Ας μιλήσουμε για Όσκαρ! [οι υποψηφιότητες, τα φαβορί, οι τυχεροί, οι αδικημένοι]

Article featured image
Article featured image

Ο κύβος ερρίφθη! Εικασίες τέλος!

Ανακοινώθηκαν χτες οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2015 που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Φεβρουαρίου (την ίδια ώρα που εμείς στην Κύπρο θα φοράμε στολές και θα πετάμε κομφετί) στο Dolby Theater του Λος Άντζελες, με παρουσιαστή -για πρώτη φορά- τον ηθοποιό Neil Patrick Harris. Αυτή θα είναι η 87η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.





Συνολικά οκτώ ταινίες (ο μέγιστος αριθμός είναι δέκα) διεκδικούν φέτος το χρυσό αγαλματάκι.

Κάποιες ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενες. Κάποιες άλλες όχι. Κάποιες μας εξέπληξαν ευχάριστα και άλλες μας επιβεβαίωσαν αυτό που για μήνες τώρα υποψιαζόμασταν, ότι δηλαδή θα σαρώσουν!

Και μπορεί το «Boyhood» του Richard Linklater να έχει τις παραπάνω πιθανότητες να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι το ξέρουμε), όμως τις περισσότερες υποψηφιότητες συγκέντρωσαν οι ταινίες «Birdman» και «The Grand Budapest Hotel».

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alejandro González Iñárritu, μετά από μια σειρά μελοδραματικών ταινιών όπως «21 Grams» και «Babel», το γύρισε ξαφνικά στην κωμωδία και πολύ καλά έκανε, αφού το «Birdman» απέσπασε εννέα υποψηφιότητες. Τον ίδιο αριθμό βραβείων διεκδικεί και το κομψοτέχνημα «The Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson που κέρδισε μάλιστα πρόσφατα τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

Με μία υποψηφιότητα λιγότερη, το «The Imitation Game» του Morten Tyldum φαίνεται ότι κατάφερε να συγκινήσει τελικά τα μέλη της Ακαδημίας (και το άξιζε φυσικά), με τον Benedict Cumberbatch να μας χαρίζει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς (one man show) και να συγκλονίζει μέσα από το ρόλο του Βρετανού μαθηματικού Alan Turing, ο οποίος δημιούργησε τη μηχανή που έσπασε τον γερμανικό κωδικό Enigma, τον κώδικα δηλαδή επικοινωνίας των Ναζί.

Με έξι υποψηφιόητες ακολουθεί το «Boyhood», ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο και Β’ Γυναικείου Ρόλου (Patricia Arquette-που μάλλον έχει το βραβείο ήδη στο τσεπάκι της). Η ταινία του Richard Linklater κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας. Το «Boyhood» είναι ένας κινηματογραφικός άθλος που ο σκηνοθέτης γύριζε από το 2002 έως το 2013, συγκεντρώνοντας τους ίδιους, κάθε φορά, ηθοποιούς.

Η μεγάλη έκπληξη των φετινών βραβείων είναι χωρίς αμφιβολία το «American Sniper» του Clint Eastwood, το οποίο έλαμψε δια της απουσίας του από τις Χρυσές Σφαίρες, εντούτοις στα Όσκαρ διεκδικεί έξι χρυσά αγαλματάκια (!), ανάμεσά τους το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου (μπαρντόν;) για την ερμηνεία του Bradley Cooper.

Τέλος, με πέντε υποψηφιότητες ακολουθούν οι ταινίες «The Theory of Everything» με τον Eddie Redmayne να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως Stephen Hawking και να θεωρείται ο βασικότερος αντίπαλος του Michael Keaton («Birdman») για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, το «Foxcatcher» του Bennett Miller που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης Mark Schultz, και η επική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Interstellar» του Christopher Nolan, που δυστυχώς περιορίστηκε μόνο στις τεχνικές κατηγορίες.

Οι ταινίες «Selma» και «Whiplash» συμπληρώνουν την τελική οκτάδα των ταινιών που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.



 

Ας δούμε τις βασικές κατηγορίες αναλυτικά:

 

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: American Sniper, Boyhood, The Imitation Game, Selma, The Theory of Everything, Birdman, The Grand Budapest Hotel, Whiplash.

Χάρηκα: Με τις ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που βρίσκονται στην οκτάδα. Ξαφνιάστηκα: Mα που είναι το «Gone Girl» του David Fincher; Το «Foxcatcher» του Βennett Miller; Το «Interstellar» του Christopher Nolan; Χάθηκαν στο διάστημα μαζί με τον McConaughey;





Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου: Steve Carell (Foxcatcher), Bradley Cooper (American Sniper), Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), Michael Keaton (Birdman), Eddie Redmayne (The Theory of Everything).

Χάρηκα: Με την υποψηφιότητα του Eddie Redmayne. Ήταν αψεγάδιαστη η ερμηνεία του. Επίσης λάτρεψα τη μεταμόρφωση του Steve Carell. Ξαφνιάστηκα: Ο Bradley Cooper υποψήφιος; Ξανά; Σοβαρά; Μήπως στη θέση του θα έπρεπε να ήταν ο Jake Gyllenhaal για την (ηδονικά υπέροχη και σκοτεινή) ερμηνεία του στο «Nightcrawler»; Λέω εγώ τώρα...

 

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Marion Cotillard (Two Days, One Night), Felicity Jones (The Theory of Everything), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Gone Girl), Reese Witherspoon (Wild).



Χάρηκα: Που επιτέλους η Julianne Moore θα πάρει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Γιατί θα το πάρει. Η Rosamund Pike ήταν με διαφορά η μεγάλη αποκάλυψη της χρονιάς! Ξαφνιάστηκα: Περίμενα ότι η Jennifer Aniston θα κέρδιζε μια υποψηφιότητα για το ρόλο της στο «Cake». Δεν πειράζει. Ίσως κάποια άλλη φορά.  

 

Όσκαρ Σκηνοθεσίας: Alejandro G. Iñárritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher), Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel), Morten Tyldum (The Imitation Game).

Χάρηκα: Τι να λέμε τώρα εξαιρετική πεντάδα! Ξαφνιάστηκα: Θα γούσταρα αν υπήρχε και μια γυναικεία παρουσία στην κατηγορία, όπως αυτή της Αva DuVernay για το «Selma» ή της Angelina Jolie για το «Unbroken».





Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου: Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher). J. K. Simmons (Whiplash).

Χάρηκα: Με την υποψηφιότητα του J. K Simmons. Ξαφνιάστηκα: Πάω πάσο.





Όσκαρ Β’ Γυναίκειου Ρόλου: Patricia Arquette (Boyhood), Laura Dern (Wild), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman), Meryl Streep (Into the Woods). 

Χάρηκα: Που η υπέροχη Patricia Arquette θα φύγει με το χρυσό αγαλματάκι. Ξαφνιάστηκα: Ή εγώ είμαι εμπαθής ή τα μέλη της Ακαδημίας έχουν σοβαρό «κόλλημα» με την (υπέροχη) Meryl Streep. Ξανά υποψήφια η μεγάλη κυρία του αμερικανικού σινεμά... Μήπως στη θέση της θα έπρεπε να ήταν η Jessica Chastain για το «A Most Violent Year»; Όχι ε...


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ