Πέθανε ο ελέφαντας του ζωολογικού κήπου στην Πάφο [Pafos Zoo]

Με ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου το Κόμμα των Ζώων και κοινοποίησε στα ΜΜΕ, ενημέρωσε για το θάνατο ενός εκ των δύο ελεφάντων που φιλοξενούνταν στον Ζωολογικό Κήπο της Πάφου.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πιθανότερη αιτία θανάτου του ελέφαντα, εικάζεται πώς είναι η βρογχοπνευμονία, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημο πόρισμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν έχει διενεργηθεί νεκροτομή στο πεθαμένο ζώο. 

Οι συγκεκριμένοι ελέφαντες εισήχθησαν και μεταφέρθηκαν στο Pafos Zoo, τον Ιούνιο 2015, και όπως τονίζει στην ανακοίνωση του Κόμμα των Ζώων, πολλές φορές όλο αυτό το διάστημα έγινε κρούση στο Υπουργείο Γεωργίας, όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την κατάσταση και τις συνθήκες κράτησης των ζώων στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, με τους ίδιους να υποστηρίζουν πώς δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τα ζώα και ότι οι συνθήκες είναι οι προβλεπόμενες. 

Η CITY προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με το αρμόδιο υπουργείο, όσο και με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτος για το γεγονός. Εντούτοις κανένα υπεύθυνο πρόσωπο δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσει επίσημα για το γεγονός, αλλά ούτε και για το τι προτίθενται να πράξουν για τον απροσδόκητο θάνατο ενός ζώου που βρισκόταν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. 



Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Είναι με μεγάλη λύπη (και όχι έκπληξη) όταν ενημερωθήκαμε  ότι ο ένας από τους δύο ελέφαντες πέθανε και μάλιστα όχι χθες αλλά πριν ένα μήνα περίπου. Πιθανός λόγος θανάτου η βρογχοπνευμονία. 

Ο πρόωρος θάνατος του ελέφαντα (εισήχθησαν τον Ιούνιο του 2015) ίσως σηματοδοτεί πλέον το τέλος της διακίνησης και εμπορίας (trafficking) μεγάλων εξωτικών ζώων  τα οποία εισάγονται στην Κύπρο,  όπως για παράδειγμα καμηλοπάρδαλης να στέκονται πάνω σε τσιμεντένια δάπεδα ή τίγρης της Σιβηρίας να διαβιούν σε κλίμα με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς. 

Θα πρέπει επιτέλους οι Αρμόδιες Αρχές (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Τμήμα Περιβάλλοντος) να αναγνωρίσουν  σοβαρά τις ευθύνες  που φέρουν βαρέως  και να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την επαίσχυντη εμπορία και επιχειρηματική δραστηριότητα.  


Στην σημερινή ψηφιακή εποχή που ζούμε κάθε παιδί έχει στη διάθεσή της ένα ευρύ φάσμα γνώσεων όσο αφορά τα ζώα, γιαύτο δεν υπάρχει καμία  δικαιολογία  πλέον και με το πρόσχημα της γνώσης και την γνωριμίας με τα ζώα να τα εγκλωβίζουμε μέσα σε άχαρα κλουβιά. 


Καλούμε το κοινό  και όλου τους ευαισθητοποιημένους  πολίτες να ξεσηκωθούν και να εναντιωθούν σε τέτοιους  είδους εμπόριο  το οποίο αποβαίνει μοιραίο για τα ζώα. Σε καμία περίπτωση το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν θα ανεχθεί να συνεχίζετε αυτή η μακάβρια κατάσταση και με την ευκαιρία αυτή ανακοινώνουμε την εκστρατεία μας  «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ - EYES WIDE OPEN».

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου είχε προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους που ανέμεναν τους ελέφαντες. Είχαμε προειδοποίηση για τις θερμοκρασίες και την υγρασία και ιδιαίτερα της Πάφου.



Καλούμε τον Υπουργό Γεωργίας να διατάξει διοικητική έρευνα και να απαντηθούν τα πιο κάτω ερωτήματα: 

1.    Μας διαβεβαίωναν οι λειτουργοί του Υπουργείο Γεωργίας ότι α) τα χαρτιά εισαγωγής των ελεφάντων ήταν όλα γνήσια, ενώ οι πληροφορίες που κατέχουμε είναι ότι στην Κύπρο εισήχθησαν άλλοι ελέφαντες από αυτούς που είχαν κατ αρχήν επιλεγεί από τον επιχειρηματία 

2.    Δύο φορές επισκέφθηκαν οι λειτουργοί του Υπουργείου τους χώρους διαβίωσης των ελεφάντων και διαπίστωσαν ότι όλα ήσαν νόμιμα και με βάση προδιαγραφών. Το Κόμμα για τα Ζώα διαπίστωσε διαφορετικές καταστάσεις πράγμα που είχαμε δημοσιοποιήσει 

3.    Εάν έγινε νεκροτομή, να δημοσιοποιηθούν επίσημα τα ευρήματα της νεκροτομής, εάν ενημερώθηκε η Αρμόδια Αρχή άμεσα για το θάνατο του ζώου και εάν ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. 

4.    Ποια θα είναι η τύχη του άλλου εναπομείναντα ελέφαντα? Εμείς εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ότι υπάρχει ο φόβος  να πεθάνει από μαρασμό.



Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την πίκρα και την αγανάκτηση μας για τον αδόκητο, απαράδεκτο και άδικο θάνατο του ελέφαντα και ζητούμαι άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτή που ευθύνονται γιαυτή τραγωδία.

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ

17/6/2016


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ