Πωλείται το σχοινί που κρέμασαν τον Σαντάμ Χουσεϊν

Το σχοινί, που φυλάσσεται από έναν πρώην υπουργό που βασανίστηκε τρεις φορές από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, φέρεται ως αντικείμενο πόθου μεταξύ δύο επιχειρηματιών από το Κουβέιτ, μια πλούσια ισραηλινή οικογένεια, μια τράπεζα και μια ιρανική θρησκευτική οργάνωση.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Δρ. Mowaffak al-Rubaie, που οδήγησε τον πρώην πρόεδρο στο θάνατό του το 2006, το κρατά τυλιγμένο γύρω από το λαιμό ενός αγάλματος του Σαντάμ στο σαλόνι του στη βόρεια Βαγδάτη, σύμφωνα με την αραβική ιστοσελίδα ειδήσεων Al Araby.

Ο Δρ. al-Rubaie, που δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την επικείμενη πώληση – λέγεται ότι ζητά περισσότερα από 7 εκατομμύρια και πως αναμένεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς αγοραστές. Ισχυρίζεται πως διέταξε τους άνδρες του να του φέρουν πίσω τμήμα του σχοινιού με το οποίο απαγχονίστηκε ο Σαντάμ.

Ο Δρ. al-Rubaie δήλωσε στην Independent, πως θεώρησε «σωστό» να κρεμάσει το σχοινί γύρω από την χάλκινη προτομή που αφαίρεσαν οι Αμερικανοί από το παλάτι του Σαντάμ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση του σχοινιού «που καλύπτεται από μίσος και άγνοια» θα χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό όφελος, καθώς ο νόμος απαγορεύει την πώληση για ιδιωτικό κέρδος, όπως ισχυρίζεται ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ahmed Saeed.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, είχε την εξουσία στο Ιράκ για πάνω από δύο δεκαετίες. Περίοδος που σημαδεύτηκε από σκληρή καταπίεση και καταστροφικούς πολέμους. Καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη δολοφονία 148 κατοίκων χωριού Σιιτών το 1982. Υπήρξε πρόεδρος της χώρας έως το Μάρτιο του 2013, όταν εισέβαλαν οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Ο στρατός τον βρήκε να κρύβεται σε μία τρύπα, σε αγρόκτημα, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τρία χρόνια αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, εκτελέστηκε δια απαγχονισμού.

 


[Πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ