Ο δημοσιογράφος Μάικ Μπερντ αναφέρει πως πριν καν «ανάψουν» οι διαπραγματεύσεις, οι σχέσεις της Αθήνας και του Βερολίνου γίνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και χειρότερες. Το τελευταίο επεισόδιο έχει πρωταγωνιστή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που από την Αυστρία παραδέχθηκε δημοσίως πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσω ενός ατυχήματος (το γνωστό πλέον «Grexident»).
Από την άλλη, υπενθυμίζει πως πολύ πρόσφατα οι Financial Times έγραψαν πως εντός της γερμανικής κυβέρνησης αναπτύσσονται ιδέες περί αποκοπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, βάση της θεωρίας του «ακρωτηριασμένου ποδιού», κάτι που η Ελλάδα φυσικά δεν θα δεχόταν από τη στιγμή που επιθυμεί να μείνει στο ευρώ.
Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και μετά συνέβησαν πολλά. Ο Μπερντ καταγράφει τα δεδομένα ως εξής: Το Eurogroup συμφώνησε για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική Βουλή την επικύρωσε έπειτα από προσωπικές προσπάθειες της Μέρκελ και του Σόιμπλε (αν και βρέθηκαν 29 «αντάρτες»), για να φτάσουμε στο επίσημο διάβημα της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.
Κάπως έτσι το Βερολίνο αντεπιτίθεται και επαναφέρει τη θεωρία του «ακρωτηριασμένου ποδιού» που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι αποκόβεις ένα χαλασμένο κομμάτι για να σωθεί το υπόλοιπο σώμα. Σε πολιτική αντιστοίχηση αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ για να σωθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Οι σκεπτικιστές αναφέρουν πως αν η Ελλάδα καταρρεύσει, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες ευαίσθητες οικονομίες με συνέπεια να καταστραφεί η νομισματική ένωση.
Συνάμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει πως πλέον η Ευρωζώνη είναι καλύτερη προετοιμασμένη από ένα Grexit, άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης. Όπως λέει ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος: «Είμαστε περισσότερο σταθεροί τώρα. Δεν ενδιαφερόμαστε για ένα διαζύγιο, αλλά ο φόβος ενός διαζυγίου δεν μας πιέζει».
Για να καταλήξει το άρθρο: «Υπάρχουν μπροστά μας αρκετά μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη και με μια συμφωνία επέκτασης του προγράμματος, δεν υπάρχει κανένα σημάδια ότι το Βερολίνο και η Αθήνα να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, φαίνεται πως εδραιώνεται η απουσία συνεργασίας τους».