Ο Amikam Toren παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στην Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Η Art Seen Projects παρουσιάζει [για πρώτη φορά στην Κύπρο] την ατομική έκθεση του Amikam Toren με τίτλο «Τhe End of the World as We Know it (Reproductions and Mementos)». Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 26 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουλίου, περιλαμβάνει τρεις σειρές ζωγραφικών έργων και μια βίντεο-εγκατάσταση και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Στάθη.

O Toren είναι ένας εννοιολογικός καλλιτέχνης, με σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη διεθνή σκηνή. Τα τελευταία σαράντα χρόνια ασχολείται συστηματικά με έννοιες αναπαράστασης και ταυτολογίας όπως αυτές μπορούν να διατυπωθούν στην περιοχή της ζωγραφικής.

Τα έργα του που θα παρουσιαστούν στην Κύπρο πραγματεύονται τη δυνατότητα ή την αδυναμία αναπαράστασης με δεδομένα τη  φόρμα ή το περιεχόμενο ενός ανευρεθέντος αντικειμένου (found object). Ο καλλιτέχνης αναφέρεται σε αυτά ορίζοντάς τα ως «προσαρμοσμένα ready-mades». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από τη δυνατότητα καταστροφής και ανασύνθεσης ή ανασυγκρότησής του,  το αντικείμενο επιδέχεται νέες εννοιολογικές ερμηνείες.

Ο καλλιτέχνης, στη γνωστή σειρά «Armchair Paintings» (1989-σήμερα) προσεγγίζει έννοιες όπως αυτές της υψηλής και χαμηλής τέχνης, επιχειρώντας την αναδιατύπωση ζωγραφικών έργων που ο ίδιος περισυλλέγει από αγορές και παλαιοπωλεία. Ο Toren με κομμένες περιμετρικά λέξεις, συνθήματα και φράσεις διανοίγει «έτοιμες» ζωγραφικές επιφάνειες, προτείνοντας έτσι νέες αναγνώσεις ενός έργου και αναθεωρώντας ταυτόχρονα τόσο την αξία όσο και τη σημασία του στο χώρο της τέχνης.

Στη σειρά «Reproduction Paintings» (2013-σήμερα), ο καλλιτέχνης επιχειρεί την επαναξιολόγηση ενός ανευρεθέντος αντικειμένου (found object), καταστρέφοντας –με πολτοποίηση- μεγάλος μέρος του και διατηρώντας άθικτη ελάχιστη από την επιφάνειά  του. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί την εύπλαστη ουσία ως πρώτη ύλη της ζωγραφικής, επικαλύπτοντας με αυτήν μια νέα επιφάνεια. Σε αυτήν ενσωματώνεται ό,τι απέμεινε και διασώθηκε από το έργο. Ο τίτλος μαρτυρά διάθεση μνημονικής επίκλησης της αρχικής εικόνας.

Στη σειρά «Mementos» (2000 - σήμερα), ο Toren οικειοποιείται τις υπογραφές των έργων, απομονώνοντας διά της κοπής περιοχές που τις φιλοξενούν. Πρόκειται για χειρονομία που θέτει σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο του έργου στην ολότητά του, αφήνοντας να νοηθεί ότι η μνημονική αξία του έγκειται στην ίδια την υπογραφή του δημιουργού. Το ζήτημα αξίας αλλά και περιεχομένου μιας τμηματικής περιοχής ενός «έτοιμου » ζωγραφικού έργου τίθενται προς μελέτη και προβληματισμό.

Ο κριτικός τέχνης Richard Dyer μιλώντας για το έργο του Toren υποστηρίζει πως πρόκειται για : «...ένα γνήσιο ζωγραφικό εγχείρημα που αναδεικνύει την ίδια την πρακτική της ζωγραφικής ανάγοντας την σε  έκφραση πραγματικής τέχνης, ικανής να ορίσει την ιστορία του σώματος. Εάν απομένει κάτι στη ζωγραφική, τότε είναι αυτό: να ιστορίσει την ίδια της τη ζωή και τον θανάτου της. Ενδεχομένως, με την αφήγηση μιας ιστορίας του εσώτερου κόσμου, νέοι δίοδοι αντίληψης διανοίγονται, νέα κίνητρα για συνέχιση διαφαίνονται και νέες πρακτικές θέασης των πραγμάτων προκύπτουν».

Τέτοιου είδους ζητήματα θέτει η δυκάναλη εγκατάσταση-βίντεο με τίτλο «Life» (2012). Ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στη συστηματική διερεύνηση αυτών των ζητημάτων διευκρινίζει: «Το έργο πραγματεύεται την έννοια της προέλευσης και τις δυνητικές εκφάνσεις της ζωής (αυγά) όπως και της εφήμερης φύσης (καπνό ή ατμό). Στις παράλληλες προβολές, αυγά και νερό που αναβράζει παράγουν μουσική (ήχο) και εκτελούν ένα χορό, συγχρονισμένο με το ρεύμα του καπνού. Το θέμα της τυχαίους ήταν καταλυτικό στην απόδοση του έργου».

Amikam Toren

Ο Toren γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1945. Διαμένει στο Λονδίνο από το 1968. Παρουσίασε ατομικές εκθέσεις στη Serpentine Gallery το 1976, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης το 1979 και στην Πινακοθήκη Chisenhale και Arnolfini στο Bristol το 1991 και στο Tyne International το 1993. Έχει παρουσιάσει έργα του στην Μπιενάλε του Παρισιού το 1967, στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1982, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Αυστραλίας / Μελβούρνη το 2008, στο Neuberger Museum of Art της Νέας Υόρκης το 2009 και στο Royal Academy of Arts, Λονδίνο το 2010. Το 2012 συμμετείχε στην 4η Τριενάλε του Guangzhou και «The London Open», Whitechapel Gallery. Το 2013, ο Toren παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Jessica Silverman Gallery του Σαν Φρανσίσκο. Εκθέτει τακτικά στη Noga Gallery του Τελ Αβίβ και στο MOTInternational των Βρυξέλλών. Εκπροσωπείται από τον Anthony Reynolds Gallery στο Λονδίνο από το 1985.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Ζωγραφικής Jerwood το 2011. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο Ζωγραφικής John Moores και το βραβείο Bryan Robertson Trust Award. Πρόσφατα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Toren από διεθνείς οργανισμούς και συλλέκτες. Το 2012, η συλλογή της Tate στο Λονδίνο απέκτησε μια σειρά έργων του. Επίσης τα τελευταία χρόνια τα έργα του καλλιτέχνη έχουν αποκτηθεί από μεγάλες συλλογές στην Κωνσταντινούπολη, στη Μαδρίτη, στη Νέα Υόρκη, στο Ντάλας και το Λονδίνο.

Η έκθεση Τhe End of the World as We Know it (Reproductions and Mementos) τυγχάνει της υποστήριξης της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο.

* Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το limited edition print του Amikam Toren με τίτλο ‘A Users Guide to Married Life 2014-15 είναι διαθέσιμο προς πώληση με έκπτωση 10%.

Art SeenContemporary Art Projects & Editions, Αρχ. Μακαρίου 66Β, Cronos Court, Λευκωσία.  Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη- Παρασκευή 10.00-18.00, Σάββατο 10.00-13.00 και με ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες: 22006624 | artseenprojects@gmail.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ