Με τα μάτια της ψυχής

«Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια. Την ουσία τη βλέπουν μόνο τα μάτια της ψυχής». Αυτή η ατάκα από τον «Μικρό Πρίγκηπα» περιγράφει ακριβώς την δύναμη της ψυχής ενός μικρού, ενός μαθητή, του Ανδρέα Σολωμού.


Article featured image
Article featured image

Μικρός ηλικιακά, δηλαδή, αφού σε ότι αφορά στο θάρρος, τον αυτοσεβασμό και την προσπάθεια να γίνει καλύτερος, ο Ανδρέας όλα αυτά τα έχει σε υπερμεγέθη βαθμό.

Όπως έγινε γνωστό αυτές τις μέρες, ο τελειόφοιτος μαθητής Ανδρέας Σολωμού θα παρελάσει το πρωί της 25ης Μαρτίου, μαζί με τους συμμαθητές του απ’ το Λύκειο του Αγίου Νικολάου Λεμεσού, ως δείκτης.

Η ιδιαιτερότητα του, το γεγονός δηλαδή πως είναι τυφλός, δεν τον σταμάτησε. Ίσα-ίσα, τον όπλισε με δύναμη για να επιτύχει το στόχο του!

 

Θα μπορούσες κάλλιστα να μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις;

Το μήνυμα που θέλω να δώσω με τη συμμετοχή μου στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου είναι ότι ως άνθρωποι έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που πιστεύουμε ότι έχουμε και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να υπάρχει θέληση. Επίσης, θα ήθελα να πως σε όλα τα  παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία να μην τα βάζουν κάτω και να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο και για να πετύχουν τους στόχους τους.


Η μόνη διαφορά που έχω με τους  υπόλοιπους συμμαθητές μου είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ διαφορετική γραφή από ότι οι συμμαθητές μου. 


Τι σημαίνει για σένα να παρελαύνεις και μάλιστα σαν δείκτης σε μια γιορτή της ελευθερίας. Έχεις καθόλου αγωνία;

Για εμένα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα παρελάσω στην εθνική αυτή γιορτή, αλλά και το γεγονός ότι το σχολείο μου μου έδωσε την ευκαιρία να κατέχω την τιμητική θέση του δείκτη και για αυτό νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος. Όσον αφορά στο αν έχω αγωνία, φυσικά έχω αγωνία και περιμένω με ανυπομονησία την μέρα της παρέλασης.

Πόσο εύκολο είναι για κάποιον με τη δική σου ιδιαιτερότητα να είναι μαθητής σ’ ένα δημόσιο σχολείο; Έχουμε τις υποδομές για να σου προσφέρουμε την μάθηση που αξίζεις; Αντιμετωπίζεις δυσκολίες και αν ναι, πως τις υπερπηδάς;

Δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο για κάποιον με οπτική αναπηρία να φοιτά σε ένα συνηθισμένο σχολείο. Οι υποδομές σαφώς και υπάρχουν αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την προσφορά της Σχολής Τυφλών στη Λευκωσία η οποία είναι υπεύθυνη για την ομαλή ένταξη μας στα συνηθισμένα εκπαιδευτήρια καθώς και για την μετέπιπτα υποστήριξη μας έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε βιβλία και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται στην γραφή Braille. Επίσης, στην Σχολή Τυφλών μάθαμε να χρησιμοποιούμε και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Προσωπικά, δεν νιώθω ότι αντιμετώπιζα κάποια δυσκολία πέραν από τη δυσκολία που έχουν κάποια μαθήματα γενικότερα. Η μόνη διαφορά που έχω με τους  υπόλοιπους συμμαθητές μου είναι ότι εγώ χρησιμοποιώ διαφορετική γραφή από ότι οι συμμαθητές μου. Το μόνο θέμα που αντιμετωπίζω  είναι ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να διαβάσω ένα κείμενο στη γραφή Braille αλλά αυτό λύνεται με την παροχή επιπλέον χρόνου από τους καθηγητές μου.


Ο αμέσως επόμενος στόχος μου είναι να περάσω στη Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου Κύπρου. 


Οι συμμαθητές σου και οι δάσκαλοι σου σε στηρίζουν;

Εννοείται πως έχω την αμέριστη στήριξη τόσο των καθηγητών όσο και των συμμαθητών μου. Στην καθημερινότητά μου η στήριξη τόσο των καθηγητών όσο και των συμμαθητών μου είναι πολύ σημαντική και τους ευχαριστώ ιδιαιτέρα για αυτό. Όσον αφορά την απόφαση μου για να συμμετέχω στην παρέλαση οι καθηγητές και οι συμμαθητές μου στάθηκαν δίπλα μου και δεν σταμάτησαν λεπτό να με ενθαρρύνουν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους καθηγητές μου στη Σχολή Τυφλών γιατί χάρη σε αυτούς μπορώ να φοιτώ σε ένα συνηθισμένο  σχολείο και να έχω και μια  απόλυτα φυσιολογική ζωή που δεν υστερεί  σε τίποτα από τη ζωή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου.

Τι ονειρεύεσαι να γίνεις, με τι θες να ασχοληθείς στο μέλλον;

Ο αμέσως επόμενος στόχος μου είναι να περάσω στη Νομική Σχολή του  Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα ήθελα να καταφέρω να πάρω ένα καλό πτυχίο και να μπορέσω να συνεχίσω με  μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ