Μετά από εμπάργκο 100 ετών η ακριβότερη συλλογή νομισμάτων βγήκε σε δημοπρασία

Πωλήθηκαν για εκατομμύρια.

Article featured image
Article featured image

Όταν ο Δανός μεγιστάνας του βουτύρου Lars Emil Bruun πέθανε το 1923, άφησε στη διαθήκη του μια περίεργη εντολή: Ο τεράστιος όγκος νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και μεταλλίων του, που συγκεντρώθηκε σε περισσότερες από έξι δεκαετίες, θα έπρεπε να κρατηθεί ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης για την εθνική συλλογή της Δανίας, σε περίπτωση που αυτή καταστρεφόταν. Μετά από έναν αιώνα, αν όλα είχαν πάει καλά, η συλλογή του θα μπορούσε τελικά να πωληθεί προς όφελος των απογόνων του.

Προ ημερών, κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη λήξη της 100ετούς απαγόρευσης, το πρώτο σετ νομισμάτων από τη συλλογή 20.000 τεμαχίων του Bruun βγήκε σε δημοπρασία στην Κοπεγχάγη. Έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες προσφορών, τα 286 κομμάτια πωλήθηκαν για συνολικά 14,82 εκατομμύρια ευρώ.

nomias.jpg
Νορβηγικό νόμισμα του 17ου αιώνα, που απεικονίζει τον βασιλιά Φρειδερίκο και το κάστρο Άκερσους στο Οσλο, πωλήθηκε έναντι 432.000 ευρώ.



Θα χρειαστούν αρκετές ακόμη πωλήσεις για να εξαντληθεί το απόθεμα, αλλά όταν ολοκληρωθούν, η συλλογή νομισμάτων του Bruun θα είναι η ακριβότερη που έχει πωληθεί ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο Stack's Bowers, που οργανώνει τις δημοπρασίες. Η συλλογή L.E. Bruun ήταν ασφαλισμένη για 500 εκατομμύρια κορώνες Δανίας, πάνω από 67 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Bruun άρχισε να συλλέγει νομίσματα από παιδί το 1859, όταν πέθανε ο θείος του και του άφησε μερικά από τα νομίσματά του. Γιος ξενοδόχων και γαιοκτημόνων, έμαθε στα 20 του χρόνια ότι η οικογενειακή του κληρονομιά είχε κατασπαταληθεί και ο ίδιος είχε φορτωθεί χρέη. Παίρνοντας δάνειο, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στο βούτυρο, κερδίζοντας τελικά μια περιουσία από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές. Χάρη στον πλούτο που συγκέντρωσε, έγινε μεγάλος συλλέκτης νομισμάτων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δανέζικης Νομισματικής Εταιρείας το 1885.

«Το καλό με τη συλλογή νομισμάτων είναι ότι όταν είσαι αναστατωμένος ή ανήσυχος, πας και κοιτάς τα νομίσματά σου και μετά ηρεμείς μελετώντας τα ξανά και ξανά αναλογιζόμενος τα πολλά άλυτα προβλήματα που παρουσιάζουν», δήλωσε κάποτε σε δανέζικο περιοδικό.

nomisma111.jpg
Το χρυσό νόμισμα του 1496 που έσπασε ρεκόρ φτάνοντας τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.



Η πρώτη πώληση περιελάμβανε χρυσά και ασημένια νομίσματα από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, που χρονολογούνται από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του Bruun.

Το κορυφαίο κομμάτι ήταν ένα από τα παλαιότερα χρυσά νομίσματα της Σκανδιναβίας, που χρονολογείται από το 1496. Πωλήθηκε έναντι 1,2 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για σκανδιναβικό νόμισμα σε δημοπρασία.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ