Η ανακοίνωση των Οικολόγων για την αμφιλεγόμενη ανακαίνιση εστιατορίου στην παραλία Κουρίου

Τα (επιπλέον) ερωτήματα που τίθενται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για το εν λόγω ζήτημα.

Article featured image
Article featured image

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που αναδείξαμε εξέδωσε πριν από λίγο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη ανακαίνιση εστιατορίου στην παραλία του Κουρίου στη Λεμεσό, όπου σε φωτογραφίες φαίνεται το κτήριο να βρίσκεται σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Οι Βρετανικές Βάσεις, στη δικαιοδοσία των οποίων ανήκει η περιοχή, έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τις εργασίες που γίνονται αλλά και με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους που έγιναν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, μας ανέφερε πως προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το είδος της ανακαίνισης που γίνεται και για το εάν αυτή η ανακαίνιση θα επηρεάσει τον περιβάλλοντα χώρο της παραλίας.

Η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων

Ο πως είναι γνωστό, με την εφαρμογή από το 2022 της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η οικιστική ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή των Βρετανών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων συνεργάστηκαν, μέσω μιας μακράς διαδικασία που κράτησε 8 χρόνια, για να καθοριστούν ζώνες ανάπτυξης και προστασίας εκτός των στρατιωτικών περιοχών.

Σύμφωνα με την Δήλωση Πολιτικής που εφαρμόζεται από το 2022 η παραλία του Αγ. Ερμογένη, παρά τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, καθορίζεται ως προστατευόμενη περιοχή με πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης και πολλούς άλλους περιορισμούς για την ανέγερση οικοδομημάτων.

Είναι λοιπόν άξιο απορίας πως βρέθηκαν να έχουν κτιστεί και να κτίζονται στην περιοχή αυτά τα τεράστια οικοδομήματα.

Σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής δεν μπορούν να κτίζονται οικοδομήματα πέραν του χώρου που καλύπτουν τα υφιστάμενα (το 2019).

Διευκρινίζεται ότι Πολεοδομική Αρχή από το 2022 υπεύθυνη για την αδειοδοτηση και την παρακολούθηση της οικιστικής ανάπτυξης εντός των ορίων των Βρετανικών Αρχών (πλην στρατιωτικών περιοχών ) είναι οι Πολεοδομικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για όσα φαίνεται να συμβαίνουν στην παραλία του Αγ. Ερμογένη του Κουρίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ