήρα» σημειώνουν και καταλήγουν πως «στις αναρτήσεις τους, οι influencers δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές με ψευδείς ή αναληθείς πληροφορίες και οποιαδήποτε προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών μιας επωνυμίας σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που αποφέρει έσοδα από influencers ή άλλα είδη οφελών πρέπει να γνωστοποιείται ως διαφημιστική δραστηριότητα ή εάν έχει εμπορικό χαρακτήρα».

Η γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων των influencers πρέπει να πληροί τις εξής βασικές αρχές:

  1. Να εμφανίζεται αμέσως και να είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή.
  2. Να εμφανίζεται με τρόπο κατάλληλο ανάλογα με τις διαφορετικές μορφές (format) που χρησιμοποιούνται από τους influencers (π.χ. εικόνες, posts, βίντεο, blog), στις διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται τα μηνύματα (π.χ. Instagram, YouTube, Facebook, X, TikTok κ.λπ.)
  3. Να είναι σαφής για όλα τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται (π.χ. ενήλικες, νεαρά άτομα, παιδιά).



    Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν οδηγό για το Influencer Marketing ο οποίος έχει βασιστεί σε διεθνείς προδιαγραφές και καταγράφει δύο βασικούς και απλούς τρόπους για τη δέουσα γνωστοποίηση.

Δείτε τον οδηγό εδώ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ