«Σε κάποιο γυράδικο θα κατέληγαν τα Μάρμαρα αν παρέμεναν Ελλάδα»

Article featured image
Article featured image

Στα θεμέλια κάποιου γυράδικου της Αθήνας πιστεύει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέρεμι Πάξμαν πως θα κατέληγαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εάν παρέμεναν στην Ελλάδα.

H εμπρηστική άποψη του Βρετανού δημοσιογράφου που σίγουρα θα συζητηθεί αναφέρεται σε άρθρο του στη Telegraph με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα Ελγίνεια ανήκουν στη Βρετανία, κυρία Κλούνι»,

Ο Πάξμαν αναφέρει συγκεκριμένα πως «εάν ο άθλιος λόρδος Έλγιν δεν είχε λεηλατήσει τα έργα τέχνης, θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα θεμέλια κάποιου κεμπαπτζίδικου της Αθήνας». 

Σημειώνει δε ότι οι Αθηναίοι είχαν τη συνήθεια να καταστρέφουν τα μαρμάρινα αγάλματα για να φτιάξουν ασβέστη, ενώ τα χρησιμοποιούσαν επίσης ως βάσεις για άλλα κτίσματα.   

Όπως λέει ο Πάξμαν, τα Μάρμαρα δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν, γιατί τότε θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και για άλλες διεκδικήσεις από τη Βρετανία.  

«Τα σύγχρονα επιχειρήματα είναι στην ουσία πολιτικά: μια φτωχή μεσογειακή κουλτούρα απαιτεί την αποκατάσταση της ξεθωριασμένης αυτοκρατορικής εξουσίας» αναφέρει ενώ χαρακτηρίζει το Μουσείο της Ακρόπολης μοναδικό επειδή σκοπό έχει «να δείξει όχι τι έχει στην κατοχή του αλλά τι δεν έχει».

Καταλήγει δε γράφοντας ότι οι Έλληνες ξόδεψαν εκατομμύρια που δεν έχουν για ένα υπέροχο μουσείο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ