«Κύπρος: Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα» [η παράσταση που συγκινεί]

Article featured image
Article featured image

Το θεατρικό έργο «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τούρκικα» της Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Γιασάρ Έρσοϋ, μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή του στο Σατιρικό Θέατρο της Λευκωσίας, ανεβαίνει στη Λεμεσό στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Το έργο μας φέρνει αντιμέτωπους με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια, με ύφος εξομολογητικό και παράλληλα ανακριτικό. Η γλώσσα του έργου είναι σκληρή γι’ αυτούς που εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου, αλλά και γεμάτη με ελπίδα και αισιοδοξία. Ο Γιασάρ Έρσοϋ θεωρείται μια εμβληματική μορφή του Τουρκοκυπριακού θεάτρου και είναι ο ιδρυτής αλλά και διευθυντής του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

Η παράσταση αξιοποιεί την υποκριτική τέχνη ως εργαλείο συμφιλίωσης και ειρήνης. Και ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο όπου διανοίγονται νέες προοπτικές για την επανένωση του νησιού μας, η συμβολή του πολιτισμού στην προσπάθεια αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική και αναγκαία.

Στην παράσταση θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά. Η μετάφραση έγινε από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Νιαζί Κιζίλγκιουρέκ. 

«Στον τόπο αυτό το καλοκαίρι έχει ένα πρόσωπο θρυμματισμένο. Σ` εμάς εδώ το καλοκαίρι έχει χίλια πρόσωπα, μα οι άνθρωποι κανένα. Ακόμα και ο πολυδόξαστος Ιούλιος, ντρέπεται να κοιτάξει το πρόσωπο του, οι άνθρωποι καθόλου. Σ` εμάς εδώ, το καλοκαίρι είναι αβάσταχτο απ` τις πολλές σημαίες και γιορτές. Αβάσταχτο και αδιάβατο».

Θέατρο Ριάλτο, λεμεσός, Δευτέρα 8 Ιουνίου, 20.00.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45

Εισιτήρια: €5

E-Ticket: www.rialto.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ