Το πρόγραμμα της Πλατφόρμας Κυπριακού Μονοδράματος

Με εννέα συνολικά παραστάσεις από Κύπριους δημιουργούς που ζουν και δημιουργούν στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, ο Οργανισμός Πάφος 2017 εγκαινιάζει άλλη μια σημαντική δράση, ένα φιλόδοξο project που με την ολοκλήρωση του το 2017, θα αποτελέσει ένα σημαντικό θεσμό για την πολιτιστική ζωή της Κύπρου.

 


Article featured image
Article featured image

Η Πλατφόρμα Κυπριακού Μονοδράματος που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής στην Πάφο, από την Τετάρτη 25 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου, ουσιαστικά έρχεται να συνεχίσει και σε εθνικό επίπεδο τις ιδιαίτερες εντυπώσεις που προκάλεσε η Πλατφόρμα Μονοδράματος (Monodrama Showcase) τον Σεπτέμβριο του 2015 στο αρχαίο Ωδείο της Πάφου.

Εννέα παραστάσεις – ανάμεσά τους και πρεμιέρες – έρχονται να καθιερώσουν από φέτος έναν θεσμό παρουσίασης παραστάσεων Μονοδράματος από Κύπριους δημιουργούς στην Παλιά Ηλεκτρική.



Πρόγραμμα Πλατφόρμας Μονοδράματος:

Τετάρτη 25 Μαΐου    

20:30

Τζόρνταν των Ανν Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι  (Παγκύπρια Πρεμιέρα)

Ερμηνεία: Παναγιώτα Παπαγεωργίου σε σκηνοθεσία  Μαρίνου Ανωγυριάτη

Η Σίρλεϊ έχει ήδη μεταφερθεί με καμιόνι από την πτέρυγα τρελών των φυλακών στην αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου. Εκεί περιμένοντας την απόφαση των δικαστών και των ενόρκων θυμάται πως έφτασε ως εδώ. Κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού της. Ο βάναυσος εραστής της θέλει να πάρει το παιδί τους, τον Τζόρνταν. Όμως εκείνη δε μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τζόρνταν, ούτε ο Τζόρνταν χωρίς εκείνη. Τον πνίγει και αυτοκτονεί. Όταν όμως συνέρχεται αντιλαμβάνεται πως εκείνη έζησε ενώ το παιδί είναι νεκρό. Συνειδητοποιεί το αδιέξοδο.

 

Πέμπτη 26 Μαΐου     

19:00

Rebecca εμπνευσμένο από τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Δραματουργία, ερμηνεία & σκηνοθεσία: Χαραλαμπία Θεοφάνους

Πώς είναι να ζεις μόνο με αναμνήσεις; Να ζεις ξαναζώντας, ο χρόνος να γίνεται δίνη, η μοναξιά να σε περικλείει ως το τέλος. Ποιο είναι το τέλος όταν ζεις στην επανάληψη, όταν μόνο εσύ θυμάσαι ότι έζησες; Η Ρεβέκκα είναι μια παράσταση που φαντάζεται και επινοεί τα χρόνια μοναξιάς του ομώνυμου χαρακτήρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Όταν πεθαίνει ο άντρας της και απομένει πια μοναδική επιζώσα της ζωής της, η Ρεβέκκα αποφασίζει ότι δεν θα ξαναβγεί από το σπίτι της. Τα γεγονότα του παρελθόντος επαναλαμβάνονται καθημερινά, ο λόγος, το σώμα, ο χρόνος της πλάθονται όπως η μοναξιά επιθυμεί.



20:30

Απολυμένη του Αντώνη Τσιπιανίτη

Ερμηνεία: Μαρίνα Βρόντη  σε σκηνοθεσία  Μάριου Θεοχάρους

Η Μαριέττα, στον απόηχο της πρόσφατης απόλυσής της από γκλαμουράτο περιοδικό κάνει μια αναπόφευκτα σκληρή ανασκόπηση της ζωής της. Συνειδητοποιεί, πως η αφοσίωσή της για τόσα χρόνια στον φανταχτερό αλλά πολλές φορές επιφανειακό και προσποιητό χώρο της μόδας την έκανε να διασχίσει μια ζωή ατσαλάκωτη, ανόητη κι αναμάρτητη. Η κατρακύλα πήρε χρόνια συνήθειας, αλλά μια μόνο στιγμή συνειδητοποίησης. Ο αυτοσαρκασμός μιας γυναίκας που είναι έτοιμη να τα παίξει όλα για όλα, λίγο πριν η ίδια η ζωή της την απολύσει φέρνει στα χείλη του θεατή ένα γλυκόπικρο μειδίαμα την ώρα που σχηματίζει στο μυαλό του το τραγικό ερώτημα: “Πόσο χρόνο απ` την ζωή μου πρέπει να χάσω για να συνειδητοποιήσω πως αυτό που μπορεί να με οδηγήσει κοντά στην ευτυχία είναι το χαμόγελό μου κι οι δικοί μου άνθρωποι;”

 



Παρασκευή 27 Μαΐου   

19:00

Edwina Dakin Williams: Remember me to Tom

Ερμηνεία: Μαρία Μίχα

Δραματουργία /σκηνοθεσία: Ανθούλλης Δημοσθένους

Η Edwina Dakin Williams, μητέρα του κορυφαίου συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς, εξέδωσε το 1963 τα απομνημονεύματά της, έχοντας δύο στόχους: να οικειοποιηθεί τη δόξα του γιού της και κυρίως να αποσυνδέσει τον εαυτό της από τις θεατρικές ηρωίδες Αμάντα Γουίνγκφιλντ (Γυάλινος κόσμος) και Βάιολετ Βέναμπλ (Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι). Η Αμάντα παρουσιάζεται ως η αυταρχική μητέρα που απαιτεί από το γιο της να ακυρώσει τα όνειρά του και να γίνει συμμέτοχος στη μιζέρια της. Η Βάιολετ εικονογραφεί μια αντι-Παναγία. Βαρυπενθούσα μυροφόρα, αυτό-αγιοποιημένη ενσαρκώνει μια άλλη «Αγαύη». Ένας τελευταίος χαρακτήρας θα εμφανιστεί για να αποκαλύψει το πρόσωπο πίσω από το προσωπείο, για να σηκώσει την αβάσταχτη αλήθεια στο φως.

 

20:30

Ο Μαύρος Μασέρ και ο Πόθος  βασισμένο σε διήγημα του Τέννεση Ουίλλιαμς

Ερμηνεία: Ανδρέας Αραούζος σε σκηνοθεσία Ανθούλλη Δημοσθένους

Ο Τένεσι Ουίλιαμς έγραψε το 1946 το διήγημα «Desire and the Black Masseur» το οποίο αποτελεί ένα αλληγορικό αφήγημα. Ο συγγραφέας γίνεται ένα με τους χαρακτήρες του. Τους χρησιμοποιεί για να μιλήσει με κρυπτογραφημένο τρόπο για τον εαυτό του. Ο ήρωας του διηγήματος, Antony Burns, αναζητά τρόπο διαφυγής από τα αδιέξοδα του επίγειου κόσμου. Η ύλη τον βαραίνει. Νιώθει την σάρκα να κρατά την ψυχή του εγκάθειρκτη. Αναζητεί την εξιλέωση από τα πάθη του. Την λύση θα δώσει ο μαύρος μασέρ. Αυτός, ο Παλαιός των Ημερών, θα τον οδηγήσει στην ευχαριστιακή θυσία. «Επειδή οι αμαρτίες του κόσμου είναι στην πραγματικότητα οι αδυναμίες του, οι ατέλειές του, και αυτές πρέπει να τις εξιλεώσει ο πόνος».

 

Σάββατο 28 Μαΐου    

19:00

Μέδουσα ποίηση από Οβίδιο, Ησίοδο, Πετράρχη και Louise Bogan

Δραματουργία, ερμηνεία & σκηνοθεσία: Στέφανη Μαυροκορδάτου

Βασισμένος στον Ελληνικό μύθο της Μέδουσας. Μια όμορφη, αγνή κοπέλα που βίασε ο Θεός Ποσειδώνας μέσα στον Ιερό ναό της Θεάς Αθηνάς η οποία οργισμένη από αυτή τη πράξη τιμωρεί την Μέδουσα και τη μεταμορφώνει σε μία γοργόνα-τέρας με φίδια αντί για μαλλιά. Η μεγαλύτερη κατάρα της είναι ότι όποιος την κοίταζε μεταμορφωνόταν σε πέτρα.Ο Περσέας γνωρίζοντας ότι κανείς δεν έχει επιστρέψει ζωντανός απο τη σπηλιά της αποφασίζει να πάει να την σκοτώσει.Μία παράσταση που συνδυάζει ποίηση απο Οβίδιο,Ησίοδο, Πετράρχη, Λουκανό,Louise Bogan, Percy Bysshe Shelley, Παυσανία, σωματικό θέατρο και ζωντανή μουσική μέσα σ’αυτό το ταξίδι πολέμου και αυτοκαταστροφής.Η ιστορία ζωντανεύει μέσα απο την αφήγηση σε ελληνική και αγγλική γλώσσα και την ερμηνεία από ένα άλλο ον, κατα προτίμηση άνθρωπο.



20:30

Ο Καραγκιόζης, δραματοποιημένο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου

Ερμηνεία: Ηρόδοτος Μιλτιάδους σε σκηνοθεσία: Ανδρέα Αραούζου

Ο ψευδής εαυτός. Η ανάπτυξη ενός ευγενικού και κοινωνικά καταξιωμένου ανθρώπου σαν τσόφλι που κρύβει ένα νεκρό και άγονο αυγό. Η σχέση με την μάνα και την αναγκαιότητα να μας κοιτάξει εμάς, έξω από τις δικές της προσδοκίες για ένα παιδί, το ξύπνημα των παιδικών τραυμάτων μας άμα γινόμαστε γονείς και πώς τυφλωνόμαστε από αυτά βλέποντας το παιδί μας σαν το παιδί που εμείς υπήρξαμε. Και δεν διακρίνουμε μέσα στην ομίχλη των δικών μας βιωμάτων το καινούργιο και το διαφορετικό, από φόβο, από άλυτους κόμβους που περιμένουμε μέσα από το παιδί να λύσουμε.



22:00

Μήδειας Μπούρκα του Ανδρέα Φλουράκη

Ερμηνεία:  Χριστίνα Χριστοφή σε σκηνοθεσία  Ανδρέα Φλουράκη

Η παράσταση τοποθετεί την Μήδεια, μία γυναίκα που φοράει μπούρκα, σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια η απαγόρευση της μπούρκας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες απέκτησε και πολιτική υφή καθώς συνδέθηκε ζητήματα τρομοκρατίας και ενσωμάτωσης των μεταναστών. Η παρούσα Μήδεια είναι μια ξένη από την Ανατολή. Η μπούρκα έχει γίνει πλέον κομμάτι του δέρματός της και λίγο πριν συλληφθεί για τα εγκλήματα που έκανε, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τα παιδιά της και να αφήσει μια για πάντα το μυθικό της πρόσωπο.

 

Κυριακή 29 Μαΐου   

20:30

Ευριπίδη Μήδεια - Ο Σπαραγμός της Ανατολής

Ερμηνεία:  Σοφία Καλλή σε σκηνοθεσία Δέσποινας Γκάτζιου.

Μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και στον κόσμο της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα, την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του. Ο ορθολογισμός τους Δυτικού κόσμου, που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από πράξεις συμφέροντος – και που ο έρωτας συνδυάζεται με το συμφέρον – προσωποποιείται στον γοητευτικό Έλληνα Ιάσωνα.  Η Ανατολή, από την άλλη, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της εξωτικής, βάρβαρης Μήδειας, της γυναίκας που τα αισθήματα και οι πράξεις της έχουνε ρίζες αρχέγονες, χθόνιες, απόλυτα ανορθολογικές και εντέλει καταστροφικές. Στην παράσταση, ο λόγος της Μήδειας αντιπαρατίθεται με το λόγο των σύγχρονων παλαιστίνιων βομβιστριών αυτοκτονίας,έτσι όπως καταγράφεται στο βιβλίο της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Μπάρμπαρα Βίκτορ με τίτλο «Ο στρατός των Ρόδων».

Να σημειωθεί πως την τελευταία βραδιά θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης ποια από τις παραγωγές θα προσκληθεί να συμμετάσχει εκπροσωπώντας την Κύπρο στο  Διεθνές Φεστιβάλ  Μονοδράματος το 2017.

Εισιτήρια: 10 € (ημερίσιο) &7 € (για κάθε παράσταση)

Πληροφορίες: 2693 2017


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ