«Μας παραμύθιαζαν πως ο αδερφός μου ζει και είναι γιατρός. Μια πιπίλα οδήγησε τελικά στα οστά…»

Κηδεύτηκε στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειας του ο μικρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής, Ανδρέας Κυριάκου.

 


Article featured image
Article featured image

Την ημέρα της ασύλληπτης εκτέλεσής του ήταν ένα βρέφος μόλις έξι μηνών. Τα οστά του, μαζί με αυτά της μητέρας του, της γιαγιάς του και δύο θείων του, που ξεκληρίστηκαν όλες μαζί μια καυτή μέρα ενος καλοκαιριού που θα άλλαζε τα πάντα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA στο Τραχώνι Κυθρέας. Συγκλονιστικό τεκμήριο για το βρέφος που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει ποτέ, η πιπίλα που βρέθηκε δίπλα του.

Μαζί με τον μικρό Αντρέα κηδεύτηκαν η μητέρα του Αγγελική Κυριάκου, 25 ετών το 1974, οι θείες του Σούλα και Μάρω 11 και 19 ετών και η γιαγιά του Ελένη, 46 χρονών. Όλοι τους δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Ο πατέρας του μικρού Ανδρέα ήταν στρατιώτης την περίοδο της τουρκικής εισβολής και πληροφορήθηκε τα μαντάτα, όταν έφτασε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και δε βρήκε ούτε τη γυναίκα ούτε το παιδί του.

Ο τραγικός πατέρας, ο οποίος πέθανε μόλις πέρσι τα Χριστούγεννα, πίστευε πως ο γιός του ζούσε. Με την ελπίδα αυτή έφυγε και εκείνος από τη ζωή.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ετεροθαλής αδερφή του βρέφους και δημοσιεύεται από το mignatiou.com, «μας παραμύθιαζαν πως ο αδερφός μου ζει και είναι γιατρός. Σήμερα μια πιπίλα οδηγεί στα οστά…»

Μία τουρκάλα δημοσιογράφος, υψηλά αμειβόμενη από τον αείμνηστο πατέρα μου, τον  ενημέρωσε πως ο γιος του, ο αδερφός μου δηλαδή,  είναι ζωντανός και καταξιωμένος γιατρός….».


Ακόμα και παιδί «μαϊμού» αγκάλιασε, νομιζόμενος πως ήταν ο Αντρέας μας. Έφυγε από τη ζωή, μαζί με το παραμύθι που του πούλησαν…


«Του έδειχνε ψεύτικα στοιχεία όπως διαπιστώθηκε. Ακόμα και παιδί «μαϊμού» αγκάλιασε, νομιζόμενος πως ήταν ο Αντρέας μας. Έφυγε από τη ζωή, μαζί με το παραμύθι που του πούλησαν… Ίσως και με τον καημό του. Τελικά με τον Αντρέα, ήτανε γραφτό να συναντηθούν στην άλλη πλευρά, στην απέναντι.. Εκεί τον περίμενε ο αδερφός μου. Σαράντα μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα μου, μάθαμε πως ο Αντρέας βρέθηκε δολοφονημένος μαζί με την μητέρα του Αγγελική, που κυοφορούσε το αδελφάκι του – μας  ( η μητέρα του Αντρέα βρισκόταν στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της) και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του».

 

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στη CITY ο σκηνοθέτης Χάρης Θεραπής, ένας άνθρωπος που μέσω πολυετούς του έρευνας στο ακανθώδες ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, ισχυρίζεται ότι συνέλεξε «σοκαριστικά και πέρα από κάθε αρρωστημένη φαντασία στοιχεία» που αφορούν στην καπηλεία του δράματος των συγγενών.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ