Τα μηνύματα στο inbox τελευταία από DJ΄s πολλαπλασιάζονταν. «Φίλε, δεν παίζω κάπου αυτό τον μήνα, στην Κύπρο η techno πέθανε» ή «ξίχαστην techno φίλε στην Κύπρο, εν παίζει κανένας πούποτε». Αυτό, από το στόμα των καθ΄ ύλην αρμόδιων!
Το θέμα σηκώνει συζήτηση και διαφώτιση, γι’ αυτό και θεωρήσαμε καθήκον μας, να κάνουμε μια μικρή έρευνα, για να δούμε κατά πόσο αυτό ισχύει, πού ξεκινά η αλήθεια και πού βρίσκεται η υπερβολή.
Εμ, techno; Τι εννοείς;
Ας το πάρουμε απ’ την αρχή, γιατί δεν είμαστε και παντογνώστες και λίγο τα της EDM σε μπερδεύουν. Υπάρχουν πολλά «τάκκα τούκκα τάκκα τούκκα» – quoting τη μάνα μου- genres μουσικής. Techno λοιπόν είναι ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής με δυνατά, στατικά, επαναλαμβανόμενα patterns, με ρυθμό 4/4. Λάθος, σωστό, περιορισμοί, όλα αυτά δεν υπάρχουν στο λεξικό της. Απλώς για να την απολαύσεις, χρειάζεται να είσαι λιγάκι υπομονετικός, γιατί θέλει χρόνο να «ξεδιπλωθεί». Υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες της techno όπως hard techno, deep techno, minimal techno, house techno, industrial techno, dub techno κ.α. Επίσης κάθε χώρα έχει αναπτύξει τα δικά της «techno» χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αλλιώς ακούς techno στο Βερολίνο, αλλιώς στο Detroit και αλλιώς στη Σουηδία!
OK, το’ χω! Και που θ’ ακούσω techno στην Κύπρο;
Από φεστιβάλ και parties, δόξα τω θεώ! Υπάρχουν πολλές ομάδες και άτομα που λατρεύουν την techno και διοργανώνουν συχνά πυκνά τα δικά τους events, όπως οι Manic Promotions, Alternadiva, Exotica Music Events, Lost, XORKO, Weedo_It. Και guess what! Χρόνο με το χρόνο είναι όλο και καλύτερα!
Κι από clubs/bars; Κάτι πιο... μόνιμο;
Εδώ δυστυχώς οι επιλογές λιγοστεύουν. Ας μην είμαστε μηδενιστές, οι φανατικοί του είδους πρέπει να ανάβουν λαμπάδες στο Κlubd. Αλλά κι αυτό, έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη minimal techno παρά σ’ ένα πιο ευρύ φάσμα του είδους. Στην πρωτεύουσα, το Square είναι ένας χώρος που παίζει αποκλειστικά ηλεκτρονική μουσική, ώστε θα πετύχεις κατά περιόδους και techno βραδιές ενώ το ίδιο ακριβώς μπορείς να πεις και για τα Rua και Salut στη Λεμεσό αλλά και για το Ammos, στη Λάρνακα.
Πόσοι DJs παίζουν techno αυτή την στιγμή στην Κύπρο;
Εντάξει, δεν θα τους μετρήσουμε κιόλας, αλλά κοντά στους 11 DJs που αυτή τη στιγμή έχουν αξιοσημείωτη πορεία, είναι οι Alex Tοmb, Aristodemos, BillyD, Nicolai James, Plasmatik, Fantis, Argy K, Raw Sliver, Rat, Dimikan, Sobamonk και Socrates. Γι’ αυτό άλλωστε και διοργανώνονται τόσα πάρτι και φεστιβάλ που ως επί το πλείστον, «εμπνευστές» είναι αυτοί που θέλουν να παίξουν. Οι ίδιοι οι DJs και μάλιστα αρκετές φορές, το κάνουν αφιλοκερδώς!
Καλά, όλοι αυτοί, παλιά, που έπαιζαν;
Πονεμένη ιστορία. Άστο.
Κομμάτια, παραγωγές; Κυκλοφορεί τίποτα ή...;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κυπριακά labels που κυκλοφορούν releases Κύπριων παραγωγών, η Sanile του Γιώργου Έλληνα και η Karmak Records του Chris Karpas. Μάλιστα, κυκλοφορούν και αρκετά κομμάτια ξένων DJ, όμως οι Κύπριοι τείνουν να στέλνουν τα tracks τους σε δισκογραφικές του εξωτερικού, για λόγους που φαντάζομαι καταλαβαίνεις, με εξαιρετικά μάλιστα αποτελέσματα! Παραδείγματα; Alex Tomb (Electrotribe, MANDMS Music, LCR Records Somnium), Argy K (Karmak Records, Progrezo Records, Zirben, Hi-Fi Stories), PM Records, Rationalism, Progrezo Records), Sobamonk (Kalimari, MusicKolektiv, Untold Stories), Rat (Karmak Records, Sanille Recordings, FatKidOnFire, One Forty Deep, Deep Heads).
https://soundcloud.com/alex-tomb/an-inspiration-original-mix
Πιστό κοινό υπάρχει;
Άντε και άνοιξε σχετικός χώρος και η επένδυση έγινε. Το μαγαζί θα γεμίζει ή θα ‘πατάμε μούγιες. Εδώ καλά-καλά προχθές ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά κανείς δεν παίρνει το ρίσκο να ανοίξει ένα decent γκέι μαγαζί, χρόνια τώρα! Kαι θα υπάρχει χώρος αποκλειστικά για techno; Γεγονός. Η αγορά είναι μικρή και το ξέρουμε. Το ενδιαφέρον, από το κοινό, δεν το λες και τεράστιο, αν και οι γνώστες ισχυρίζονται πως υπάρχει. Αλλά ξεχνάμε μια ιδιαιτερότητα της techno. Δεν πρόκειται για fast-food μουσική, δεν είναι φύση εμπορική και ούτε αλλάζει με τη συχνότητα που αλλάζουν άλλα είδη, όπως η ποπ π.χ, που είναι παντός καιρού και πάσης διάθεσης! Άρα είναι και de facto ένα πιο... δυσκολοχώνευτο είδος. Άρα... δυσκολάκι...
Στο εξωτερικό, τι γίνεται!
Έξω η techno ζει και βασιλεύει! Χαρακτηριστικά, ένας φίλος είπε πως «ακούνε techno όπως εμείς ακούμε τσιφτετέλια»! Επενδύσεις εκατομμυρίων, μεγάλα έως τεράστια venues, Berghain, Watergate, Tresor στο Βερολίνο, Amnesia, Space, Pacha στην Ibiza, Fabric στο Λονδίνο, δημοφιλή φεστιβάλ όπως Sonar στην Ισπανία, Weather Festival στη Γαλλία, Awakenings στην Ολλανδία, Μovement Elctronic Music Festival στην Αμερική, Tomorrowland στο Βέλγιο, Time Warp στη Γερμανία. Μεγάλη αγορά, πολλοί DJs και ακόμη περισσότερες οι ευκαιρίες.
ΟΚ, και που καταλήγουμε;
H αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ακούς techno στην Κύπρο αλλά ίσως όχι στη συχνότητα που θα θέλαμε και σίγουρα όχι τόσο όσο παίζει στο εξωτερικό. Προς το παρόν, εάν σκέφτεσαι να γίνεις DJ της techno μην το δεις βιοποριστικά, ή θα το κάνεις σαν χόμπι και θ’ αλλάξεις επάγγελμα. Διαφορετικά, θ’ αλλάξεις χώρα! Αν πάρουμε όμως σαν δεδομένο πως τα trends του εξωτερικού αργά ή γρήγορα, μας χτυπάνε την πόρτα, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα η techno θα βρει την θέση που της αρμόζει στο κυπριακό μουσικό οικοσύστημα, έστω και σαν τέτοιο, κόντρα στη φύση της! Προς το παρόν, ας στηρίξουμε τα events, τα φεστιβάλ και τους χώρους που τη φιλοξενούν.
Για μαγαζί;
Ας κρατήσουμε προς το παρόν μυαλά ανοιχτά και δημιουργικά, ας στηρίξουμε τα events και τα φεστιβάλ και το ξανασυζητάμε! Αν πάρουμε όμως ως δεδομένο πως τα trends του εξωτερικού αργά ή γρήγορα, μας χτυπάνε την πόρτα, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα η techno θα βρει τη θέση που της αρμόζει στο κυπριακό μουσικό οικοσύστημα!