Σε ποιες χώρες της Ευρώπης εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης;

Τι συμβαίνει στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Νέα έκθεση μελέτησε τα επίπεδα κατάθλιψης σε όλη την Ευρώπη και σε ηλικιωμένα και νεότερα άτομα, με τις προοπτικές για τη Γαλλία να φαίνονται ιδιαίτερα κακές.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία ενδέχεται να είχε το υψηλότερο επίπεδο κατάθλιψης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών πριν από την πανδημία, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση έρευνας για την υγεία του 2019 σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η ανάλυση από τον στατιστικό βραχίονα των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλίας (DREES) διαπίστωσε ότι το ποσοστό κατάθλιψης στη Γαλλία ήταν περίπου 11% πριν από την πανδημία, το οποίο ήταν το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας, η οποία διεξάγεται κάθε έξι χρόνια, και περιελάμβανε περίπου 300.000 άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Σερβία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η DREES χρησιμοποίησε την έρευνα του 2019 για τη μέτρηση της κατάθλιψης και ο επιπολασμός εκτιμήθηκε με βάση οκτώ ερωτήσεις από το Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών.

Η ανάλυση εξέτασε «αν ένα άτομο είχε υποφέρει ή όχι από καταθλιπτικά σύνδρομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες με βάση μια σειρά κριτηρίων», δήλωσε στο Euronews Health η Lisa Troy, συγγραφέας της μελέτης από το τμήμα έρευνας και διεθνών μελετών της διεύθυνσης.

Έρχεται καθώς πολλαπλές μελέτες έχουν επισημάνει μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας στα χρόνια μετά την πανδημία του COVID-19, ιδίως μεταξύ των νέων στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η νέα έκθεση της DREES επικεντρώθηκε επίσης στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών και στους ηλικιωμένους ηλικίας 70 ετών και άνω.

Η Jocelyne Caboche, ομότιμη διευθύντρια έρευνας στο εργαστήριο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Neuro-SU) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), δήλωσε στο Euronews Health ότι, αν και δεν έχει εξήγηση για το γεγονός ότι η Γαλλία βλέπει «σχετικά» υψηλότερο επίπεδο κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλες χώρες, θα μπορούσε να οφείλεται σε «συσσώρευση στοιχείων».

«Ενώ είμαστε σχετικά καλά φροντισμένοι όσον αφορά την υγεία και την εκπαίδευση, χρειάζεται ακόμη να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τη φροντίδα των ηλικιωμένων», δήλωσε η Caboche, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πρόσθεσε ότι η κατάθλιψη θα μπορούσε να βελτιωθεί με μεγαλύτερες επενδύσεις στην ψυχιατρική και θεραπευτική καινοτομία.


Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην κατάθλιψη στις ευρωπαϊκές χώρες;


Συνολικά, η νέα ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης ήταν στις χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.

Αλλά ενώ η κατάθλιψη είναι σπάνια μεταξύ των νεότερων ατόμων στις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, είναι υψηλότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν πάνω από 15% μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Κροατία, για παράδειγμα.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν επίσης μεγαλύτερη κατάθλιψη από τους ηλικιωμένους άνδρες
, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενώ οι ηλικιωμένοι Ευρωπαίοι με κακή υγεία ήταν πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Με περισσότερους ηλικιωμένους Ευρωπαίους να αναφέρουν κακή υγεία στις χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον υψηλότερο επιπολασμό της κατάθλιψης εκεί, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Για παράδειγμα, στην Κροατία ή τη Λετονία, όπου σχεδόν το 40% των ηλικιωμένων αναφέρει κακή υγεία, ο επιπολασμός της κατάθλιψης είναι υψηλός: 16% και 9% αντίστοιχα», σημείωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η κοινωνική απομόνωση και η χηρεία φάνηκε επίσης να επηρεάζουν την κατάθλιψη μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων.


Για τους νεότερους Ευρωπαίους, τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης παρατηρήθηκαν στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία
, ακολουθούμενες από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Η κατάθλιψη μεταξύ των νέων ήταν χαμηλότερη στις χώρες της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης.

«Μου έκαναν εντύπωση οι διαφορές στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων στις νοτιοανατολικές [ευρωπαϊκές] χώρες και αντίστροφα η ιδέα ότι οι νέοι ήταν πολύ καταθλιπτικοί στις [βόρειες ευρωπαϊκές χώρες] και ότι είναι η μόνη περιοχή όπου μεταξύ των ηλικιωμένων η κατάθλιψη μειωνόταν με την ηλικία», δήλωσε η Troy.

Στις χώρες με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των νέων, η κατάθλιψη συνδεόταν με την κοινωνική απομόνωση, τη μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας ή τη φοίτηση στο σχολείο και το επίπεδο εισοδήματος.

Η Caboche πρόσθεσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο «προωθώντας επιβλαβείς κοινωνικές συγκρίσεις, ανησυχίες γύρω από την εικόνα του σώματος, ιδίως μεταξύ των κοριτσιών, μειώνοντας τη διάρκεια του ύπνου και αυξάνοντας τους κινδύνους της διαδικτυακής παρενόχλησης».

Η κακή υγεία των νέων αύξησε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά περίπου 32 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έκθεση.

Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα του EHIS ενδέχεται να έχουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στις μεθόδους ερωτηματολογίου για θέματα ψυχικής υγείας μεταξύ των χωρών.


Τα δεδομένα της Κύπρου


Σύμφωνα με την έρευνα, στην Κύπρο ο επιπολασμός της κατάθλιψης ανέρχεται στο 2,4%, ενώ τα ποσοστά σε νέους και ηλικιωμένους κυμαίνονται στο 0,8% και 7% αντίστοιχα.

cyprusdepression.PNG


Με πληροφορίες από Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ