Τα πανεπιστήμια των οποίων οι απόφοιτοι παίρνουν τον μεγαλύτερο πρώτο μισθό

Οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, λαμβάνουν μέσο ετήσιο μισθό στην αρχή της καριέρας τους (σχεδόν) 100.000 δολάρια.

Article featured image
Article featured image

Όταν σκέφτονται την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους συχνά εστιάζουν σε ιδρύματα που προσφέρουν υψηλή απόδοση της επένδυσης. Καθώς το κόστος του κολεγίου αυξάνεται, η επιλογή ενός πανεπιστημίου που ανοίγει τον δρόμο για την οικονομική επιτυχία έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ. Ορισμένα αμερικανικά κολέγια όχι μόνο παρέχουν εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης, αλλά χρησιμεύουν και ως εφαλτήρια για καριέρες που οδηγούν σε σημαντικά οικονομικά κέρδη αμέσως μετά την αποφοίτηση.

Κατά τη μέτρηση της οικονομικής επιτυχίας, ο ερευνητικός εταίρος Statista εξέτασε τα δεδομένα εισοδήματος 10 ή 11 χρόνια μετά την είσοδο των φοιτητών στο κολέγιο, συνδυάζοντας αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα αποδοχών με τον βαθμό στον οποίο οι αποδοχές αυτές ξεπερνούσαν τους αναμενόμενους μισθούς, οι οποίοι διαμορφώθηκαν με βάση έρευνα του Brookings Institution. Τα αποτελέσματα δημοσίευσε η Wall Street Journal, αναλύοντας επίσης πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να καλύψουν οι μισθολογικές πριμοδοτήσεις που κερδίζουν οι απόφοιτοι σε σχέση με τους μισθούς συγκρίσιμων αποφοίτων λυκείου, το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ενός τετραετούς πτυχίου.

Το MIT που κατέλαβε την 1η θέση υπερέχει σε κάθε πτυχή της κατάταξης. Τα 2/3 της βαθμολογίας μιας σχολής στον κατάλογο των μισθών προέρχονται από τις μέσες αποδοχές των αποφοίτων στην αρχή της καριέρας τους, και οι απόφοιτοι του ΜΙΤ έχουν την υψηλότερη τιμή, 133.793 δολάρια, από κάθε άλλη σχολή. Επίσης βρίσκεται στο κορυφαίο 3% των καταταγμένων σχολών στη λίστα αξιών, την ανάλυση κόστους/οφέλους που αποτελεί το υπόλοιπο 1/3 της βαθμολογίας.


1. MIT / Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 99.300 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, Επιστήμη Υπολογιστών, Επιστήμη Δεδομένων

Η έρευνα αιχμής του πανεπιστημίου και οι συνεργασίες του με ηγέτες της βιομηχανίας τοποθετούν τους φοιτητές του στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Η εστίαση του ΜΙΤ στην πρακτική, πρακτική εμπειρία σημαίνει ότι οι απόφοιτοι φεύγουν με ένα σύνολο δεξιοτήτων που είναι ιδιαίτερα περιζήτητες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοτεχνολογία.

Οι απόφοιτοι του ΜΙΤ συχνά εργάζονται σε ρόλους υψηλού κύρους σε εταιρείες όπως η Goldman Sachs, η Google και η SpaceX, ή μπορούν να ιδρύσουν δικές τους επιτυχημένες εταιρείες. Με μεγάλη έμφαση στην επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου, η εκπαίδευση του ΜΙΤ παρέχει στους φοιτητές τα εφόδια για να ενταχθούν σε θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές αμέσως μετά την αποφοίτησή τους.


2. Stanford University

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 98.400 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, Επιχειρήσεις

Το Πανεπιστήμιο του Stanford, που βρίσκεται στην καρδιά της Silicon Valley, αποτελεί φυτώριο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Γνωστό για την έντονη εστίασή του στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και τη μηχανική, το Stanford έχει δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό κατάλογο αποφοίτων που έχουν ιδρύσει ή εργαστεί για μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Google, το LinkedIn και το Snapchat.

Οι στενοί δεσμοί του πανεπιστημίου με εταιρείες της Silicon Valley σημαίνουν ότι οι φοιτητές έχουν απαράμιλλη πρόσβαση σε θέσεις πρακτικής άσκησης, ευκαιρίες δικτύωσης και θέσεις εργασίας σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple, η Google και η Tesla. Επιπλέον, η επιχειρηματική κουλτούρα του Standord ενθαρρύνει τους φοιτητές να ιδρύσουν τις δικές τους εταιρείες, οδηγώντας σε υψηλές πιθανές απολαβές στην αρχή της καριέρας τους.


3. Princeton University

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 97.900 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, Επιχειρήσεις

Το ισχυρό πρόγραμμα φιλελεύθερων τεχνών του Πανεπιστημίου Princeton, σε συνδυασμό με την εστίαση στην έρευνα και την κριτική σκέψη, παράγει αποφοίτους που διαπρέπουν σε διάφορους κλάδους. Παρόλο που το Princeton δεν είναι τόσο εξειδικευμένο στην τεχνολογία ή τις επιχειρήσεις όσο κάποιες από τις άλλες σχολές σε αυτόν τον κατάλογο, οι απόφοιτοί του συχνά ακολουθούν καριέρες στη νομική, τη χρηματοοικονομική και τη δημόσια πολιτική, οι οποίες είναι τόσο υψηλού κύρους όσο και καλά αμειβόμενες.

Το καλά εδραιωμένο δίκτυο αποφοίτων του Princeton είναι άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλούς μισθούς για τους αποφοίτους. Με διασυνδέσεις με κορυφαίους εργοδότες σε τομείς όπως τα οικονομικά, η κυβέρνηση και ο ακαδημαϊκός χώρος, οι απόφοιτοι του Princeton συχνά ξεκινούν σε σημαίνοντες, υψηλά αμειβόμενους ρόλους.


4. Georgia Institute of Technology

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 97.600 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, επιστήμη των υπολογιστών, επιχειρήσεις, επιστήμη δεδομένων

Το Georgia Tech είναι γνωστό για την παραγωγή αποφοίτων με ισχυρές τεχνικές δεξιότητες, ιδίως σε τομείς όπως η μηχανική (αεροδιαστημική, ηλεκτρική, μηχανολογική), η επιστήμη των υπολογιστών και η τεχνολογία της πληροφορικής. Τα αυστηρά προγράμματα του ιδρύματος προετοιμάζουν τους φοιτητές για να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα προβλήματα και να καινοτομήσουν σε τομείς που οδηγούν τη σύγχρονη οικονομία.

Η τοποθεσία του πανεπιστημίου στον ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό κόμβο της Ατλάντα ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές κέρδους των αποφοίτων, καθώς οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε πρακτική άσκηση, συν-εργασία και προσφορές εργασίας από κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, των συμβουλών και των οικονομικών. Εταιρείες όπως η Google, η Microsoft, η Boeing και η Lockheed Martin προσλαμβάνουν ενεργά αποφοίτους του Georgia Tech, προσφέροντάς τους συχνά ανταγωνιστικούς μισθούς και ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη.


5. Pensylvania University (Wharton School of Business)

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 97.400 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Χρηματοοικονομικά, Συμβουλευτική

Το Πανεπιστήμιο της Pensylvania, και ιδιαίτερα η Σχολή Επιχειρήσεων Wharton, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό σχολή τροφοδοσίας για ορισμένους από τους υψηλότερα αμειβόμενους κλάδους στον κόσμο, όπως η χρηματοοικονομική, η συμβουλευτική και η επενδυτική τραπεζική. Το πρόγραμμα MBA του Wharton είναι παγκοσμίως γνωστό, αλλά ακόμη και οι προπτυχιακοί φοιτητές βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση. Οι απόφοιτοι του Wharton βρίσκουν συχνά δουλειά σε εταιρείες κύρους όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η McKinsey & Company, συχνά με εξαψήφιους αρχικούς μισθούς. Η εστίαση του Penn στην εκπαίδευση σε θέματα επιχειρήσεων και διοίκησης το καθιστά προορισμό για όσους επιθυμούν να διαπρέψουν στην εταιρική Αμερική.



6. Caltech / Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 96.600 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, Επιστήμη των Υπολογιστών, Φυσική

Το Caltech είναι άλλο ένα μικρό αλλά ισχυρό ίδρυμα που παράγει αποφοίτους με υψηλά εισοδήματα. Γνωστό για την εστίασή του στις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, το Caltech δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, με τους φοιτητές να συνεργάζονται συχνά σε πρωτοποριακά έργα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι απόφοιτοι του Caltech συχνά συνεχίζουν να εργάζονται σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, όπως η NASA και εταιρείες τεχνολογίας, ή συνεχίζουν στον ακαδημαϊκό χώρο με σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης. Η γειτνίαση της σχολής με τις βιομηχανίες της αεροδιαστημικής, της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας συμβάλλει επίσης στις υψηλές δυνατότητες κέρδους των φοιτητών της.


7. Harvey Mudd College

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 96.600 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, Επιστήμη των Υπολογιστών, Φυσική

Αν και λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό, το Harvey Mudd College είναι ένα κορυφαίο κολλέγιο φιλελεύθερων τεχνών με έμφαση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Το Harvey Mudd κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα καλύτερα κολέγια για ROI, με τους αποφοίτους να κερδίζουν μερικούς από τους υψηλότερους μισθούς στη χώρα. Οι μικρές τάξεις του Harvey Mudd και το αυστηρό ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών διασφαλίζουν ότι οι φοιτητές λαμβάνουν μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι είναι ελκυστικοί για τις εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας και της μηχανικής, οδηγώντας σε εντυπωσιακούς μισθούς από την αρχή.


8. Babson College

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 96.200 δολάρια

Κορυφαία πεδία: Οικονομικά, Μάρκετινγκ

Το Babson College έχει δημιουργήσει μια μοναδική θέση ως η καλύτερη σχολή για την επιχειρηματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του U.S. News & World Report για την επιχειρηματικότητα για πάνω από δύο δεκαετίες, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευσή του να παράγει αποφοίτους που όχι μόνο διαπρέπουν στις επιχειρήσεις αλλά και γνωρίζουν πώς να δημιουργούν και να αναπτύσσουν επιχειρήσεις από το μηδέν. Η επιχειρηματική εστίαση του Babson προσελκύει φοιτητές με πάθος για καινοτομία και ηγεσία, παρέχοντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Είτε οι φοιτητές επιλέγουν να ξεκινήσουν νεοσύστατες επιχειρήσεις, να ηγηθούν σε εταιρικά πλαίσια, είτε να διαχειριστούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, η έμφαση στην επιχειρηματική σκέψη και δράση δίνει στους αποφοίτους του Babson ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.


9. Missouri University of Science and Technology

Μέσος μισθός στην αρχή της σταδιοδρομίας: 96.000 δολάρια

Κορυφαίοι τομείς: Μηχανική, επιστήμη των υπολογιστών, τεχνολογία πληροφοριών, μηχανική ορυχείων και μεταλλείων

Το Missouri S&T έχει μακροχρόνια φήμη για την αριστεία στη μηχανική (μηχανολογία, ηλεκτρολογία, πολιτική), την επιστήμη των υπολογιστών και τις εφαρμοσμένες επιστήμες. Με προγράμματα που δίνουν έμφαση στην πρακτική εμπειρία, την έρευνα και τις βιομηχανικές συνεργασίες, το πανεπιστήμιο προετοιμάζει τους φοιτητές του για να εισέλθουν σε μερικούς από τους πιο προσοδοφόρους τομείς της αγοράς εργασίας. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πανεπιστημίου είναι τα εξαιρετικά εξειδικευμένα προγράμματά του, ιδίως σε κλάδους μηχανικής, όπως η μεταλλευτική, η πετρελαϊκή, η πολιτική και η αεροδιαστημική μηχανική. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα μηχανικών εξόρυξης του Missouri S&T είναι ένα από τα κορυφαία στον κόσμο, με τους αποφοίτους του να λαμβάνουν μερικούς από τους υψηλότερους αρχικούς μισθούς στον κλάδο.


10. Carnegie Mellon University

Μέσος μισθός στην αρχή της καριέρας: 95.100 δολάρια

Κορυφαία πεδία: Μηχανική, Πληροφοριακά Συστήματα

Το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU) είναι ιδιαίτερα διάσημο για τη Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών του, η οποία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων του CMU στην τεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι από τις εταιρείες τεχνολογίας, ιδίως στη Silicon Valley και σε άλλους τεχνολογικούς κόμβους. Οι ισχυρές υπηρεσίες τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας του πανεπιστημίου, οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και οι διασυνδέσεις με εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft βοηθούν τους φοιτητές να εξασφαλίσουν προσοδοφόρες θέσεις αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Η έμφαση που δίνει το CMU στην επίλυση προβλημάτων και στην πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας καθιστά τους αποφοίτους του ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ