Δημοσκόπηση Σίγμα: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες για την παύση Οδυσσέα

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Σίγμα» δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών διαφωνεί με την απόφαση του Ανωτάτου, θεωρεί πως η παύση του φανερώνει ένα διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα και πως θα τον στηρίξουν σε περίπτωση που πολιτικοποιηθεί.

Article featured image
Article featured image

Συντριπτική διαφωνία των πολιτών, με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Σίγμα».

Σύμφωνα με τον οργανισμό ερευνών IMR, στην ερώτηση, αν οι πολίτες είναι ενήμεροι για την υπόθεση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή η οποία οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 96% δηλώνει ενήμεροι και το 4% ότι δεν γνωρίζει τίποτε.

karta 1.png



Το 84% διαφωνεί με την απόφαση ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι ανίκανος και ακατάλληλος για να ασκεί καθήκοντα Γενικού Ελεγκτή.

karta2.png



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΙMR το 45% των Κυπρίων, πιστεύει ότι, η ομόφωνη απόφαση των δικαστών για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, φανερώνει ότι το δικαστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και το 36% πιστεύει ότι ήταν προαποφασισμένο το αποτέλεσμα. Το 11% δήλωσε ότι ήταν σωστά τα επιχειρήματα της Εισαγγελίας και το 5% ότι ο παυθείς Ελεγκτής είχε λανθασμένες πρακτικές.

karta3.png



Στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσαν τον βαθμό εμπιστοσύνης στους θεσμούς, μετά την απόφαση, 6 στους 10 δήλωσαν, ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη προς την δικαστική εξουσία και την Γενική Εισαγγελία. Ως προς τον βαθμό εμπιστοσύνης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το 32% απάντησε ότι εμπιστεύεται απόλυτα, το 40% ότι εμπιστεύεται, το 18% ότι εμπιστεύεται κάπως και το 10% καθόλου.

karta4.png



Στην ερώτηση «Με ποιο τρόπο θεωρούν οι πολίτες, ότι η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα επηρεάσει τις υποθέσεις διαφθοράς στην Κύπρο», το 58% πιστεύει ότι θα αυξηθούν, αλλά δεν θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το 24% ότι θα αυξηθούν, το 11% ότι δεν θα επηρεαστούν και το 3% ότι θα μειωθούν.

karta5.png



Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για μία συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός του. Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό οι πολίτες θεωρούν ότι είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του Οδυσσέα Μιχαηλίδη το 56% απάντησε σε μεγάλο βαθμό και το 26% σε αρκετό βαθμό.

karta6.png




Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καταγράφει στη δημοσκόπηση και το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπλοκής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν οι πολίτες «Θα υποστήριζαν μία ενδεχόμενη προσπάθεια ενασχόλησής του με την πολιτική σκηνή της χώρας ή όχι;» το 69% απάντησε ,ναι, το 16% όχι και το 15% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

karta7.png


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Απάντησαν 500 άτομα, άνδρες και γυναίκες που διαμένουν σε αστικές και αγροτικές περιοχές Παγκύπρια, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

AKAMAM.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ