Εικόνες από την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου που άνοιξε έπειτα από 2.100 χρόνια

Επειδή το θέατρο δεν μπορούσε να υποδεχτεί πολύ κόσμο, η παράσταση έγινε χωρίς τις συνήθεις ανέσεις, στο φως της ημέρας, ενώπιον εξαιρετικά περιορισμένου κοινού.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέστηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθησε η πολιτιστική δημιουργία, το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, άνοιξε για το κοινό ύστερα από 2.100 χρόνια.

Εκεί, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσίασε το Σαββατοκύριακο που πέρασε το έργο «Εκάβη, μια πρόσφυγας στη Δήλο», με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου.

Η παράσταση είχε ως θέμα το προσφυγικό, ένα θέμα που απασχόλησε από την αρχαιότητα και ξαναζωντάνεψε σήμερα, στο αρχαίο θέατρο της Δήλου, με την παράσταση που δόθηκε δυο χιλιετίες μετά.

Η Εκάβη είναι μια ηρωΐδα που συμβολίζει την κραυγή για τις φρικαλεότητες του πολέμου. Η παράσταση ήταν μια προσφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου στην αφύπνιση για το προσφυγικό δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα στα νερά του Αιγαίου.

Εκεί, εξάλλου, στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού, με φημισμένους διονυσιακούς τεχνίτες από κάθε άκρη της ελληνιστικής οικουμένης. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου. Εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης.

Επειδή το θέατρο δεν μπορούσε να υποδεχτεί πολύ κόσμο, η παράσταση έγινε χωρίς τις συνήθεις ανέσεις, στο φως της ημέρας, ενώπιον εξαιρετικά περιορισμένου κοινού.

Τις πιο κάτω φωτογραφίες ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο δημοσιογράφος Μάριος Λώλος.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ