Έχει οκτώ έλικες, ψηφιακές κάμερες, ειδικούς αισθητήρες και στόχος του είναι η εναέρια απεικόνιση χώρων.
Είναι το τέλειο εργαλείο για την χαρτογράφηση περιοχών, καθώς απλοποιεί τη συνολική διαδικασία.
«Αυτό που μας επιτρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε τη σωστή γωνία όπως αυτή που έχουμε στις φωτογραφίες, αντί να ψάχνουμε ποια είναι η σωστή θέση ή να έχουμε παραμορφώσεις. Μας δίνει λοιπόν μεγαλύτερη ευελιξία. Έναν αληθινό κόσμο, που μπορούμε να τον αποκρυπτογραφήσουμε πολύ εύκολα, να τον αντιληφθούμε μέσα από τις λήψεις» δήλωσε ο Τζον Σκέλτον, διευθυντής χαρτογραφήσεων της Topcon Ευρώπης.
Οι εταιρίες που ασχολούνται με την χαρτογράφηση έχουν επωφεληθεί πάρα πολύ από την εξέλιξη των drone και της τεχνολογίας που αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν. Τέτοιο παράδειγμα είναι το Drone-Ρομπότ χαρτογράφησης MultiRotor G4, της βρετανικής εταιρίας SCCS. Μπορεί να πετάξει για 20 λεπτά και να φτάσει σε απόσταση τα 3 χιλιόμετρα, μόνο με μια φόρτιση.
«Αυτό το drone επιτρέπει στους χρήστες του, μεγάλη πτητική αυτονομία. Μπορεί να χαρτογραφήσει μεγάλες περιοχές, χωρίς να χρειάζονται άλλα άτομα. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τους χαρτογράφους, να πετάξετε και να ελέγξετε περισσότερα από 250.000 τετραγωνικά μέτρα την ημέρα» εξήγησε ο Φρέντι Σάπσεντ, εκπρόσωπος τεχνκών ζητημάτων της SCCS.
Η ελβετική Sensefly παρουσίασε τις δυνατότητες χαρτογράφησης του καινούργιου της μοντέλου eBee. Προσφέρει ένα τρισδιάστατο μοντέλο υψηλής ανάλυσης των Άλπεων. Αλλά υπάρχει και eXom, που δεν καταλαβαίνει τίποτε από προσκρούσεις και εμπόδια.
«Εάν κινείστε με ταχύτητα με το eXom, θα αναπηδήσει, θα οπισθοχωρήσει και μετά θα σταθεροποιηθεί. Σπάνια θα δείτε κάτι τέτοιο με ένα drone με έλικες» επισήμανε ο Κρίστοφερ Τόμσον, διευθυντής πωλήσεων της Sensefly.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν θα αργήσει ο καιρός που αυτά τα drone θα κυκλοφορούν κατά χιλιάδες, θα χρησιμοποιούνται σε εντελώς διαφορετικά πεδία και θα χρειάζεται να δημιουργήσουμε κανονισμούς για την κυκλοφορία τους.