Κατατάσσεται στα προβλήματα ψυχικής υγείας και ονομάζεται «διαταραχή υπερσεξουαλικότητας».
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine, η διαταραχή αυτή που εκφράζεται με έναν ασυγκράτητο εθισμό στο σεξ δεν αφορά στη σεξουαλική ικανοποίηση αλλά είναι αποτέλεσμα προβλημάτων όπως είναι το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη. Την ίδια ώρα, όσοι είναι εθισμένοι στο σεξ αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο «κυνήγι» της σεξουαλικής επαφής από ότι στην ίδια την πράξη.
Ένας σεξομανής εκδηλώνει εμμονή σε ό,τι έχει σχέση με το σεξ και επισκέπτεται με μεγάλη συχνότητα ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου. Η υπερβολική αυτή του ενασχόληση μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική του ζωή, τη δουλειά του κ.ά.
Οι εθισμένοι στο σεξ πολλές φορές κρύβουν τις πτυχές της προσωπικής τους ζωής, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η εμμονή τους, και πολύ συχνά απατούν τις ερωτικούς τους συντρόφους.
Στην προσπάθειά τους να βρουν εναλλακτικές διεξόδους έχουν την τάση να αναζητούν την «εκτόνωση» σε παραπλήσιες δραστηριότητες. Ξοδεύουν αλόγιστα χρήματα σε πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο και επισκέπτονται νυχτερινά κέντρα με εξωτικούς χορούς και ούτω καθεξής.
Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, ακόμη και με αγνώστους, είναι μία από τις ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές που εκδηλώνουν και σύμφωνα με τους ειδικούς την επιδιώκουν όσοι είναι εθισμένοι στο σεξ στην προσπάθειά τους να βιώσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Τα ευρήματα των ειδικών μαρτυρούν πως οι περισσότεροι σεξομανείς έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά (ποσοστό 82%) και περιγράφουν τους γονείς τους ως «απόμακρους» και «αδιάφορους».