Μέσα στη χρονοκάψουλα της Λευκωσίας του 50’ [εικόνες]

Στη λεωφόρο Μακαρίου, στο τόσο πολύ βγαλμένο από τα 80’s City Plaza, ο χρόνος γύρισε φέτος ακόμα πιο πίσω.

 


Article featured image
Article featured image

Πέρα από την «κυριολεκτική» επιστροφή στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν που προσφέρει μια επίσκεψη στο μαραζωμένο στις μέρες μας City Plaza, οι επισκέπτες του φετινού Pop – Up Festival του Δήμου είχαν επίσης την ευκαιρία να επιστρέψουν νοερά και στη Λευκωσία των δεκαετιών του 50’ και του 60’.

Η αρχοντιά, η αίγλη μα και η φτώχια και η απλότητα της πρωτεύουσας του νησιού μας, την ταραχώδη εκείνη εποχή, παρουσιάστηκε μέσω μιας εξαιρετικής συλλογής φωτογραφιών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών που συγκεκριμένα χρονολογούνται από το 1950 μέχρι και το 1965.

Σαράντα φωτογραφίες κοσμούσαν τους τοίχους του καταστήματος #20 και ακόμη διακόσιες προβάλλονταν σε οθόνη αφής.

Εξαιρετικά γοητευτικό και μεγαλοπρεπές είναι το αρχοντικό κτίριο του Μαγικού Παλατιού στην Πλατεία Ελευθερίας (κεντρική φωτογραφία) που δυστυχώς δεν υπάρχει πια ενώ θετική εντύπωση και νοσταλγική διάθεση προξενούν μικρές λεπτομέρειες, όπως οι φιλοτεχνημένοι κίονες σε ένα δημόσιο και επιβλητικό στέγαστρο της πόλης και το σαν καρναβαλίστικο άρμα προωθητικό φορτηγάκι της Coca - Cola.  

 

Ευχαριστούμε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την παραχώρηση των φωτογραφιών

 

Το υπέροχο στέγαστρο που λέγαμε:

 

Ο κυκλικός κόμβος του ΌΧΙ! Η πόλη τελειώνει εδώ!

 

Πλιθάρι, πουρόπετρα και κεραμίδι ... μόνο

 

Και μια πολυκατοικία ... πολύ 60's!

 

Λίγα χρόνια μετά ένα μονιμότερο συρματόπλεγμα θα διχοτομούσε την πόλη για δεκαετίες...

 

Ο Μαγικός Κήπος δίπλα από το Μαγικό Παλάτι!

 

Πού να παίρνει άραγε το στρώμα του ο κύριος ...

 

Σούπες Μπάτσελορ και η ... λίγδα που φεύγει πιο γρήγορα με το αφριστό BIM!

 

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ο εικαστικός καλλιτέχνης Ανδρέας Λουκά «παρενέβη» στην έκθεση χαρτογραφώντας στο πάτωμα του καταστήματος την πόλη της Λευκωσίας μέσω ενός χάρτη που αναπαριστούσε τα 111 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία είναι σήμερα κτισμένη η πρωτεύουσα.

Το πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα για τους θεατές υπήρξε η «ρυμοτομική σύγκρουση» της Λευκωσίας του 20ου αιώνα, όπως απεικονιζόταν από το φωτογραφικό αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, με τη Λευκωσία του 21ου αιώνα, όπως απεικονιζόταν από την εικαστική παρέμβαση του Λουκά.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ