H Fifa απέρριψε αίτημα για αυξημένη προστασία των μεταναστών εργατών στο Μουντιάλ της Σαουδικής Αραβίας

Στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ σκοτώθηκαν εκατοντάδες εργάτες και οι συνθήκες εργασίας ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, απάνθρωπες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Εργάτες δουλεύουν σε ένα από τα στάδια που φτιάχτηκαν για το Μουντιάλ του Κατάρ.


Η Αφρικανική Περιφερειακή Οργάνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ITUC-Africa), μια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί 18 εκατομμύρια Αφρικανούς εργαζομένους, είχε καταθέσει αίτημα προστασίας στην FIFA. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανέλαβε το Μουντιάλ του 2034 και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου κατασκευαστικού προγράμματος.

Με την εμπειρία από το Κατάρ να είναι ακόμα «νωπή» η ITUC-Africa θεώρησε ότι η FIFA θα έχει ευαισθητοποιηθεί. Στα έργα για το Μουντιάλ του Κατάρ σκοτώθηκαν εκατοντάδες εργάτες και οι συνθήκες εργασίας ήταν, σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπες».


Η ITUC-Africa απηύθυνε λοιπόν αίτημα ενίσχυσης της προστασίας των εργατών επικαλούμενη το «...ανησυχητικό ιστορικό» της Σαουδικής Αραβίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην απόφαση της FIFA για το ίδιο ζήτημα κατά την αξιολόγηση της σαουδαραβικής υποψηφιότητας.

Ζήτησε από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου να κάνει μια σειρά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις, περιλαμβανομένης της κατάργησης του συστήματος kafala (σύστημα προσωρινής εργασίας) και της παρουσίας ανεξάρτητων παρατηρητών για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας.

Το αίτημα κατατέθηκε περίπου έναν μήνα πριν, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 στο βασίλειο. Όπως αποκαλύπτει όμως η εφημερίδα Guardian η FIFA δεν έδειξε να συμμερίζεται τις συγκεκριμένες ανησυχίες και υποστηρίζει ότι τα μέτρα που υπάρχουν ήδη είναι επαρκή. Προσέθεσε ότι απαιτεί από τους διοργανωτές να «τηρούν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το τουρνουά».

Σε επιστολή που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα της FIFA, Μάττιας Γκράφστρομ, υπάρχουν γενικόλογες αναφορές στις δεσμεύσεις που έχουν ήδη γίνει από τις σαουδαραβικές αρχές στο υλικό της υποψηφιότητάς τους.

Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες διαμένουν ήδη στη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να αποτελέσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού που θα χρειαστεί για την υλοποίηση της εκτεταμένης υποδομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα έργα που υποσχέθηκε η Σαουδική Αραβία ως μέρος της νίκης της στην υποψηφιότητα περιλαμβάνουν την κατασκευή 11 ολοκαίνουργιων γηπέδων, διευρυμένα δίκτυα μεταφορών και εκτιμώμενα 185.000 δωμάτια ξενοδοχείων, διπλασιασμένο αριθμό από την τρέχουσα δυναμικότητα.

Με πληροφορίες από janus.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ