13 φωτογράφοι στην Κύπρο φωτογραφίζουν την… κατάθλιψη

Το πρότζεκτ με τίτλο «Πώς μοιάζει η κατάθλιψη» γεννήθηκε μέσα από έναν διάλογο που είχαν οι φωτογράφοι Φήμη Χατζηγάννη και Μαριάννα Σιαμμά.

13 φωτογράφοι στην Κύπρο φωτογραφίζουν την… κατάθλιψη

Το πρότζεκτ με τίτλο «Πώς μοιάζει η κατάθλιψη» γεννήθηκε μέσα από έναν διάλογο που είχαν οι φωτογράφοι Φήμη Χατζηγάννη και Μαριάννα Σιαμμά.

Article featured image
Article featured image

#removethestigma project

Ο κάθε φωτογράφος κλήθηκε να αποτυπώσει πώς αντιλαμβάνεται την κατάθλιψη, τοποθετώντας την σε εικόνα. Συγκεκριμένα, 13 γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ τους, ανάρτησαν στο προφίλ τους (μετά από κλήρωση) τη φωτογραφία ενός άλλου φωτογράφου που λαμβάνει μέρος στο πρότζεκτ, αναγράφοντας παράλληλα σε ποιου το προφίλ αναρτήθηκε η δική τους φωτογραφία.

Αυτός ήταν ένας όμορφος τρόπος για να προωθηθεί μια κοινωνικοποίηση που λόγω των συνθηκών ξεχάστηκε μέσα στον εγκλεισμό αλλά, ενώ ήταν και μια καλή ευκαιρία να γίνει χρήση της φωτογραφικής μηχανής αφού ως γνωστόν αποτελεί μια από τις τέχνες που έχουν επίσης κτυπηθεί.

Η κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από έναν τίτλο και ένα κείμενο που έγραψε ο ίδιος ο φωτογράφος.



ELIZA KOZAKOU

Deep.resion.

ELIZA KOZAKOU.JPG

Τόσα πολλά συναισθήματα αλλά και τόσα λίγα, από τον κόσμο των πολλών σε έναν κόσμο μόνος σου. Όλα αλλάζουν, όλα μικραίνουν. Ψάχνεις το νόημα αλλά αυτό όλο και χάνεται, προσπαθείς να πιαστείς από κάπου, άλλα στο τέλος μένεις εσύ και ο εαυτός σου μαζί.


MASHA SOBOLEVA

χωρίς ακτή, χωρίς πανί

MASHA SOBOLEVA.JPG

κάποιες όμορφες μέρες, νιώθουμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Κανένα μέλλον μπροστά. Καμία ελπίδα και κανένας γύρω. Κάποιες άλλες μέρες είναι αλλιώς.
Ζούμε λοιπόν για τις αλλιώτικες μέρες.


HELENE JOSEPHIDES

Πέλαγος, το σκοτάδι μέσα σου

HELENE JOSEPHIDES.JPG

Το ξέρεις.

Ο κόσμος δεν είναι τόσο σκούρος.

Το ξέρεις. Το βλέπεις.

Αλλά εσύ, μόνος μες το σκοτάδι.

Πώς να ξεφύγεις άλλωστε.

Κανείς δε βλέπει το σκοτάδι σου.

Κι ας σε πνίγει εσένα.

Κανείς δεν το βλέπει.

Κανείς δεν σε βλέπει.

Μόνος.

Ένα σκοτάδι πελαγωμένο σε ένα πολύχρωμο κόσμο.

Που κάθε φορά, μοιάζει πιο σκοτεινός.

Κι εσύ, κάθε φορά πιο μόνος.


ELIA ALEXOGIANNI

The Internal Trap of An Alter Ego

ELIA ALEXOGIANNI.JPG

Όταν οι συνθήκες φέρνουν στην επιφάνεια την πλευρά ενός αναπάντεχου εαυτού, εγκλωβισμένο μέσα στον έλεγχο που νομίζει ότι έχει, τότε το «παιχνίδι» της κατάθλιψης στήνει επικίνδυνες παγίδες. Προστάτευσε κάθε πτυχή του εαυτού σου, μίλησε γι’ αυτό και ζήτα βοήθεια!


PANTELINA PAPAPETROU

One shot, different emotions

PANTELINA PAPAPETROU.JPG

Οι κινήσεις του σώματος μας μπορούν πολλές φορές να εξωτερικεύσουν τα πραγματικά συναισθήματα και σκέψεις μας, όταν όλα από έγχρωμα και φανταχτερά γίνονται ασπρόμαυρα, όταν οι ίδιες σκέψεις αλλάζουν ξαφνικά μορφή και προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους που με κάποιο τρόπο όμως μπορούν να συνυπάρχουν.


ELENA LOIZOU

Επιβιώνοντας

ELENA LOIZOU.JPG

Ποτέ δεν ξέρεις τον πόνο που μπορεί να κουβαλάει κάποιος και τον αγώνα που δίνει με την καθημερινότητα. Ένα μεγάλο χαμόγελο δε σημαίνει πάντα ευτυχία. Κάποιες φορές σημαίνει γενναιότητα.


MARINA ANGELI

Happy Spirit, Torn soul

MARINA ANGELI.JPG

Όλοι ξέρουμε τους κλόουν σαν χαρακτήρες γελαστούς και χαρούμενους. Έτσι είναι ο ρόλος τους κιόλας. Η κατάθλιψη είναι κάτι σαν μεταφορά του κλόουν σε άτομα που υποφέρουν από αυτήν. Χαμογελαστοί προς τα έξω, αλλά όταν μένουν μόνοι τους με τα συναισθήματα τους δυστυχώς το γέλιο σβήνει και η πραγματική μάχη με τον εαυτό τους ξεκινά.


PASCALE BOUSON

Συγκάλυψη

PASCALE BOUZON.JPG

Η πίεση για να φαίνεται κανείς χαρούμενη/-ος. Η εξωτερική εμφάνιση που δε συνάδει με τα πραγματικά συναισθήματα. Είναι μια συνεχής μάχη ενάντια στους δαίμονες που μας στοιχειώνουν.


KIKI HADJIGEORGHIOU

Βυθισμένη απελπισία

KIKI HADJIGEORGHIOU.JPG

Μέσα από τον λήθαργο της καραντίνας και των προβλημάτων, μου ξύπνησες το αίσθημα να πάρω την φωτογραφική μηχανή μου και να αποτυπώσω το ανθρώπινο συναίσθημα στην άλλη όψη που συνήθως φωτογραφίζω. Όχι αυτή με τα φώτα της σκηνής και εκεί που ο καλλιτέχνης ξεδιπλώνει το συναίσθημα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το ανθρώπινο αυθεντικό συναίσθημα που είναι ζωγραφισμένη η θλίψη, το άγχος, η στεναχώρια και ή απελπισία. Ήταν έμπνευση δημιουργίας το οποίο με ξύπνησε από το λήθαργο και ευχαριστώ πολύ.


MARIANNA SHAMMA

Lonely in a crowd

MARIANNA SHAMMA.JPG

Έχεις νιώσει ποτέ μόνος, παρόλο που σε περιτριγυρίζει κόσμος; Διάφορες μορφές κατάθλιψης μπορούν να σου δώσουν αυτό το αίσθημα. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το στίγμα, και να πούμε σε όλους: Κανένας δεν είναι μόνος!


STELIOS HADJIELIA

Run around

STELIOS HADJIELIA.JPG

Με την ταχύτητα του χρόνου η αποτύπωση του πόνου.


HARIS SOTERIOU

SILENCE

HARIS SOTERIOU.JPG

Νιώθω χαμένη, μόνη, ασήμαντη. Δεν μπορώ να μιλήσω, μόνο ακούω την κριτική των άλλων. Απλά θέλω να είμαι εγώ.


FIMI HADJIGIANNI

Now you see me. Now you feel me.

FIMI HADJIGIANNI.JPG

Πίσω από τους τοίχους της ζωής κρύβεται πάντα η αλήθεια μας. Να είστε αληθινοί, με ή χωρίς αυτούς.



«Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας. Αγκαλιάσατε και αγαπήσατε αυτό το πρότζεκτ με την ίδια ενέργεια. Μαζί όλοι δημιουργήσαμε ένα όμορφο ανθρώπινο και δυνατό μήνυμα. #removethestigma

Ευχαριστούμε επίσης τη στήριξη του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ για το πολύ χρήσιμο κείμενου που μας έχει αποσταλεί», αναφέρει στο καταληκτικό σχόλιό της η Φήμη Χατζηγιάννη.




Πιο κάτω το κείμενο του ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ. σε σχέση με την κατάθλιψη:

Οι συνθήκες της ζωής μας έχουν αλλάξει άρδην, από τότε που ενέσκηψε η πανδημία του SARS COVID-19 και στη χώρα μας. Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, όπως ο περιορισμός της μετακίνησης μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και ο εγκλεισμός, όπως και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, ναί μεν αποδίδουν όσον αφορά τον πρωταρχικό τους σκοπό, ο οποίος είναι η αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του ιού, αλλά έχουν και παρενέργειες με σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική μας υγεία.

Στο πρόσωπο της πανδημίας έχει αναγνωριστεί ένα ψυχοτραυματικό γεγονός σε μεγάλη κλίμακα. Έχει προκαλέσει σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία, και όχι μόνο για τους ασθενείς του ιού. Ενώ έχουμε επικεντρωθεί τόσο στις φυσικές επιπτώσεις του COVID-19 και τρόπους για να σταματήσει η εξάπλωσή του, έχουμε αφήσει μια άλλη κατάσταση να εξελίσσεται υποχθονίως και αυτή είναι η κατάθλιψη.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη με απλά λόγια είναι η απώλεια της χαράς της ζωής, η οποία είναι μία κοινή ψυχική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από:

θλίψη

απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης από τη ζωή

συναισθήματα ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης

διαταραγμένο ύπνο

απώλεια της όρεξης για φαγητό

ευκοπωσία

κακή συγκέντρωση

Από που προκύπτει η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη προκύπτει από μια σύνθετη αλληλεπίδραση κοινωνικών, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ψυχοπίεση λόγω διαφόρων συνθηκών (ανεργία, πένθος, ψυχολογικό τραύμα, φυσικές καταστροφές, μετανάστευση, η τρέχουσα πανδημία) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς λοιπόν για αυτήν;

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης, δηλαδή πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε την καθημερινότητα μας όσο πιο κοντά, είναι δυνατόν, σε εκείνη την προ του εγκλεισμού εποχή.

Να προσέχουμε τη δίαιτα μας.

Να ασκούμαστε τακτικά.

Να βγαίνουμε από το σπίτι μας καθημερινά προκειμένου να κάνουμε τις δουλειές μας.

Κατά το δυνατόν, να περνούμε χρόνο στην ύπαιθρο.

Να γεμίζουμε την ημέρα μας με δραστηριότητες, όπως η εργασία μας και να εξασκούμε τα χόμπι μας, όσο αυτό μας είναι δυνατόν.

Και να μην ξεχνούμε να περνούμε χρόνο με τον/την σύντροφο μας ή τη οικογένεια μας.

Τι να κάνουμε ένα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση;

Εάν παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και αισθανόμαστε ότι χάνουμε έδαφος, τότε ο πλέον κατάλληλος σύμμαχος σε αυτήν την μάχη, είναι ο ψυχολόγος. Εκείνος αρχικά θα ακούσει προσεκτικά, την περιγραφή του προβλήματος, θα αξιολογήσει το είδος του, την βαρύτητα του και το πόσο εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Αφού διενεργηθούν τα προαναφερθέντα, θα θέσει την διάγνωση και θα προχωρήσει στην πρόταση μίας θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ο ψυχολόγος θα προτείνει λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου που θα ζητήσει τη βοήθειά του, πάντα με ενσυναίσθηση και σεβασμό στην προσωπικότητα του. Λύσεις, όπως τις προαναφερόμενες μεθόδους διαχείρισης των συμπτωμάτων και τις στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προαναφερθεί.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν, με συμμάχους πρώτα τον εαυτό μας, τους οικείους και τους φίλους μας, βαδίζοντας στον δρόμο έξω από αυτήν την πανδημία.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.



Με εκτίμηση,

Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ (www.pasypsy.net)

pasypsy logo gre CMYK.JPG

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ