Κύπρος
Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επίθεση με το drone στη Βάση Ακρωτηρίου
Οι επίσημες δηλώσεις και οι εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα.
Παρά τις έντονες συζητήσεις που έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, με Βρετανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για επίθεση στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου στην Κύπρο και τη διάψευση λίγο αργότερα της Κυπριακής Κυβέρνησης, μέσω του Εκπρόσωπου Τύπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, τα γεγονότα που ακολούθησαν λίγο μετά, δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας ότι πλέον η Κύπρος αποτελεί στόχο, λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει παραχωρήσει και επίσημα πλέον την περιοχή των Βάσεων στις ΗΠΑ, για αμυντικούς σκοπούς.
RAF Akrotiri Base in Cyprus Hit by Explosions Around Midnight After Security Threat Declaredhttps://t.co/9QdZBnk17b#IranWar #Israel #IsraelIranWar pic.twitter.com/MS0fhl4NNV
— Britannia Daily (@BritanniaDailyy) March 1, 2026
🇬🇧Reports are spreading that an attack was carried out with Iranian Shahid-type kamikaze drones on the British Akrotiri Royal Air Force base in Cyprus.
— Visioner (@visionergeo) March 1, 2026
🔹 There is also a version about a piloted aircraft crash... pic.twitter.com/8R6U3eoxeA
Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής
- Οι κάτοικοι της περιοχής Ακρωτηρίου έκαναν λόγο για έκρηξη και, ακολούθως, για αεροσκάφη που απογειώνονταν από τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ η Αστυνομία των Βάσεων προχώρησε σε αποκοπή των δρόμων που οδηγούσαν προς το Ακρωτήρι.
- Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Κουρίου, Παντελής Γεωργίου, ανέφερε ότι μετέβη στο δημοτικό διαμέρισμα και ενημέρωνε τους κατοίκους για τη διάθεση του ΚΕΝ Λεμεσού, σε περίπτωση που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.
- Σημειώνεται πως αρμόδια πηγή του Υπουργείου Παιδείας γνωστοποίησε ότι, μετά την κατάπτωση drone στη Βάση Ακρωτηρίου, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα που αφορούν τη λειτουργία σχολικών μονάδων της περιοχής.
Το ηχητικό μήνυμα Χριστοδουλίδη
- Νωρίς σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθύνθηκε μέσω οπτικογραφημένου μηνύματος προς τους πολίτες. Στο μήνυμά του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η Κύπρος δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο ούτε προτίθεται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης: «Πράττουμε ό,τι πρέπει, με πρώτιστο μέλημά μας την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών», σημείωσε.
- Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, υπό το φως των γεγονότων, επέλεξε να ενημερώσει απευθείας τους πολίτες για όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ.
- Όπως δήλωσε, στις 12:03 τα μεσάνυχτα μη επανδρωμένο αερόχημα τύπου Shahed προσέκρουσε εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. «Από την πρώτη στιγμή, όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εγρήγορση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, συγκάλεσα αμέσως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για αξιολόγηση της κατάστασης, το οποίο παραμένει σε συνεχή διαβούλευση», πρόσθεσε.
- Παράλληλα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και ηγέτες άλλων κρατών. «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής αστάθειας, με πολλές προκλήσεις και προβλήματα, η οποία διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «η πατρίδα μας δεν μετέχει με οιονδήποτε τρόπο ούτε προτίθεται να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ανθρωπιστικό ρόλο που υπηρετήσαμε όλο αυτό το διάστημα, πάντοτε ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με την ίδια υπευθυνότητα. Πράττουμε ό,τι πρέπει, με πρώτιστο μέλημά μας την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το Εθνικό Συμβούλιο.
Η στάση της Βρετανίας μετά την επίθεση
- Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο ενέκρινε αίτημα των ΗΠΑ για χρήση βρετανικών στρατιωτικών βάσεων. Ο Στάρμερ τόνισε ότι χώρες του Κόλπου ζήτησαν ενίσχυση της άμυνάς τους και ότι αποτελεί «καθήκον» του να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών της Βρετανίας.
- Όπως ανέφερε, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη στο πλαίσιο συντονισμένων αμυντικών αποστολών και έχουν αναχαιτίσει επιτυχώς ιρανικά πλήγματα.
- Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής προϋποθέτει την εξουδετέρωση των πυραύλων «στην πηγή τους», είτε σε αποθήκες είτε στους εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευσή τους.
- Σε λιγότερο από δύο ώρες από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την πιο πάνω απόφαση, οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι χτυπήθηκαν από drone.
My update on the situation in the Middle East. pic.twitter.com/DvsOVcTDMy
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) March 1, 2026