Η πλατφόρμα Χ διακόπτει άμεσα τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία

Η εταιρεία επικαλείται «εντολές λογοκρισίας» που επιβλήθηκαν από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Article featured image
Article featured image

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία «με άμεση ισχύ», επικαλούμενη τις «εντολές λογοκρισίας» που υποστηρίζει ότι επιβλήθηκαν από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρ ντε Μοράες.

Σύμφωνα με το Χ, ο Μοράες φέρεται να απείλησε μυστικά έναν από τους νομικούς εκπροσώπους της πλατφόρμας στη Βραζιλία, προειδοποιώντας τον ότι θα συλληφθεί εάν δεν συμμορφωθεί με την εντολή να αποσυρθεί συγκεκριμένο περιεχόμενο από την πλατφόρμα.

To Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλιο μέχρι τώρα σχετικά με το περιστατικό. Παρά την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία, η πλατφόρμα Χ παραμένει διαθέσιμη στους χρήστες της χώρας, όπως σημείωσε η ομάδα του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της, Έλον Μασκ.

Νωρίτερα φέτος, ο Μοράες είχε διατάξει την πλατφόρμα να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τους λεγόμενους «ψηφιακούς μαχητές», οι οποίοι κατηγορούνται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά την περίοδο της θητείας του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μοράες είχε ξεκινήσει έρευνα κατά του Έλον Μασκ, αφού ο επιχειρηματίας εξέφρασε την πρόθεσή του να επανενεργοποιήσει λογαριασμούς που ο δικαστής είχε διατάξει να μπλοκαριστούν. Ο Μασκ είχε καταγγείλει τις αποφάσεις του δικαστή ως «αντισυνταγματικές».

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, οι εκπρόσωποι του Χ δήλωσαν τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ότι η εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις εντολές του δικαστή. Τον Απρίλιο, οι δικηγόροι της πλατφόρμας ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι λογαριασμοί παρέμειναν ενεργοί λόγω «λειτουργικών προβλημάτων», παρά την εντολή του Μοράες να μπλοκαριστούν.




Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ