Τι μπορεί να βρει κάποιος στη Λευκωσία μέσα στα σκουπίδια;

Από ψες που διάβασα την είδηση το σκέφτομαι ξανά και ξανά, προσπαθώντας να δώσω έστω ένα μικρό ελαφρυντικό σε αυτόν/αυτή που πέταξέ το θουπί στα σκουπίδια, στην περιοχή της Ακρόπολης.

 


Article featured image
Article featured image

Μαζί με το μικρό κλουβί, έτσι ακριβώς όπως το είχε στην κατοχή του, πήρε την απόφαση να το αφήσει στα σκουπίδια.

Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι το Θουπί είναι ενδημικό υποείδος κουκουβάγιας, προστατευόμενο και ότι απαγορεύεται να το πάρει κάποιος από τη φύση και να το έχει σαν κατοικίδιο. Ας κάνουμε τα στραβά μάτια όπως συνηθίζουμε να κάνουμε συχνά σε τούτο τον τόπο.

Απ’ εκεί και πέρα, αφού έκανες που έκανες το λάθος (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) να το αιχμαλωτίσεις, όταν πια αποφασίζεις πως δεν το θέλεις, γιατί δεν ανοίγεις απλά την πόρτα για να το απελευθερώσεις;

Δεν ξέρουμε κιόλας σε ποια κατάσταση βρισκόταν το πουλί κατά την εγκατάλειψή του στα σκουπίδια και αν είχε τη δύναμη να πετάξει σε μια τέτοια περίπτωση, αυτές τις λεπτομέρειες όμως θα ‘ταν καλά να τις σκεφτόμαστε πριν αποφασίσουμε να κάνουμε τις εξυπνάδες μας…

Για την ιστορία, το πτηνό, μετά τον εντοπισμό του στα σκουπίδια, θα παραδοθεί στην Υπηρεσία Θήρας, η οποία είναι η αρμόδια Αρχή για την περαιτέρω φροντίδα αλλά και για την απελευθέρωσή του στη φύση.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, εγείρεται εκ νέου το θέμα για την κατοχή (σε σπίτια) ζώων, πτηνών και ερπετών, ως κατοικίδια, των οποίων η θέση είναι στη φύση. Κι άντε εδώ μιλάμε για έναν ιθαγενή, ένα είδος που θα αφεθεί ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον. Τι γίνεται με τα χωροκατακτητικά είδη, που έρχονται από το εξωτερικό και αφήνονται σε ένα περιβάλλον ξένο, στο οποίο μόνο ζημιές μπορούν να προκαλέσουν [διάβασε ΕΔΩ τι ζημιές μπορούν να κάνουν]. Και σίγουρα, αυτά δεν φταίνε. Σε αυτή την περίπτωση, ναι, μπορείς να δώσεις ελαφρυντικά στο ζώο. Στη δική μας βλακεία και απερισκεψία όμως, ποτέ.

Η απειλή για το κυπριακό Θουπί δεν περιορίζεται δυστυχώς στον ένα που το έβαλε στο κλουβί και το άφησε στα σκουπίδια. Ως είδος, ανήκει στα 152 είδη πουλιών που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση (των αμπελοπουλιών;) [διάβασε ΕΔΩ για το μέγεθος του προβλήματος].

 

Φωτογραφία: Albert Stöcker


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ