Επιστήμονες χρησιμοποιούν χρωστική ουσία από τα Doritos για να δημιουργήσουν διαφανή ποντίκια

Παραμένει άγνωστο πότε ή εάν η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

Article featured image
Article featured image



Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν απροσδόκητα απλό τρόπο για να «βλέπουν» μέσα στο σώμα, χρησιμοποιώντας μια κοινή κίτρινη βαφή τροφίμων που βρίσκεται στα Doritos, για να δημιουργήσουν διαφανή ποντίκια.

Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ εφάρμοσαν μια λύση που περιείχε ταρτραζίνη, τη χημική ουσία στην κίτρινη βαφή τροφίμων “κίτρινο Νο. 5”, στα στομάχια, το τριχωτό της κεφαλής και τα πόδια ποντικιών. Πέντε λεπτά αργότερα, το αδιαφανές δέρμα των ποντικιών μετατράπηκε προσωρινά σε ένα "ζωντανό παράθυρο", αποκαλύπτοντας αγγεία αίματος, μυϊκές ίνες και κινήσεις του εντέρου. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να δούμε κάτω από την επιφάνεια του σώματος χωρίς τη χρήση νυστεριού.

Η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα στη βιολογία, επιτρέποντας την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε βαθύτερα τμήματα του εγκεφάλου ενός ποντικιού ή τον εντοπισμό όγκων χωρίς χειρουργική επέμβαση. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια σε καλλυντικές διαδικασίες, όπως η αφαίρεση τατουάζ.

Η τεχνική δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους και απαιτείται έγκριση για πειράματα σε ανθρώπινα υποκείμενα. Ωστόσο, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για την ανακάλυψη άλλων βαφών που μπορούν να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα με χαμηλότερες δόσεις.

Η εφαρμογή της ταρτραζίνης μείωσε την διάθλαση του φωτός, καθιστώντας τον ιστό διαφανή, ενώ μετά το ξέπλυμα του χρώματος, οι ιστοί επέστρεψαν στην κανονική τους κατάσταση. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε ή εάν η τεχνική θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.


ΠΗΓΗ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ