Κινδυνεύουμε ή δεν κινδυνεύουμε από τις αλεπούδες;
Δεν ξέρω αν πρέπει ή όχι να σκοτώνουμε τις αλεπούδες, δεν ξέρω αν ο πληθυσμός τους αυξήθηκε ραγδαία και τόσο πολύ ώστε να πούμε πως αποτελούν κίνδυνο για άλλα είδη όπως οι λαγοί, οι κότες στα χωριά ή ακόμα και για εμάς τους ίδιους, παρακολουθώ όμως με προσοχή τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο περί του θέματος.
Παρακολουθώ πόσο απολίτιστοι είναι κάποιοι εκεί έξω, που χωρίς καθόλου επιχειρήματα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε ελέφαντες.
Όποια κι αν είναι τα πιστεύω σου, ότι κι αν υποστηρίζεις, μάθε πως απ’ τη στιγμή που δεν συμπεριφέρεσαι λογικά και δεν εκφράζεσαι πολιτισμένα, αμέσως ο κόσμος σταματά να σε παίρνει στα σοβαρά ενώ μαζί χάνεις και το όποιο δίκαιο έχεις.
Σίγουρα ούτε η κατηγορία των συμπολιτών μας με τα ζωώδη ένστικτα, αυτοί που όλοι τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν, έχουν το δίκαιο με το μέρος τους, ούτε φυσικά οι υπερβολικοί υπέρ του δέοντος φιλόζωοι που, μύτη να σπάσει, βγαίνουν και αποδίδουν χυδαίους χαρακτηρισμούς στους πάντες και τα πάντα.
Όσο αφορά στις αλεπούδες, τέλος, όπως και όλα (ή σχεδόν όλα) τα ζώα σε τούτο τον πλανήτη, έχουν όπως φαίνεται από το πιο κάτω βίντεο ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν λέω πως πρόκειται για εξημερωμένο ζώο και πως την επόμενη φορά που θα δεις μια αλεπού θα πρέπει να αρχίσεις αγκαλίτσες, σίγουρα όμως το βίντεο βοηθά αντιληφθούμε λίγο καλύτερα ότι δεν είναι όλα μαύρα ή όλα άσπρα όπως συχνά λανθασμένα πιστεύουμε.
Η ίδια αντίληψη υπάρχει φυσικά και αναφορικά με τα κυπριακά φίδια, οπότε καλό είναι να διαβάζουμε για να ενημερωνόμαστε και όχι να φοράμε παρωπίδες.